Ligurien: Res till Italiens vackraste kustregion

Ligurien är en region i norra Italien som är känd för sin vackra kust, goda mat och vin, historiska städer och vandringsleder. Här är en guide till vad du kan se och göra i Ligurien också känd som den ”italienska rivieran”.

Snabbfakta om Ligurien

 • Huvudstad: Genova
 • Hemsida för regionen: https://lamialiguria.it/en/
 • Gränsar till: Piemonte i norr, Emilia-Romagna i öster, Toscana i syd, Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrike i väst.
 • Känd för: God mat mat och vin, natursköna stränder och klippor, vackra byar och städer, Portofino, Cinque terre.
 • Befolkning: ca 1.5 miljoner
 • Provinser: (4) Imperia, Savona, Genoa och La Spezia

Saker att se och göra i Ligurien

Ligurien är en mycket varierad region med många saker att se och göra. Det är ett utmärkt val för resenärer som älskar mat och vin, strand och vattenaktiviteter, historia och arkitektur, friluftsliv och shopping. Oavsett vad man är intresserad av finns det något för alla i Ligurien.

Här är några av de mest populära sevärdheterna i Ligurien:

 1. Cinque Terre: Cinque Terre är en världsarvsby som består av fem byar som ligger på klipporna längs kusten. Byarna är kända för sina vackra trähus och terrasser med odlingar. Det finns också vandringsleder, exempelvis ”gudarnas stig”, som går mellan byarna, som erbjuder vackra utsikter över havet.
 2. Genua: Genua är den största staden i Ligurien och är känd för sin historiska centrum, med många vackra palats och kyrkor. En av de mest kända sevärdheterna i Genua är Palazzo Reale, ett präktigt palats som byggdes på 1600-talet.
 3. Portofino: Portofino är en charmig fiskeby med vackra trähus och en liten hamn där fiskbåtarna ligger förtöjda. Staden är också känd för sina lyxiga butiker och restauranger.
 4. Camogli: Camogli är en charmig fiskeby med en vacker strand och kristallklart vatten. Stranden är också ett utmärkt ställe för snorkling och dykning.
 5. Naturreservatet Portofino: Naturreservatet Portofino är ett vackert område med skogar och klippor som erbjuder många vandrings- och cykelleder. Det finns också möjligheter för klättring och paragliding.
 6. Stränderna i Ligurien: Ligurien har en lång kustlinje med vackra stränder och kristallklart vatten. Stränderna i Ligurien är perfekt för sol och bad och det finns också möjligheter att hyra utrustning för vattensporter som segling och windsurfing.
 7. Hamnstäderna i Ligurien: Ligurien har många historiska städerr, som Noli och Varigotti, med smala gator och charmiga trähus.
 8. Acquario di Genova: Det är en av Europas största akvarium och har ett stort utbud av tropiska och marina djur och växter.

Geografi & natur

Liguria är en kustregion, belägen mellan Piemonte och Toscana. Den sträcker sig från Genua i sydväst till Ventimiglia i nordost och omfattar en kuststräcka på omkring 200 km.

Regionen är hem för ett antal viktiga naturreservat, inklusive Parco Naturale Regionale delle Cinque Terre och Parco Naturale Regionale di Portofino. Dessa reservat skyddar och bevarar områdets unika ekosystem och biologiska mångfald.

Ligurien är också känt för sin viktiga roll i Italiens marina ekonomi. Fiskeri och marin odling är viktiga näringar i regionen, och dess hamnar är viktiga för handel och transport.

Ligurien är regionen för dig som vill återuppleva de första charter resmålens oförstörda charm. För dig som vill njuta av milt väder vid havet året eller undrar vad Evert Taube, Alfred Nobel och ”alla de andra” fann.

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå, 2021

Mat och Vin

Ligurien är känt för sina lokala delikatesser som pesto, focaccia och viner som Vermentino och Sciacchetrà. Pesto, en kryddig pasta-sås gjord av basilika, pinjenötter, olivolja och parmesan, är en av de mest kända rätterna från regionen. Focaccia, en typ av italienskt bröd, är också mycket populärt i Ligurien. Det finns många olika varianter, men den vanligaste är med olja och flingsalt.

När det gäller vin, är Vermentino ett av de mest kända vinerna från Ligurien. Det är en torrt, friskt och fruktigt vin som passar bra till fisk- och skaldjursrätter. Sciacchetrà är ett annat känt vin , det är ett sött vin gjort av druvor från Cinque Terre.

