En resa till Positano, Amalfikustens skinande juvel

Positano - vackert under soldnedgång

En och en halv timme söder om Neapel ligger den söta, färgglada byn Positano, som är byggd på en bergsluttning vid Amalfikusten. Var beredd på att gå i många trappor vid ditt besök i den pittoreska lilla hamnstaden, där bara ungefär 4 000 invånare bor.

Vad man kan göra i Positano

Den otroligt vackra Amalfikusten i sydvästra Italien är en plats man bör besöka åtminstone en gång i livet, och Positano är en av höjdpunkterna utmed kusten som de blåskimrande vågorna slår mot dag efter dag, år efter år. Byn är ett populärt resmål även för många italienare från andra städer, som redan är vana vid varmt väder och sköna vyer från andra platser i landet, men som söker sig hit för de underbara människorna, den vackra havsutsikten, den goda maten och vinet och dessutom nattlivet som verkligen dragit igång här på senare tid. 

Positano är också en utmärkt plats att ha som bas om man vill ge sig ut och utforska resten av Amalfikusten. Självklara aktiviteter inbegriper att hänga på stranden och ta sig ett dopp i havet, kolla in butikerna i byn och att antingen festa på en klubb när mörkret kryper på eller ta en lugn promenad genom de tysta, mysigt upplysta gatorna.

Besök Chiesa di Santa Maria Assunta

En av Positanos vackraste byggnader är Chiesa di Santa Maria Assunta, kyrkan med sin vackra kupol som blickar ut över havet. Kyrkan är byns främsta landmärke, och en blick mot byggnaden hjälper dig att lista ut var i staden du befinner dig. Inuti kyrkan vid altaret finns bysantinska skatter ända från 1200-talet. Kyrkan är helt klart värt ett besök och är ett bra tillfälle att ta några riktigt snygga bilder.

Ta en skotertur utmed kusten

Om du vill se mer av Amalfikusten än bara själva Positano rekommenderas en skotertur starkt. Guidade turer med start i Positano finns tillgängliga för den som inte vågar ge sig ut själv på gatorna utmed de branta klippväggarna. 

På detta sätt får du möjlighet att se mer av den vackra kusten, som är huvudattraktion för de flesta att som tar sig hit. Få saker ger den känsla man får av att susa förbi en av världens vackraste kuster utan glasrutor eller annat som blockerar sikten.

Njut av god mat i Positano

Positano är numera välkänt för sina lyxiga restauranger, och att hitta någonstans att äta är inte det svåra, det är snarare när det kommer till att välja var man ska göra det som svårigheten ligger. Här hittar du spännande matställen som till exempel Chez Black, en restaurang med havstema med träskulpturer av sjöjungfrur och snygga träpaneler som omger dig medan du njuter av den goda maten. 

Da Adolfo är en av byns mest populära och vackra familjeägda restauranger som funnits här i flera årtionden. Casa e Bottega är det mysiga stället du kan gå till när du vill ha omväxling från pizza, pasta och fisk, som förutom nyttig mat du kan äta också säljer keramik och annat hantverk. Detta är bara ett axplock, det finns gott om både vardagliga och lyxiga restauranger att välja på i den lilla staden.

Att ta sig till Positano

För att ta sig till Positano får man först flyga till Neapel, vilket man enkelt gör från Sveriges största flygplatser. Efter att ha spenderat några dagar där om man så önskar kan man hyra någon som kör en till Positano, eller ta en färja för att komma dit havsvägen. Tåg går inte ända fram till Positano, och du kommer att förstå varför det hade varit svårt att genomföra när du får se den branta staden med egna ögon.

Njut av det varma vädret i Positano

När du åker till Positano gör du det troligen åtminstone delvis för att kunna njuta av den sköna solen och det varma badvädret. Därför är maj till oktober den bästa tiden att besöka byn, då medeltemperaturen ligger på upp till 28 grader under de varmaste månaderna. Risken för regn i den lilla hamnstaden är ganska liten.

Positanos historia i korthet 

Positano hade sin storhetstid under 1500- och 1600-talen, då det var en hamn i Amalfis hertigdömen under medeltiden. Under 1800-talet emigrerade över hälften av byns invånare, eftersom tiderna var svåra då.

Under början av 1900-talet var Positano en ganska fattig fiskeby. Det ändrades något under 1950-talet då turister började besöka den lilla staden, och sedan dess har Positano haft ett litet uppsving, men antalet turister är såklart inte i närheten av så många som du får trängas tillsammans med i de större italienska städerna. Utbudet av nöjen och bra restauranger är däremot över förväntan för vad man skulle vänta sig med tanke på stadens storlek.

Lisa Moretti