De 15 finaste resmålen att besöka i Italien

15 resmål i italien du måste besöka

Planerar du en resa till Italien? Det är ett spännande land med många olika regioner och städer som alla har sin egen särprägel. Vare sig du är ute efter en resa till solen, kulturen eller den italienska maten, så finns den perfekta destinationen för dig.

Här har vi samlat städer och platser i Italien du absolut bör ha på radarn inför resan.


1. Rom

Alla vägar bär ju som bekant till Rom. Det här är staden som bär sin historia ner i minsta lilla gruskorn. En av Europas äldsta städer med några av världens mest kända landmärken. Se Kolosseum, Vatikanen och alla andra platser som placerat Rom till ett av världen mest besökta platser genom historien. 

Rom är staden som har något för alla. 

Det här får du inte missa: 

Pantheon, Kolosseum, Vatikanmuséet & Sixtinska kapellet, Fontana di Trevi, Peterskyrkan. Ta en middag på Piazza Navone när kvällen smyger på och något gott att dricka på Camp dé Fiori innan du ger dig ut i Roms vilda nattliv.

För dig med barn: 

Gör något spännande och lagom läskigt med ett besök i de underjordiska katakomberna, Catacombe di SanCallisto,  eller hyr en liten båt och ge dig ut på dammen i Villa Borghese-parken. Givetvis bör alla barn som kan äta massor av gelato. De italienska glassbarerna ligger i tätt i Rom och är fyllda med läcker gelato för både stora och små. 

Så länge behöver du: 

Rom är ett perfekt weekend-resmål för dig som vill ha nära till både kultur, shopping och god mat. För den som vill uppleva så mycket som möjligt av Rom och dess omgivningar kan en vecka vara precis lagom.

2. Florens

Florens (Firenze) är mångas Italienfavorit och det med rätta! Den här vackra staden är en upplevelse för alla sinnen. Här föddes renässansen och spåren finns överallt, inte minst på alla de museum som staden erbjuder. 

Florens är också en stad av små mysiga piazzor där kaféer och barer huserar i de gamla medeltids-byggnaderna. Hit åker du för kultur eller en romantisk weekend med god mat och dryck.

Det här får du inte missa:

Uffizi palatset och dess galleri, Accademia-galleriet med Michelangelo´ls David, Piazza della Signoria, Medicikappellet, njut av toskansk mat, klättra upp i Giottos klocktorn för den bästa utsikten över Florens och bli förundrad över skönheten i Duomo di Firenzes arkitektur. 

För dig med barn: 

Besök Boboliträdgårdens labyrinter, åk karusell på Piazza della Repubblica, ta en dagsutflykt utanför Florens till Pinocchioparken. Florens har också barnens favoriter i nästan varje gathörn; pizza & gelato. 

Så länge behöver du:

Florens upplever du under weekend och skulle du vara på genomresa så kan du få ut det mesta av Florens på en enda dag. 

3. Toscana

Landskapet är så vackert att det tar andan ur en del. Här bland de öppna fälten och kullarna kan du låta dig förföras i dagar. I Toscana springer maten och vinet ur den bördiga jorden. Att se solen stiga uppför kullarna och måla gryningen i ett soligt dis är ren och skär lycka. 

Det här får du inte missa:

Hyr en bil och res runt bland Toscanas kullar. Besök vingårdar i Chianti och pröva små restauranger längs vägen. Pröva tryffel i San Miniato, besök staden San Gimignano med sina medeltidstorn, åk ut till kusten och lev strandliv. 

För dig med barn: 

Besök äventyrsparken Parco Avventura Il Gigante, utforska grottor i Grotta del Vento, se lutande tornet i Pisa och besök nöjesparken Piccolo Mondo.

Så länge behöver du:

Toscana är en region som har så mycket att erbjuda på så många olika nivåer. Du kan ta en weekend eller hyra ett hus i flera veckor. Allt beror på vad du vill få ut av resan. 

4. Milano

Milano är staden som blandar det moderna med historiska. Här trängs det senaste modet med medeltidens historia. Milano är shopping, mat och kultur i en vild och häftig blandning.

Det här får du inte missa:

Takvandringen på Duomo di Milano, da Vincis Nattvarden, shoppa på Galleria Vittorio Emanuele II, se fotboll på San Siro Stadion och opera på La Scala Opera

För dig med barn:

besök Civic Planetario, besök nöjesparken Leolandia, lek järnet på MUBA.

Så länge behöver du:

Milano är som gjort för en shoppingweekend med god mat och kultur. Det är också perfekt för en endagarstur. 

5. Venedig

Romantik, historia och mystik. Venedig liknar ingenting annat. Med alla kanaler, gondoler och fantastisk arkitektur, är det här ett givet resmål som bjuder på mer än de sedvanliga turiststråken.

Det här får du inte missa:

Ta en gondoltur, besök Saint Marks kyrka, karnevalen i Venedig (februari/mars), vandra över bron Ponte di Rialto och gör en utflykt till ön San Giorgio Maggiore.

