Puglia (Apulien) – En pärla i södra Italien

Puglia

Puglia är en region i södra Italien som är känd för sina vackra kuststräckor, historiska byar och rika kulturarv. Men det är inte bara detta som gör Puglia till en attraktiv semesterdestination, regionen har också mycket att erbjuda när det kommer till mat- och vinresor. Här följer en guide till allt som Puglia har att erbjuda.

Snabbfakta om Puglia

 • Huvudstad: Bari
 • Hemsida för regionen: https://www.viaggiareinpuglia.it
 • Gränsar till: Basilicata, Campania, Molise och östra delen av Kalabrien
 • Känd för: Vackra kuststräckor, historiska byar, vinodlingar och olivträdgårdar, och för sin unika arkitektur (trulli-husen).
 • Befolkning: ca 4.1 miljoner
 • Provinser: (6) Bari, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto, Barletta-Andria-Trani.

Puglia som semesterdestination

Geografiskt sett är Puglia en halvö i sydöstra Italien och gränsar till Adriatiska havet i öst och Ioniska havet i väst. En region med varierad natur och geografi, som erbjuder många möjligheter för utomhusaktiviteter och vandring. Det är en plats där man kan njuta av hav och sandstränder, historiska byar, kullar, vingårdar och naturreservat med många vilda djur och växter.

Puglia är en perfekt semesterdestination för den som vill kombinera sol, bad och kultur. Kusten i Puglia är känd för sina vackra stränder och kristallklara vatten. På västkusten finner du de turisttäta orterna Gallipoli och Ostuni, medan den östra kusten är mer avslappnad och mindre utforskad.

Historiska byar som Alberobello och Locorotondo är också ett måste att besöka. De är kända för sina trulli, typiska hus med koniska tak byggda av lokala stenar. Arkeologiska platser som Egnazia och Ruvo di Puglia ger också en unik inblick i regionens historia och kultur.

Lång kustremsa med fräscha stränder

Regionen har en lång kustremsa med både sandstränder och klippstränder, och erbjuder något för alla smaker. Stränderna i Puglia är ofta välskötta och har bra faciliteter, inklusive toaletter, duschar och strandbarer.

Nedan ett urval av de mest populära stränderna i regionen:

 • Spiaggia di Pescoluse (Salento): känd som ”Maldives of Salento” på grund av sina vackra kristallklara vatten och fint sand. Stranden är långgrund och har bra faciliteter.
 • Spiaggia di Cala Rosa (Polignano a Mare): en av de mest vackra stränderna i Puglia, belägen i en liten bukt med kristallklart vatten och klippor.
 • Spiaggia di Porto Selvaggio (Salento): en av de mest avskilda stränderna i Puglia, belägen i en naturskön park. Stranden erbjuder bra möjligheter för dykning och snorkling.
 • Spiaggia di Sant’Andrea (Sant’Andrea): en annan av de mest populära stränderna i Puglia, belägen i en naturskön park. Stranden erbjuder bra faciliteter och bra möjligheter för dykning och snorkling.
 • Spiaggia di Marina di Pulsano (Taranto): en lång sandstrand med bra faciliteter och bra möjligheter för vattenaktiviteter.

Mat- och vinresor i Puglia

Puglia är känt för sina kulinariska specialiteter, som olivolja, ost, bröd och färska skaldjur. Regionen är också hem för många vingårdar och är känd för sina viner som Primitivo och Negramaro. En mat- och vinresa till Puglia ger dig möjlighet att prova på lokala rätter och smaka på de bästa vinerna från regionen. Du kan också besöka vingårdar och få en inblick i produktionen av vinerna.

Som resmål för familjer

Puglia är också en perfekt semesterdestination för familjer. Regionen erbjuder många aktiviteter för barnen att delta i, som besök på zoo, aquapark och lekparker. Boendet är också väldigt barnvänligt med många familjevänliga hotell och semesterhus att välja mellan.

