Turin – den eleganta staden Torino

Solnedgång i Torino vid floden po

Turin är Italiens fjärde största stad och ligger i nordvästra delen av landet, inte långt ifrån den franska gränsen. Torino, som staden heter på italienska, är den elegantaste staden i hela landet, även om den närliggande staden Milano ofta får äran för det, mest för att det är en större och mer berömd stad.

Det tar inte lång tid efter att man anlänt i staden, som är huvudstad i regionen Piemonte, innan man inser hur vackert och elegant allting är. Överallt på de mängder av historiska museer, gallerier och andra byggnader som finns i staden kan man upptäcka arkitektur i barockstil som är som hämtat ur städer som Paris eller Venedig, medan alperna sticker upp sina snöklädda toppar norr och väster om staden. Under din resa till Turin kanske du upptäcker att stadens unika blandning av konst, kultur och mat av högsta kvalitet gör Turin till något alldeles speciellt.

Sevärdheter i Turin som är värda ett besök

I Turin finns det mycket att göra och upptäcka. Staden är inte lika välbesökt av turister som vissa andra italienska städer, vilket är skönt för den som uppskattar lite mindre trängsel. Här följer några få exempel på vad du kan göra i staden.

Besök Palazzo Reale di Torino

Det kungliga palatset är en magnifik byggnad i centrala Turin som byggdes under 1500-talet. Detta palats har under de hundratals åren stått här som en maktsymbol för staden.

Istället för komplicerade strukturer designades palatsområdet att vara ganska fyrkantigt, fokus lades istället på att göra byggnaden elegant och med många vackra detaljer och fönster. På insidan finns mängder av rum, vissa av dem enorma, och alla otroligt fint utsmyckade med den stil och elegans man förväntar sig från ett kungligt italienskt palats. Men det är en helt annan sak att förvänta sig det och att se det med egna ögon. Ta en guidad tur av palatset för att hamna i en annan värld full med lyx och rikedom en stund. 

Piazza Castello

Strax intill Palazzo Reale ligger det stora torget Piazza Castello, som fått sitt namn från det närbelägna slottet. Här finns det många caféer, chokladaffärer och glasskiosker där du kan köpa något mumsigt och vila dig under din upptäcktsfärd av staden. Det är också en av stadens bästa platser om man känner för att bara hänga och titta på folk.

Upptäck egyptiska skatter på Museo Egizio 

På Museo Egizio, eller egyptiska museet som vi skulle säga på svenska, kan du utforska den mest imponerande samlingen av egyptiska föremål och artefakter som finns att finna utanför Kairo. Detta är nämligen världens näst största egyptiska museum, centralt beläget mitt i staden. Sedan museet grundades år 1824 har folk kunnat beundra de historiska skatterna, som idag uppgår till över 26 000 föremål som kan ses mot en liten avgift.

Hur man tar sig till Turin

Det går direktflyg från Sverige till Turin, så att ta sig till stadens flygplats Aeroporto Sandro Pertini är enkelt. Det lättaste och billigaste sättet att sedan ta sig in till staden är med tåg, men den enda stationen tåget stannar vid är stationen Dora, så beroende på din destination kan det vara smidigare att ta buss eller taxi direkt från flygplatsen.

När ska man resa till Turin?

Turin går bra att besöka vilken tid på året som helst. Vintrarna är ganska torra men det blir lite kyligt med en temperatur på några få plusgrader. Den italienska sommaren är underbar, men det kan bli lite varmare än man vill ha det när shopping eller att vandra runt och se på sevärdheter står på agendan, med en temperatur som kan nå upp till 27 grader. Maj har en tendens att vara den regnigaste månaden, så att resa till Turin rekommenderas mest under juni eller september, då det oftast är lagom varmt. 

Turins historia i korthet

Namnet Turin kommer från det folkslag som är de tidigaste man känner till som bosatte sig på platsen, de keltiska taurinerna, som fanns här långt innan romarna. Runt början av det första århundradet grundlades sedan en romersk koloni på platsen som en viktig strategisk plats för transporter av handelsvaror från Alperna. Den romerska militära strukturen kan fortfarande ses i upplägget av vissa av stadens kvarter.

Piazza San Carlo, Torino
Piazza San Carlo är även värt att besöka

Hoppar vi närmare nutiden till 1860-talet, när det moderna Italien enades, blev Turin landets första huvudstad under åren 1861-1865. Redan då fanns det en hel del industrianläggningar i staden, som senare blev en av landets viktigaste industristäder. Tobak och vapen tillverkades tidigt i staden, men det som har satt Turin på kartan för de flesta i världen är deras tillverkning av fordonsmärkena Fiat och Lancia. Den bilintresserade har idag mycket intressant att titta på i staden.