Stränder och vattenaktiviteter

Ligurien har en lång kustlinje med vackra stränder och kristallklart vatten. En av de mest kända stränderna i regionen är Camogli, en charmig fiskeby med en vacker strand och kristallklart vatten. Stranden är också ett utmärkt ställe för snorkling och dykning. En annan populär strand är Monterosso al Mare, en av fem byar i Cinque Terre. Stranden är perfekt för sol och bad och det finns också möjligheter att hyra utrustning för vattensporter som segling och windsurfing.

Ligurien för familjer: Barnvänliga aktiviteter

Ligurien är en perfekt destination för familjer som söker en semester fylld med sol, hav och naturupplevelser. Regionen erbjuder en mängd olika aktiviteter och sevärdheter som passar för hela familjen.

Ett besök till Cinque Terre är ett måste för familjer. Barnen kommer att älska att utforska byarna, ta en båttur mellan dem och njuta av den friska luften och det vackra havet.

Familjer kan också besöka Genua, Liguriens huvudstad, och utforska stadens historiska centrum med sina trånga gränder och byggnader från medeltiden och renässansen. Stadens aquarium är ett annat populärt besöksmål, där barnen kan se allt från hajar och delfiner till tropiska fiskar.

För familjer som vill ha en mer avkopplande semester, finns det många barnvänliga stränder längs Liguriens kust, där det finns möjlighet att bada, sola och leka i sanden.

Sammantaget är Ligurien en barnvänlig region med många olika aktiviteter och sevärdheter för hela familjen att njuta av. Det finns något för alla, från kultur och historia till natur och sport.

Friluftsliv

Ligurien har många vandringsleder och naturreservat med vackra landskap och utsikter. En av de mest populära vandringslederna är Sentiero Azzurro, en vandring som går genom Cinque Terre och erbjuder vackra utsikter över havet och byarna.

Portofino naturreservat är ett annat bra ställe för friluftsliv. Det är ett vackert område med skogar och klippor som erbjuder många vandrings- och cykelleder. Det finns också möjligheter för klättring och paragliding.

Shopping och Mode

Ligurien är känt för sin textilindustri och dess designer. Genua är ett utmärkt ställe för shopping, med många lyxiga butiker och köpcentrum. Portofino är också känt för sina exklusiva butiker, särskilt för mode och accessoarer.

Cinque Terre är också ett bra ställe att köpa lokalt gjorda produkter, som keramik och textilier. Det finns också många små butiker som säljer handgjorda produkter och souvenirer.

Att resa till Ligurien från Sverige

Det finns tre alternativ resa till Ligurien från Sverige.

 1. Flyg till Genua Airport eller närliggande flygplatser: Det finns flera flygbolag som erbjuder direktflyg från Sverige till Genua, som är den största staden i Ligurien. Från Genua kan du ta en tåg- eller bussförbindelse till andra delar av regionen. Du kan även flyga till andra flygplatser i närliggande regioner. Nedan listar vi dina alternativ:

  • Genua Cristoforo Colombo: Ligger 8km utan för Genua
  • Pisa Galileo Galilei: Belägen i Toscana
  • .
  • Milano Malpensa: Belägen i Lombardiet.
  • Nice Côte d’Azur – Flygplats i franska regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur
 2. Res med tåg: Du kan också välja att ta tåget från Sverige till Italien och sedan byta till ett tåg som går till Ligurien. Det finns flera tågförbindelser till Genua från olika städer i Italien.
 3. Bila till Ligurien: Det är också möjligt att hyra bil i Sverige och köra till Ligurien. Det tar ungefär 20 timmar att köra från Stockholm till Genua, men det erbjuder flexibilitet och frihet att utforska regionen på egen hand. Läs mer om att bila i italien här.

Ligurien – en region med rik historia

Ligurien har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga romerska perioden. Regionen var tidigt befolkad av lokala stammar och var en viktig plats för handel och sjöfart under antiken.

Under medeltiden var Genua en av de mäktigaste städerna i Ligurien och blev en viktig marinrepublik under 1100- och 1200-talet. Staden utvecklade en stark flotta och handelsnätverk och var en av de främsta maritima makterna i Medelhavet under denna tid.

Under renässansen var Ligurien en viktig kulturell och konstnärlig region, med många berömda konstnärer och arkitekter som arbetade i området. Genua var också en viktig plats för vetenskaplig och matematisk forskning under denna tid.

Under 1700-talet och 1800-talet var Ligurien en viktig industriregion med en stark textilindustri och sjöfart. Regionen var också en viktig plats för politisk och social förändring under denna tid, med många revolutionära och reformerande rörelser som växte fram.

Under 1900-talet har Ligurien fortsatt att vara en viktig region för industri och handel, med en stark turistnäring och en växande teknologi- och serviceindustri. Regionen har också varit viktig för kulturell och konstnärlig utveckling, med många berömda författare, konstnärer och filosofer som har verkat i området.


Lisa Moretti