Orvieto

Bron till orvieto

Orvieto ligger i regionen Umbrien och är ett resmål känt framför allt för sin speciella charm. Det historiska centrumet kännetecknas av pittoreska smala gator och vackra torg. Eftersom staden ligger på kullar bör du som besökare vara förberedd på promenader som kan vara påfrestande med många uppförsbackar.

Orvieto passar därför perfekt som resmål för dig som även vill få lite motion på semestern. För att nå staden behöver du först gå uppför ett berg. På toppen finns ingången till gamla stan där du finner en levande kärna med ett rikt kulturellt utbud. 

Sevärdheter i Orvieto

Skulptur på framsidan av Ovriete katedralen
Skulptur på framsidan av Ovriete katedralen

Även fast Orvieto inte är känt för sina sevärdheter finns det ett par platser värda att skriva upp på besökslistan. Du har dels den speciella katedralen frå 1200-talet som är välkänd både i och utanför Italien – främst på grund av sin unika dekoration på utsidan byggd i färgglad mosaik. Ett stenkast från stadskärnan finner man Pozzo di San Patrizio – en brunn med två spiraltrappor som mäter strax under 59 meter och som byggdes på 1500-talet. Trapporna byggdes för att möjliggöra att åsnor kunde lasta och bära upp vatten från brunnen, ett speciellt historiskt inslag att bevittna.

Orvieto – också en vinodlingregion

Vinfält i Orvieto
Vinfält Orvieto

Uppskattar du vitt vin? Om svaret är ja har du redan en stor anledning till att besöka staden. Orvietos lokala vita vin från druvorna Trebbiano Toscano och Verdello är välkänt både i Italien och internationellt som ett mycket gott vin. Har du ett vinintresse rekommenderas det verkligen att gå på vinprovning på någon av de lokala vingårdarna. Här har du chansen att få både smaka viner men även lära dig mer om produktionen och historian bakom Orvietto som en vinregion.