För dig med barn:

Gondoltur, besök fängelsehålorna i Palazzo Ducale, och häng på Lidos strand. 

Så länge behöver du:

För att få ut det mesta av Venedig är en weekend-resa perfekt. Om du passerar igenom Venedig under en rundtur så hinner du uppleva godbitarna på en dag. 

6. Comosjön

Vid foten av de italienska alperna i norra Italien, ligger Comosjön. Här får du en fantastiskt vacker naturupplevelse där du kan vandra runt i små mysiga städer, som charmiga och romantiska Varenna. 

Det här får du inte missa:

Varenna, ta en båttur och glid förbi de pampiga palatsen längs sjön, besök Villa Carlotta och Villa del Balbianelo, avnjut en fiskrisotto.

För dig med barn:

Ta en båttur, häng på stränderna, lär dig måla på Abele Experientia Artis. 

Så länge behöver du:

Comosjön är perfekt för en dagsutflykt eller en romantisk weekend. Att vandra runt i någon av de små städerna när alla turister lämnat de trånga gatorna är som gjort för romantik.

Andra populära sjöar är: Maggioresjön eller Gardasjön.

7. Cinque Terre

Cinque Terre är bergskammen där fem otroligt färgstarka städer klättrar över havet. För den som gillar vandring och hiking, utgör städerna Riomaggiore, Vernazza, Monterosso al Mare, Manarola, och Corniglia den perfekta vandringsleden.

De ligger tillräckligt nära för att du ska kunna nå samtliga under en och samma dagstur och är spännande nog för flera övernattningar. För den som inte vill vandra så kan alla fem städerna nås via tåg. Starta från toppen och avsluta med ett dopp vid Monterossos strand. 

Det här får du inte missa: 

Naturen, klippbaden, de vindlande gatorna och de små piazzorna med sina kaféer.

För dig med barn:

Det här är ett resmål som lämpar sig bäst för dig med lite större barn. Om du bara ska välja en stad med barn, så välj Monterosso al Mare. Här finns det stränder och paddelbåtar att hyra. 

Så länge behöver du:

Du kan göra alla fem städer på en dag, vare sig du vandrar eller åker tåg emellan, men för att verkligen få uppleva atmosfären gör du bäst i att planera 2-3 dagar med övervattning i några av städerna. 

8. Neapel

En resa till Neapel är att kasta sig ut och bli berusad på livet. I den här smågalna, högljudda staden äter du världens bästa pizza och kan frossa dig igenom inte mindre än 30 Guide Michelinrestauranger. 

Det här får du inte missa:

Shoppa lyx och flärd i Chiaha-distriketets lyxbutiker, se fotboll på Diego Armando Maradona stadion, se modern konst i världsklass på MADRE.

För dig med barn:

Tivoliparken Edenlandia, det interaktiva vetenskapsmuseéet Città della Scienza för barn, äta pizza varje dag!

Så här länge behöver du:

Neapel är den perfekta weekendstaden. Ät, njut av livet och kom tillbaka om och om igen. 

9. Dolomiterna

Svenskarna har kanske ännu inte riktigt upptäckt de fantastiska Dolomiterna som ett italienskt resmål. Men här upplever du fantastiska naturscenerier som kan få dig att baxna. Känn hur den friska luften kickar i gång hjärnan och vandra mellan de små bergsbyarna. och njut av den lokala maten.

Det här får du inte missa:

Hit reser man för den magnifika naturupplevelsen. Om du inte vill vandra runt så finns det ofta flera olika liftsystem som ser till att ta dig upp till flera olika toppar. 

För dig som reser med barn:

En perfekt tur i bekväm nedförsbacke går från Lagazuoi till Passo Falzarego. Ta liften upp till toppen och vandra sedan nerför, passar barn från fem år och uppåt.

Så här länge behöver du:

Du behöver minst en weekend här för att verkligen kunna uppskatta platsen. För den som vill vandra runt i Dolomiterna är det inga problem att lägga en vecka eller två i detta underbara bergslandskap. Rejäla kängor och kläder rekommenderas. 

10. Sorrento

Sorrento är perfekt för dig som söker sol och bad med möjlighet till olika utflyktsmål. Härifrån når du både Capri, Amalfikusten och Pompeji. Sorrento anses vara en av Italiens vackraste städer och det är lät att förstå varför. Den här kustpärlan bjuder på allt från fantastisk mat och dryck, till äventyrsvandring i bergen.  

Det här får du inte missa:

Bada i det azurblå havet, smaka restaurangerna och barernas egentillverkade limoncellos, besök det vackra Correala di Terranova Museum och Saint Antonio Basilikan.

För dig med barn: 

Gör en utflykt till Pompeji eller leta upp en strand. 

