Sorrento – Sirenen som förför

Sorrento, Italien

I det antika Grekland benämndes Sorrento som platsen där sjöjungfrur och sirener lockade sjömännen in mot den klippiga kusten, för att krossa deras skepp. Denna italienska skönhet till stad lockar och förför än idag med sol, hav och fantastiskt mat. 

Staden som vilar på de branta klipporna över Golfo di Napoli är ett uppskatta resmål även bland italienarna. Hit åker man för att uppleva romantik, äventyr och inte minst det fantastiska köket. 

Så tar du dig till Sorrento

Flyg till Neapel och fortsätt sedan kollektivt eller med bil. En taxiresa tar mellan 1.5-2 timmar.

Sevärdheter i Sorrento

Sorrento är en plats där havet dominerar. Det finns gott om små badterasser där du kan simma ut i medelhavets azurblå vatten. Utöver bad är Sorrento en plats som har något för alla. Med närheten till både Capri och Pompei finns det dessutom möjligheter till spännande dagsutflykter.

Correala di Terranova Museum

Det finns de som menar att detta är Italiens vackraste provinsmuseum. Här hittar du främst måleri från 1600 – 1800-talet, men även en del porslin och Murenoglas. Allt presenterat i en fantastisk miljö.

Museo Archeologico

Det här arkeologiska museet visar upp arkeologiska fynd från området, från både förhistorisk tid och den romerska. Statyer och vardagsföremål presenteras i en neoklassicistisk byggnad med en magnifik trädgård.

Stand-up paddel i Bagni

Äventyrssport

Sorrento erbjuder många utmaningar för den som vill testa sin förmåga. Bergsklättring, dykning, mountainbikes och vår favorit – paddling. Utforska grottor och isolerade stränder längs Punta Campanellas marina naturreservat. 

Limoncelloprovning

Sorrento och citroner går ihop sedan urminnes tider. Hela staden lyser gult från varje liten trädgård. Här har nästan alla etablissemang sin egen variant av citronlikören limoncello. 

Sant´Antonio Basilikan

Sorrentos skyddshelgon har sin egen kyrka från 900-talet. Besök kryptan i kyrkan där medborgarna lämnat silver och konstföremål som tack för helgonets beskydd. Här finns också det valskelett som sägs tillhöra valen som enligt legenden slukade ett barn, vilket Antonio räddade och fick helgonstatus. 

Villa Comunale

Den som söker lite romantik rekommenderas ett besök på Villa Comunales terrass. Härifrån får du en magnifik solnedgång och kan blicka ut över både den pittoreska hamnen och se vulkanen Vesuvius trona upp i öster. Ta hissen från hamnen eller promenera den slingriga vägen upp. 

Väder & Klimat

Våren är bästa tiden för ett besök. Då blommar citronträden och klimatet är behagligt varmt. Sommartid är det betydligt varmare, men närheten till havet gör inte värmen så påfrestande. Däremot brukar Sorrento vara extremt välbesökt under juli-augusti. 

Hösten, september – november, är också en tid då Sorrento är väl värt ett besök. Skördefesterna avlöser då varandra och vinfestivalen är ett populärt resmål för många. Även under vintermånaderna är Sorrento ett relativt behagligt resmål, men räkna med att staden då visar upp sig i lågsäsongs-skrud. 

Mat

Sorrento Mandariner

Fisk och skaldjur är kronjuvelen i Sorrentos kök. Fisk, räkor, krabba och bläckfisk är några av de ingredienser som återfinns i pasta, pizza och soppor. Alltid nyfångat och inte sällan tillagat enligt egna familjerecept. Det kan med andra ord vara stor variation på en Spaghetti e Vongole (pasta med musslor) beroende på restaurang. 

Andra specialiteter för Sorrento är Gnocchi alla Sorrentina, som ofta serveras med en sorrento-tomatsås och den inhemska Treccia-osten. Treccia är en mozzarellaliknande ost som även är ett perfekt tillbehör till ett glas Pinot Grigo.

Citroner är en stor del av Sorrentoköket, och förutom citronlikören Limoncello, bör du även pröva sockerkakan Delizia al Limone. En annan typisk efterrätt för regionen är Melanzane al Cioccolato, vilken lyckas kombinera aubergine med choklad, citron, nötter och kanel.     

Boende

Att inkvartera sig i och runt stadskärnan är relativt kostsamt, men det är inte sällan boenden som kommer med en hel del historia och skönhet. För den som söker något unikt och udda, kan det vara värt att veta att många av stadens kloster erbjuder logi. För den som vill bo lite billigare rekommenderar vi stadsdelen Piano. Det tar inte mer än fem minuter med tåget in till centrala Sorrento. För den som främst söker sol och bad rekommenderas Meta, som också är barnvänligt. Även härifrån tar det drygt fem minuter in till Sorrentos mest centrala delar. 

Nattliv

Sorrentos gator är fyllda av restauranger och små barer. Här sitter man till långt in på natten och umgås. Dagtid framstår staden som lite laidback, men när natten smyger sig på vaknar även en mer äventyrlig sida fram med ett aktivt klubbliv. Här hittar du ställen som både har eklektiska DJs och livemusik.

Sorrento räknas av många som en av Italiens vackraste platser och när du väl är där gör du bäst i att låta dig förföras. Precis som sjöjungfrus enligt legenderna lockade sjömännen in mot Sorrentos kust, lär även du lockas tillbaka när du väl varit där.