Presenter i Italien: Vad gäller och vilka är dina alternativ?

En flicka och mamma som överlämnar en present

Italien är känt för sin vackra konst, historia, arkitektur, mat och vin. När det gäller presenter är det viktigt att känna till de traditioner och kulturella normer som råder i landet. Att ge presenter i Italien är en viktig del av sociala interaktioner och kan ha olika betydelser och syften.

Presentkultur i Italien

I Italien är det vanligt att ge presenter vid olika tillfällen, såsom födelsedagar, bröllop, dop, högtider och festligheter. Det är också vanligt att ta med sig en present när man blir inbjuden till någon annans hem eller bjuds på middag. När man ger en present i Italien är det viktigt att tänka på att det inte handlar om att ge något dyrt eller extravagant, utan snarare något personligt och väl genomtänkt. Ifall du planerar att skicka presenter till vänner i Italien bör du tänka på följande.

Populära presenter i Italien

Blommor är en de vanligaste presenterna att skicka i Italien och kan betyda olika saker beroende på vilka blommor man väljer. Röda rosor är vanligt vid romantiska tillfällen, medan gula blommor anses vara otursbringande. Choklad och sötsaker är också populära presenter, särskilt vid högtider som jul och påsk. Italienska delikatesser som olivolja, vin, ost och salami i en färdig fin delikatesskorg också uppskattade gåvor.

Etikett vid presentgivning

När man ger en present i Italien är det viktigt att tänka på hur man presenterar den. Det är vanligt att paketera presenten i vackert papper och att lägga till en personlig födelsedagshälsning eller ett kort.

Grattis på födelsedagen = Buon compleanno

Födelsedagskort på italienska
Exempel på hur ett födelsedagskort kan se ut med texten ”Buon Compleanno”

Om man ger en blomma är det vanligt att ta bort plasten och lägga den i en vas eller bukett innan man ger den till mottagaren. Det är också vanligt att ge presenter med båda händerna och att tacka mottagaren för den tid och uppmärksamhet som de har gett.

Presenter till olika tillfällen

I Italien är det vanligt att ge olika typer av presenter vid olika tillfällen. Vid födelsedagar är det vanligt att ge presenter som är personliga och väl genomtänkta. Vid bröllop är det vanligt att ge pengar, som sedan kan användas till brudparets bröllopsresa eller till att starta ett gemensamt sparande. Vid dop är det vanligt att ge en liten present till barnet, såsom en doppresent eller en liten leksak.