Så här länge behöver du:

Om du bara vill besöka Sorrento så räcker det fint med en dag för att få koll på staden, men om du vill uppleva Sorrento fullt ut så rekommenderar vi en weekend med möjlighet till utflykter till både Capri och Pompeji.

12. Amalfi kusten

För dig som vill bila runt i Italien kan du inte hitta en vackrare bilväg än den som går över Amalfi kusten. Här stupar klipporna dramatiskt ner mot havet, där de små bergsbyarna trotsigt hänger sig fast. Om du tänkt att resa under sommaren bör du kalkylera för risken att du kommer att fastna i en och annan bilkö.

Det här får du inte missa:

Gör små pit stops i städer som i Ravello, Positano och Amalfi. 

För dig som reser med barn:

Stanna till i Positano och hyr kajak om det är bad som hägrar föreslår vi i stället ett stopp i Minori med sina små, fina stränder.

Så här länge behöver du:

Du kan ta bilvägen över Amalfikusten på en dag med några väl valda stopp. Om du vill övernatta i någon av städerna rekommenderar vi Positano, som har den rätta kustnära charmen.

12. Capri

Ett besök på vackra Capri är mumma för själen. Ön som länge varit kurort och återhämtningsplats för både italienare och turister, är den perfekta retreaten för den som vill stressa ner.  Här njuter du av dramatiska klippor och Italiens kanske bästa solnedgångar.

Det här får du inte missa:

Axel Munthes Villa San Michele, Marina Piccolo, exklusiv shopping på Via Camarelle.

För dig med barn:

Sol och bad, besöka den blå grottan och ta stolsluften uppför Mount Solaro.

Så här länge behöver du:

Ta en båttur över dagen eller stanna över natten för att uppleva restaurangerna i solnedgången. 

13. Apulien

Apulien är hälen på Italien och längs den här långa kustlinjen hittar du bland annat vår favorit Bari, med sina vita små kolonialhus. Hela kuststräckan bjuder på en vidunderlig naturupplevelse och ett kök som hämtar färska råvaror direkt ur havet. 

Det här får du inte missa:

Bari, sol och bad, Alberobello, Polignano a Mare, Gargano Nationalpark, restaurangerna med seafood och de små städernas piazzor.  

För dig med barn:

Gargano Nationalpark, strandhäng, båtturer och besök i havsgrottorna. 

Så här länge behöver du:

Perfekt för en weekendresa vid havet. Besök staden Alberobello för en mysig dagsutflykt eller övernattning.

14. Verona

Här utspelar sig världens mest kända kärlekshistoria, Romeo & Julia. Den må ha slutat i en tragedi, men Verona är en stad med ett lyckligt slut.  Den här lilla mysiga staden är en riktig liten godbit för dig som vill vandra runt och känna historiens vingslag. 

Det här får du inte missa:

Ta en espresso och shoppa på Piazza delle Erbe, besök Basilica di San Zeno Maggiore och hitta en mysig liten restaurang när staden tänder upp sin romantiska aftonskrud. 

För dig som reser med barn:

Besök barnens muséum, haka på en skattjakt eller lek riddare längs Veronas alla medeltidsbyggnader. 

Så här länge behöver du:

Verona är perfekt för dig som söker en dagsutflykt eller vill spendera ett dygn i en romantisk och historisk miljö. 

15. Portofino

En liten pittoresk hamnstad som kostar på att besöka. I den här lyxiga lilla hamnstaden semestrar både Hollywoodkändisar och världens jetsettare. Portofino är ett resmål som kräver sin plånbok, men det är också en plats som vet att smälta hjärtan. 

Det här får du inte missa:

Piazza Martiri dell´ Olivetta, Baia Cannone, Chiesa di San Martino, restaurangerna. 

För dig med barn:

Ta en delfin och valsafari eller besök stranden Baia du Paraggi utanför Portofino. 

Så här länge behöver du:

Perfekt för en dagsutflykt. Om du vill stanna över natten så finns det hotell i den övre prisklassen. 

Tips inför din resa till Italien

Det är viktigt att du informerar dig före din resa om vilka regler som gäller i landet. Tyvärr är inte turister undantagna från dessa!

Italiens städer och byar är fantastiskt rika på kulturminnen och världsarv. För att värna dessa har man på många håll på senare år infört både miljözoner för biltrafik och turistskatt på i synnerhet semesterboenden. Miljözonerna syftar till att minska föroreningarna som förstör den ömtåliga miljön, och turistskatten ska bidra till att utveckla de kommunala tjänsterna för en bättre upplevelse av turistmålet.

  1. Om reser med bil måste du tänka på stadskärnornas eventuella miljözoner (ZTL) , och vara uppmärksam på de skyltar som är menade att stoppa din framfart.
  2. Reser du med tåg eller buss ska biljetten oftast stämplas i en automat på tågperrongen alternativt på bussen innan resan startas!
  3. Turistskatt måste du betala på boenden och vissa inträden.
  4. Du måste betala inträde på statliga museum, även om du är över 65 år.