Trieste – En av Italiens mest intressanta städer!

Trieste, Italien

Om du vill upptäcka en av Italiens intressantaste städer så ska du resa till Trieste. Du kanske blir förvånad över hur o-italiensk staden ser ut. Det finns flera anledningar till detta. Från 1382 till 1919 så var denna stad en del av Österrike. Trieste ligger längsmed Italiens gräns till Slovenien och har under flera århundranden varit en knutpunkt för handel tack vare det fina läget vid kusten.

Hur tar du dig till Trieste?

Om du vill flyga till Trieste kan du välja en flight som går till Trieste Ronchi dei Legionari Airport, TRS. Den ligger cirka 40 km från stadens centrum. Du kommer enkelt fram till Trieste via motorvägen som går från Trieste via flygplatsen och hela vägen fram till Venedig. 

Andra möjliga flygplatser är Ljubljana (83 km), Venedigs flygplats (113 km) eller Venedig Treviso (122 km). Just Treviso är ett bra val för lågprisflyg men då kommer du att få lägga in en längre bussresa därifrån till Trieste.

Du kan också ta tåg från Venedig, Rom, Florens, Milano eller Turin. Det går även dagliga tåg från Slovenien och Österrike. Vissa städer i Italien har buss till Trieste med flera avgångar per dag.

Bästa årstiden att besöka staden

Klimatet i Trieste är tempererat kustklimat. Du kan räkna med milt och skönt väder från vår till höst. Det är särskilt varmt i juli och augusti. Januari är den kallaste månaden i Trieste men minusgrader blir det sällan tal om. Om du vill undvika regn till varje pris ska du inte resa till Trieste i maj, juni, september, november eller december!

Vad kan du göra i Trieste?

Det finns mycket att uppleva och se i Trieste. På grund av detta behöver du antagligen övernatta minst en natt eller två för att hinna med allting utan att jäkta. Historia, god mat, vacker utsikt och upplevelsen av en alldeles unik stad i Italien är något som tilltalar de allra flesta.

Exempel på aktiviteter i Trieste är:

Besök Teatro Romano

För att få en upplevelse av Trieste som en romersk stad kan du besöka ruinerna av den romerska teatern, Teatro Romano. Det här var en teater med plats för omkring 3500 åskådare och än idag kan du av ruinerna förstå hur mäktig den var.

Fika på ett historiskt café

Trieste har en cafékultur som skiljer sig en aning från resten av Italien. Det är en kvarleva från tiden då staden löd under Habsburg och fungerade som främsta hamnen för Österrike-Ungern. Många av stadens caféer ligger i byggnader från den tiden och man har ett eget språk för kaffe. Om du ska beställa en cappuccino bör du säga Capo in B.

Besök Museo Revoltella

Om du ska besöka ett enda museum i Trieste så bör det bli Museo Revoltella. Här kan du se en samling med modern konst i palatset som byggdes år 1858 samt i några närliggande byggnader. Konsten består av målningar och möbler som Baron Pasquale Revoltella lämnade efter sig i slutet av 1800-talet.

Ta en promenad i Revoltella-parken

När du är klar på museet så kan du upptäcka fler spår av Revoltella-familjen i Trieste. Parken Villa Revoltella ligger i utkanten av staden. Den donerades av Pasquale Revoltella och kommer enligt hans instruktion alltid att vara öppen för allmänheten. Det är grönt och skönt i parken och det finns gott om platser att vila på.

Maneterna under våren

Om du ska resa till Trieste på våren någon gång i april eller maj får du inte missa alla maneter som kommer nära stranden. De är spännande att se på och många är enorma. Det blir som att besöka ett akvarium fast utomhus!