Roliga aktiviteter för barnen inkluderar:

 • Zoo: Zoo Safari Fasanolandia i provinsen Brindisi är ett populärt val för barnfamiljer. Zoo har ett brett utbud av djur från hela världen, inklusive lejon, tigrar, elefanter och giraffer.
 • Aquapark: Acquapark Egnazia är en annan populär aktivitet för barn i Puglia. Parken erbjuder många vattenrutschbanor och pooler för barn i alla åldrar.
 • Lekparker: Puglia har många lekparker att välja mellan, som Parco Giochi Bambini i Bari och Parco Giochi Bambini di Taranto. Dessa parker har roliga lekplatser, karuseller och annan utrustning för barn.
 • Paddling: (Flera platser) erbjuder också möjligheter för kanotpaddling och kajakpaddling. Detta är en rolig aktivitet för barnen att delta i och upptäcka naturen.
 • Historiska byar: Puglia har många historiska byar som Alberobello och Ostuni, som är intressanta för både barn och vuxna. Dessa byar är kända för sina trulli, typiska hus med koniska tak byggda av lokala stenar och kan vara ett roligt besök för barnen att se och lära sig om byggnadstraditioner.

Sevärdheter, historia & kultur

Puglia är en utmärkt destination för den som är intresserad av historia, arkitektur och konst. Regionen har många historiska platser och museer att besöka, som Castel del Monte och Museo Archeologico Nazionale di Taranto. Du kan också besöka kyrkor och klosters och ta del av den rika konst- och arkitekturhistorien i regionen.

Här är några av de mest populära sevärdheterna i Puglia:

 • Castel del Monte: detta vackra slott byggt av kejsare Frederik II är ett av de mest kända landmärkena i Puglia. Slottet är beläget på en höjd och erbjuder utsikt över omgivningen samt är ett exempel på medeltida arkitektur.
 • Alberobello: en av de mest kända historiska byarna i Puglia, känd för sina trulli, typiska hus med koniska tak byggda av lokala stenar. Byn är ett UNESCO-världsarv och är ett måste att besöka för att få en känsla för den lokala arkitekturen och kulturen.
 • Polignano a Mare: En charmig fiskeby belägen på en klippa vid havet. Byn är känd för sina vackra utsikter, kristallklara vatten och historiska monument, inklusive en amfiteater som byggdes under romartiden.
 • Ostuni: Känt för sina vita hus och smala gränder, Ostuni är en av de mest populära byarna i Puglia. Byn är belägen på en kulle och erbjuder vackra utsikter över omgivningen.
 • Lecce: Lecce en av de mest välbevarade historiska städerna i Puglia. Staden är känd för sina vackra barockbyggnader och kyrkor, inklusive katedralen och Basilica di Santa Croce.
 • Grotta di Castellana: Dessa naturliga grottor är en av de mest besökta sevärdheterna i Puglia. Grottorna erbjuder en unik inblick i geologin i regionen och är kända för sina fantastiska formationer av stalaktiter och stalagmiter.
 • Salento: En av de mest populära delarna av Puglia, Salento är känt för sina vackra kuststräckor, kristallklara vatten, historiska byar och god mat.

Hur reser man till Puglia?

Det finns flera olika sätt att resa till Puglia från Sverige. En vanlig metod är att flyga till en av regionens större städer, som Bari eller Brindisi, och sedan ta en bil eller tåg för att komma runt i regionen. Det finns flera flygbolag som erbjuder flyg till Bari och Brindisi från Sverige, inklusive SAS, Ryanair och easyJet. Flygresan tar vanligtvis mellan 3-4 timmar.

Det finns även möjligheter att flyga till en annan italiensk stad som Rom eller Milano och sedan ta tåget till Puglia. Detta kan vara en bra alternativ om du vill se mer av Italien under din resa (och tiden tillåter)

Ett annat alternativ är att ta en bilfärja från Sverige till Italien och sedan köra till Puglia. Detta kan vara ett bra val om du vill ha mer flexibilitet under din resa och vill kunna utforska regionen på egen hand.