Bari

Bari

Apuliens stora hamnstad, pärlan vid Adriatiska havet – Bari är den italienska staden som allt fler upptäcker och blir förälskade i.

Länge var staden en hemlighet för de mest initierade italienkännarna, men på senare år stadens rykte växt. Och visst är det lätt förstå. Bari är en otroligt vacker stad med ett berömt Puglia-kök i absoluta toppklass.

Det är nästan en filmisk känsla att vandra runt i de trånga gränderna, se solnedgången över det adriatiska havet och känna den varma brisen svepa in. Bari är känt för sina fantastiska stränder och de vita karaktäristiska byggnaderna.

Så tar du dig till Bari

Du kan flyga direkt till flygplatsen i Bari från Sverige. Från flygplatsen går det både bussar, tåg och taxi. En bussresa tar drygt 40 minuter in till centrala Bari. En taxiresa 25 minuter. Räkna med att betala €25-35 för en taxi.

Sevärdheter

Förutom de fantastiska stränder runt Bari så erbjuder staden på en hel rad intressanta sevärdheter. Den här lilla italienska staden med drygt 1 miljon invånare är proppfylld av historia från både det antika Grekland och romarriket.

Här är några av våra favoriter:

San Nicola Basilisken

Från utsidan må kyrkan ge ett rätt blygsamt intryck, men när du väl kliver in möts du av ett överdådigt guldbeklätt tak, fyllt av vackra målningar.

Gamla Staden

Små trånga gator som slingrar sig fram i en närmast labyrintliknande cirkel. Här hittar du flera små mysiga caféer och restauranger och kan uppleva själva kärnan av stadens historia.

Lungomare Nazario Sauro

Strandpromenaden i Bari är magnifik och visar upp det Adriatiska havet på det mest förföriska vis du kan tänka dig. Den dryga kilometern erbjuder flera små vattenhål där du kan slå dig ner och bara njuta av utsikten.

Pinacoteca Provinciale

Konstgalleri beläget längs strandpromenaden. Här kan du uppleva konst från 1100-talet fram till det sena 1900-talet.

Teatro Petruzzelli

I den här vackra och nyligen återuppbyggda teatern kan du se både Ballet och opera. Här har namn som Pavarotti och Frank Sinatra uppträtt.

Väder och klimat

Bari gör sig bäst under april – oktober, med bäst förutsättningar under vår och tidig sommar. Under april – juni ligger temperaturen ofta runt 20-25 grader. Under sommarmånaderna, juni-augusti, kan temperaturen stiga rejält. Det är inte ovanligt med temperaturer på upp till 35 grader. Augusti kan dessutom ha en hel del regn.

December till februari är månader att undvika. Under januari kan temperaturen sticka ner mot 10 grader och det brukar dessutom vara en rätt regnig period.

Njut av Bari

Bari är en vacker stad som erbjuder både ett behagligt strandliv och en stadskärna som gjord för att strosa runt. De vackra vita byggnaderna, det korallblå havet och de nästan sagolika solnedgångarna, skapar en närmast magisk atmosfär.

Mat

Bari är känt för sina fina restauranger. Här hittar du kanske några av Italiens bästa restauranger när det kommer till att få uppleva det genuina Pugliaköket. Den som vågar kan också vandra ner till hamnen när fiskarna kommer in med dagens fångst och stoppa rå, alldeles nyfångad fisk i munnen.

Det du absolut inte får missa i matväg är focaccia a la Bari, bakade musslor och Puglias specialitet; Panzerotti. Små halvmåneformade friterade piroger, fyllda med tomat, mozzarella och ansjovis.

Boende

Det finns relativt få hotell i Bari och under högsäsong går rummen snabbt åt. Det finns dock stora möjligheter att hyra privata hem via air b&b sajter.

Nattliv

Bari är kanske inte den vildaste partystaden. Det finns en aktiv klubbscen i Bari, men fokus för den här lilla pärlan till stad ligger mer kring barer och restauranger. Njut av god mat och dryck och känn hur du landar i dig själv med blicken ut över havets horisont.

Bari är verkligen en plats som förför dig med sin skönhet.