Gudarnas stig

Gudarnas stig

CAMPANIAAmalfikusten

”Gudarnas stig” är på en vandringsled i centrala Italien, som går mellan städerna Florence och Rome, och som följer den historiska pilgrimsleden Via Francigena. Leden är ca 1200 km lång och passerar genom vackra landskap, historiska byar och städer samt kyrkor och klosters. Leden är uppdelad i etapper och det tar ungefär en månad att gå hela leden.

Det mest berömda vandringsleden i området börjar i Bomerano (1 km från Agerola) och kallas Gudarnas stig (Sentiero degli Dei) på grund av den fantastiska utsikten – mellan himmel och hav. Tid som det tar att vandra ”Sentiero degli Dei” är ungefär 4-5 timmar, beroende på din takt och hur ofta du stannar för att ta in utsikten. Leden är ungefär 8,5 km lång och klassas som en medelsvår vandring med några utmanande avsnitt och branta stigningar.

Via Francigena var en viktig pilgrimsled under medeltiden, då många vandrade från Nord- och Västeuropa till Rom för att besöka gravplatsen för Petrus och Paulus. Leden har sedan dess varit en viktig kulturarv och turistmål och många vandrare väljer att gå leden för att uppleva det historiska och kulturella arvet, samt för att uppleva den vackra naturen och den italienska kulturen.

Det finns olika organiserade vandringsturer som erbjuder guidade turer längs Gudarnas stig, där man kan få hjälp med planering, logi och transport, eller man kan välja att gå leden på egen hand, genom att planera det själv. Det är viktigt att vara förberedd och att ha tillräckligt med utrustning, som bra skor, vattentät jacka, första hjälpen kit, och allt annat som behövs för att genomföra vandringen.

Hur svår är vandringen?

Svårighetsgraden för vandringen längs Gudarnas stig varierar beroende på vilken del av leden du väljer att gå och på din egen fysiska form. Leden passerar genom både bergiga och kuperade områden samt flacka landskap och det kan vara krävande att gå långa sträckor med tung ryggsäck.

Det finns etapper som kräver en viss kondition och fysisk form, så det kan vara svårt för någon som inte är van vid att vandra eller har fysiska begränsningar. Men det finns också en del etapper som är relativt platta och lättgångna, så det är möjligt att välja att gå endast dessa om man inte känner sig redo för mer krävande etapper.

Lisa Moretti