Tropea – Tropea är en pärla i Sydvästra Italien

Tropea Vio Valentia

I sydvästra Italien, i regionen Kalabrien, finns en gömd pärla med magisk natur. Tropea är en stad som ofta missas av turister som vill upptäcka Italien. Vita sandstränder, klippor, grottor och vackra italienska hus från medeltiden väntar den som tar sig hit. Det finns paketresor till Tropea men om du är av den äventyrliga sorten kan du ta ett restflyg och leta bostad på plats!

Hur tar du dig till Tropea?

Den närmsta flygplatsen är Lamezia Terme International. Det tar omkring 1,5 timme att ta sig från flygplatsen till Tropea. För det mesta får du räkna med en flygresa från Sverige med minst en mellanlandning. På grund av detta kan det ta cirka 10 timmar och ibland mer att ta sig från Sverige till Tropea.

När du har landat kan du ta dig vidare med:

  • Taxi
  • Hyrbil
  • Tåg

Det finns en transferbuss som går med jämna mellanrum till den lokala tågstationen där du finner tåg till Tropea.

Bästa årstiden att besöka staden

På sommaren är det en dröm att besöka denna stad som kantas av kristallklart vatten. Själva staden ligger högt upp på en klippa och de vita stränderna finns nedanför. Vattnet är varmt och behagligt under sommarmånader. Ska det vara badsemester ska du åka mellan juni och augusti.

Men denna lilla italienska stad har ju mer än sol och bad att erbjuda. De smala medeltida gränderna och gatorna har restauranger och caféer med den världsberömda medelhav-kosten. Under vår och höst är vädret mycket behagligt. Du kan sitta utomhus och fika eller bara strosa omkring och kika på de historiska byggnaderna.

En promenad på de vackra stränderna är ju också en trevlig aktivitet även om du inte känner för att bada under vår och höst. Tropea har utsetts till Italiens vackraste stad och det är något som de flesta kan hålla med om även om vissa delar idag är ganska slitna.

Vad kan du göra i Tropea?

Det här är en lugn italiensk stad som erbjuder naturupplevelser men även viss typ av shopping såväl som god mat. Det finns några historiska byggnader att besöka och så kan du ta båtturer ut från kusten för att upptäcka grottor under lågvatten och mer.

Exempel på aktiviteter & sevärdheter är:

Promenera på Vittoro Emanuele

Det här är en klassisk gata med byggnader som har varit med om allt från jordbävningar till svåra ekonomiska tider. Det märks på husen som är en blandning av ruiner till romantiska renoverade hus. Gatan har butiker, hotell och ställen att äta italiensk glass dagtid som kvällstid.

Klättra upp till Santa Maria d’Isola

På nätet finn det gott om bilder på kyrkan Santa Maria d’Isola som är belägen längst upp på en klippa vid stranden. Du kan klättra upp för klippan och sedan njuta av utsikten. Du är då 40 meter över stranden och får därmed en vidunderlig upplevelse. Många tycker att utsikten härifrån påminner om något som skulle kunna ligga i Karibien!

Tropeas stränder

Det finns flera stränder vid Tropea att upptäcka. Du kan ta trappor ner från staden till stränderna Spiaggia ‘A Linguata och Spiaggia della Rotonda. Även om detta inte är det första valet för utländska turister så får du räkna med att många gör precis som du under sommarmånader.

Vår och höst är bättre tidsperioder om du vill strosa mer ostört på stranden men då är det inte lika badvänligt. Tänk på att det kan tas ut avgift för stranden beroende på var du kliver ner på den. Det finns också platser som är gratis att bada på.