Lazio

Lazio

Lazio är en region i centrala Italien som omfattar huvudstaden Rom och dess omgivningar. Regionen är känd för sina historiska platser som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon, samt för sina vackra kyrkor och palats från renässansen och barocken.

Snabbfakta om Lazio

 • Huvudstad: Rom
 • Hemsida för regionen: visitlazio.com
 • Gränsar till: Toscana, Umbrien, Marche, Abruzzo och Campania
 • Känd för: Historiska platser som Colosseum, Forum Romanum och Pantheon, samt för sina vackra kyrkor och palats från renässansen och barocken.
 • Befolkning: ca 5.9 miljoner (2021)
 • Provinser: (5) Rom, Frosinone, Latina, Rieti, Viterbo

Lazio är för dig som älskar som älskar klassisk kultur eller vill göra en storstadsweekend och få lite sol och värme.

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå, 2021

Sevärdheter i Lazio

Den måhända mest självklara sevärdheteen att besöka i Lazio är Vatikanstaten, som är en självständig stat inom Italien och hem för den katolska kyrkan. Här kan man besöka platser som Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.

Rom, är en av världens mest berömda och besökta städer. Men utöver den eviga staden erbjuder Lazio en mängd andra saker att se och göra.

En av de mest populära turistdestinationerna i Lazio är den antika staden Ostia Antica, belägen en kort tågresa från Rom. Ruinerna av den en gång livliga hamnstaden erbjuder en inblick i det antika Roms vardagsliv, med välbevarade byggnader och mosaiker. Besökare kan utforska forumet, teatern och de termiska baden, bland andra platser.

En annat rekommenderat resmål i regionen är staden Tivoli, belägen strax öster om Rom. Staden är hem till två UNESCO:s världsarv: Villa d’Este och Hadrians villa. Villa d’Este är ett palats från 1500-talet med vackra trädgårdar och fontäner, medan Hadrians villa är ett stort komplex av byggnader och trädgårdar byggda av den romerske kejsaren Hadrianus.

För dem som är intresserade av konst och arkitektur är basilikan San Francesco d’Assisi i staden Viterbo ett måste att se. Kyrkan är en mästerverk av gotisk arkitektur, med vackra fresker och skulpturer.

För utomhusentusiaster erbjuder Lazio en mängd olika aktiviteter, såsom vandring och skidåkning i Apenninerna och simning och solning vid det Tyrrheniska havet. Regionen är också känd för sina varma källor, såsom de berömda Terme di Stigliano.

Förutom sin naturliga skönhet och historiska platser är Lazio också känt för sin goda mat. Besökare kan njuta av traditionella rätter som pasta alla carbonara, saltimbocca alla romana och den berömda romerska pizzan.

Nedan följer en lista med några av de mest populära sevärdheterna i Lazio:

 • Vatikanstaten: Hem för den katolska kyrkan och platser som Peterskyrkan och Sixtinska kapellet.
 • Colosseum: Den berömda romerska arenan från antiken.
 • Forum Romanum: Den antika platsen för politik och handel i Rom.
 • Pantheon: Den antika tempelbyggnaden från det 2:a århundradet f.kr.
 • Castel Sant’Angelo: En medeltida fästningen byggd på den romerska Hadrianus mausoleet.
 • Piazza Navona: En av Roms mest berömda torg med tre fontäner och många restauranger och caféer.
 • Trevi-fontänen: Den berömda fontänen där det sägs att om man kastar en mynt kommer man tillbaka till Rom.
 • Caffè Greco: En av Roms äldsta caféer, som är känt för sin historia och som har besökts av många kända personer genom åren.
 • Trastevere: Ett charmigt kvarter i Rom med små gator och mycket liv och rörelse.
 • Tivoli: En stad belägen utanför Rom med den berömda Villa d’Este och Villa Adriana.

Regionens historia

Lazio, eller Latium som det också kallas, har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till den tidiga mänskliga historien. Regionen var hem för ett antal förhistoriska kulturer, inklusive Etruskerna och Latinerna.

Under den romerska republiken och kejsartiden blev Lazio en av de viktigaste delarna av det romerska riket. Huvudstaden Rom, som ligger i regionen, var centrum för den romerska världen och var hem för många av de viktigaste monumenten och byggnaderna från den tid.

Under medeltiden fick Lazio stor betydelse som en strategisk plats för de kejserliga och påverkade makten och den politiska scenen i Italien. Regionen var också hem för många av de viktigaste kyrkorna och klostren i det katolska Italien.

Under renässansen och barocken blev Lazio en viktig plats för konst och arkitektur. Många av de mest berömda konstnärerna och arkitekterna från den tiden, inklusive Raphael och Bernini, arbetade i regionen.

Under 1800-talet och 1900-talet fick Lazio en viktig roll i den italienska politiken och ekonomin. Idag är regionen en viktig turistdestination och ett centrum för kultur och historia i Italien.

Geografi & natur

Lazio gränsar till Toscana, Umbrien, Marche, Abruzzo och Campania. Regionen har en yta på på cirka 17,203 km² och en befolkning på cirka 5,9 miljoner invånare (2021).

Lazio har en mångsidig geografi med både kust- och bergsområden. På kusten finns det långa sandstränder och klippor medan de inre delarna av regionen är kuperade med många berg och dalgångar.

De högsta bergen i regionen är Monti Ernici och Monti Simbruini, med höjder på över 2000 meter. De flesta av de höga bergen är belägna i den östra delen av regionen, medan den västra delen är mer kuperad och kuperade med mindre berg.

Vattendrag är också viktiga i Lazio geografi, med floder som Tiber och Aniene som är de viktigaste vattendraget. Dessa floder är avgörande för den regionala ekonomin och är viktiga för jordbruk och industri.

Lazio har också viktiga naturreservat, som Parco Nazionale del Circeo och Riserva Naturale Monte Rufeno, som skyddar den unika flora och fauna i regionen.

Det finns också ett antal vulkaner i regionen, med den mest kända vulkanen är Lago di Vico, en sjö som är resultatet av en vulkanisk eruption.


Officiell hemsida, Regionen Lazio: www.visitlazio.com