Portofino – Delfinernas hem

Portofino

Portofino är en underbart liten pittoresk kuststad i Ligurien i nordvästra Italien. Namnet fick staden från latinets Portus Delphini, då vattnen runt kuststaden var fylld av delfiner. Än idag är vattnet kristallklart och hela kustlinjen anses vara en av Italiens mest undersköna. 

Här ankrar Europas lyxigaste yachter upp, samtidigt som de små vindpinade fiskebåtarna stretar ut för dagens fångst. Längs kullerstensgatorna vandrar både kungligheter, kändisar och välbärgade turister. 

Så tar du dig till Portofino

Flyg till Cristoforo Colombo International i Genua, en dryg halvmil från Portofino. Därifrån rekommenderar vi taxi eller hyrbil. Du kan även ta flygbussen in till Genua centrum, där det går anslutande tåg och bussar till Portofino, men räkna då med en del   byten och betydligt längre restid.

Sevärdheter

Portofino må ha knappt 500 fasta invånare, men här hittar du ändå lyxhotell, fine-dining, upscale butiker och berömda barer. Det här beror så klart på att Portofino är ett populärt resmål för världens jetsets. Det betyder också att prisläget ibland kan vara extremt högt. För många besökare blir det därför bara en dagstur eller en kort weekendresa till Portofino. 

 • Piazza Martiri dell´Olivetta
  Hjärtat av Portofino är det lilla fyrkantiga torget vid hamnen. Runt torget trängs lyxbutiker, restauranger och exklusiva klubbhus. 
 • Castello Brown
  Slottet har anor hela vägen tillbaka till romartiden och är väl värd ett besök. Nu är det dock inte byggnaden i sig självt som är värt vandringen upp till toppen, det är utsikten.
 • Chiesa di San Martino
  Den randiga kyrkan visar upp ett särskilt vackert inre som är väl värt ett besök. Takmålningar, skulpturer och guldprakt som verkligen skvallrar om att Portofino varit ett resmål för de mer belevade under lång tid. 
 • Museo Del Parco
  Vacker skulpturpark som dessutom bjuder på en fantastisk utsikt över Portofino. 
 • Delfin & Valsafari
  Följ med ut på havet och se både delfiner och valar på riktigt nära håll. Turer avgår dagligen. 
 • Trail & hiking
  Det finns gott om naturleder och bergsvandringar runt Portofino som erbjuder väldigt fina naturupplevelser. 
 • I Cristo deagli Abissi
  En av världens mer berömda skulpturer hittar du på 17 meters djup i Medelhavet mellan Portofino och Camogli. Statyn uppfördes (nedsänktes) av Guido Galletti, som också har ett museum i Portofino. Baia Cannone. Otrolig badvik någon mil utanför Portofino, med fantastiska byggnader längs klipporna. Här badar du i en unik miljö. 
 • Baia di Paraggi
  Bara någon kilometer från Portofinos centrum hittar du den här pärlan. Kristallklart vatten som inbjuder till både bad och snorkling. 

Väder & klimat

Portofino är som bäst mellan maj och september. Då är solen på plats med få regndagar. Under sommarmånaderna juli – augusti, kan det visserligen bli rejält hett (25-30 grader), men närheten till havet ger ändå ett relativt behagligt sommarklimat med stora möjligheter till svalkande bad. 

Mellan november till mars är det lågsäsong, med undantag för december, då staden lever upp i sin berömda julskrud. Även vintermånaderna är relativt behagliga då Portofino ligger väl skyddat med berg runtom. Det är inte ovanligt med temperaturer runt 10-12 grader i december. Under januari kan temperaturen dock klättra ner mot 5-6 grader, med en hel del regn.  

Njut av Portofino

Portofino är en både romantisk och vacker stad som nästan känns overklig ibland. Här kan du få span på en stor Hollywoodstjärna på samma bar som den lokala fiskaren. Det är en stad som erbjuder lyxshopping, genuint hantverk av yppersta kvalité och några av Italiens mest lyxiga restauranger. 

Mat

De flesta restauranger ligger helt klart i det övre prissegmentet. Närheten till havet har så klart påverkat köket i Portofino. Musslor i olika varianter och fyllningar är absolut något du bör testa. Bläckfisk och ugnsbakad torsk är annat som dominerar havsmenyn.

Pasta Pansoti, små knyten fyllda av färska örter och ricottaost rekommenderas särskilt och givetvis – al Pesto. Peston är alltid närvarande i Portofino och serveras till nästan alla måltider. En annan välkänd specialitet från området är foccacia, som du kan hitta med olika fyllningar och toppings lite överallt. 

Focaccia

Boende

Portofino är en liten stad och det är en plats som helt klart kräver sin plånbok. Boende på hotell hamnar i det stora spannet mellan €130-1.500 per natt, beroende på läge och säsong. Det finns något billigare alternativ om man kan tänka sig att bo lite utanför staden eller uppe i bergen.  

För den som vill ankra upp med båt i Portofinos hamn så ligger hamnavgiften mellan €80-3.000 per natt, beroende på båtens längd. Räkna dock med att det kan vara svårt att få plats, så se till att boka innan ankomst. 

Nattliv

Portofino är verkligen ingen hetsig partystad. Här är det mer det stillsamma livet som dominerar, med lyxiga restauranger och små barer. Det finns dock några ställen som erbjuder klubbliv, där legendariska Covo Nord Est, får anses vara ett givet besök för den som söker lite mer puls. 

Portofino gör sig kanske bäst under en dagsutflykt från någon närliggande stad, eller som ett kort och lyxigt weekendbesök. Det är en förunderligt vacker plats, men det är också en relativt liten stad med en relativt hög prislapp. För den som söker vila och eftertanke med vandringar i berg och natur, kan Portofino definitivt erbjuda något även för en längre vistelse.

Den här vackra pärlan har alltid varit dragit till sig artister, konstnärer och den internationella jetset-eliten. Den som har möjlighet bör besöka Portofino åtminstone en gång i livet, och sedan bära med sig minnet av staden vid havet i sitt hjärta för evigt.