Isola Bella

PIEMONTE – Stresa

Isola Bella är en av de mest kända öarna i sjön Maggiore i norra Italien. Ön är känd för sina vackra trädgårdar och palats, och det är en populär destination för turister som besöker området. Här är en reseguide för att hjälpa dig att planera din resa till Isola Bella.

Så här reser du till Isola Bella

Först och främst, för att komma till Isola Bella behöver du ta en färja från Stresa eller Baveno till ön. Det finns flera olika avgångar varje dag så det är lätt att hitta en som passar din tidtabell. Färjeturen tar ungefär 15-20 minuter.

Palatset

När du väl kommer till ön, är det första du bör göra att besöka palatset. Palatset byggdes på 1600-talet av Borromeo-familjen och det är nu ett museum som är öppet för allmänheten. Palatset är väl värt ett besök, med sin vackra inredning och trädgårdar.

Trädgårdarna är också ett måste se när du besöker Isola Bella. Trädgårdarna är väl underhållna och erbjuder en mängd olika växter och blommor, inklusive citrusfrukter, palmer och bougainvillea (Trillingblomssläktet).

Det finns också en delar som är dedikerade till botaniska trädgårdar, med en mängd olika växter från olika delar av världen.

När du har sett palatset och trädgårdarna, kan du vandra runt ön och ta in den vackra utsikten. Ön är ganska liten, så det är lätt att se det mesta på en dagstur. Det finns också en liten strand på ön där du kan ta ett dopp i sjön.

Mat

Det finns också ett antal restauranger och caféer på ön där du kan äta en god måltid eller ta en fika. Maten på Isola Bella är ofta traditionell italiensk mat, men det finns också några internationella alternativ.

Att bo på ön

Om du vill spendera mer än en dag på Isola Bella, finns det också möjlighet att bo på ön. Det finns ett antal hotell och bed & breakfast-alternativ att välja mellan, så du kan njuta av öns charm under längre tid. Detta kan vara ett bra val om du vill ha mer tid att utforska ön och trädgårdarna på egen hand, eller om du vill ha en mer avkopplande och lugn semester.

Besök närliggande Isola Madre

En annan sak som är värt att se när du besöker Isola Bella är den närliggande ön Isola Madre. Isola Madre är också ägd av Borromeo-familjen och det finns också ett palats och trädgårdar att besöka här. Du kan ta en färja från Isola Bella till Isola Madre för att se båda öarna under samma resa.

Obs Det är också värt att notera att om du besöker Isola Bella under sommarmånaderna kan det vara mycket folk på ön, så det kan vara svårt att få en plats i palatset eller trädgårdarna. För att undvika detta kan det vara lämpligt att besöka ön tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Settimane Musicali

15:e juli till 8: September

Settimane Musicali är en musikfestival som äger rum varje år i Stresa, en stad vid sjön Maggiore i norra Italien. Festivalen startade 1946 och det är en av de äldsta och mest prestigefyllda musikfestivalerna i Italien. Den äger rum under sommarmånaderna och erbjuder ett brett utbud av musik, inklusive klassisk, jazz och världsmusik.

Festivalen äger rum på olika platser i Stresa, inklusive Palazzo dei Congressi, Teatro Verbania och Teatro del Parco. Det finns också konserter på olika platser runt sjön Maggiore, inklusive palatset på Isola Bella.

Settimane Musicali har haft många kända artister och orkestrar som har uppträtt under festivalen, inklusive Andrea Bocelli, Lang Lang, Daniel Barenboim och London Symphony Orchestra. Festivalen erbjuder också unga och lovande artister en chans att visa upp sina talanger.

Festivalen är också känd för sina unika konserter, såsom konserter i trädgårdarna på Isola Bella eller på en båt på sjön Maggiore. Detta ger besökarna en unik upplevelse och en chans att njuta av musiken i en vacker omgivning.

Lisa Moretti