Alberobello ovanifrån

I Italiens storstadsregion Bari finner vi den lilla staden Alberobello. Den ligger högst upp på den italienska klacken i öst. Namnet på staden betyder det vackra trädet och då syftar man på sorten Alvae Arbris Belli som en gång täckte hela regionen. Om du vill se ett trulli-hus ska du resa till Alberobello där det finns mer än 1500 stycken!

Den syditalienska staden Alberobello erbjuder fascinerande arkitektur, ett medelhavslandskap och unika kulinariska upplevelser som lockar turister varje år.

Alberobello tillhör den italienska regionen Apulien, cirka 60 km från provinshuvudstaden Bari, där också den närmaste flygplatsen ligger (tyvärr inga direktflyg från Sverige).

Den lilla staden är mest känd för sina ikoniska runda stenhus, trulli. Man finner dem överallt i Puglia, särskilt i Murgia dei Trulli, men ingenstans finns det så många som i Alberobello. Trullierna (på italienska trulli) har funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1996 och lockar turister från hela världen.

Bästa årstiden att besöka staden

Det är riktigt varmt i Alberobello under juli och augusti månad. Men även vårmånader som april och maj samt höstmånaderna september, oktober och november är behagliga. Regn blir det i januari och februari samt i mars och november.

Alberobello och trulli

Trulli - det italienska runda stenhuset i Alberobello

Trullierna är söta runda hus som är lätta att känna igen tack vare deras ikoniska struktur. I de två historiska stadsdelarna av Alberobello –  Rione Monti och Aia Piccola, finns det mer än 1500 trulli. Den största trullin kallas ”Trullo sovrano” och hyser idag ett museum fördelat på två våningar. Det finns både restauranger och hotell så du även får prova på att leva i trulli-miljön.

Nära till andra resmål i regionen Puglia

Strand i Bari - nära Alberobello

Alberobello har ett bra utgångsläge för dig som som har tid och lust att utforska andra delar av Puglia. (Det finns mycket att lära känna, inte minst för soldyrkare och äventyrare) Du är nära till havet – på strax 30 minuter når du den adriatiska kusten där du har flera vackra stränder att välja mellan. Andra viktiga städer med närhet från Alberobello, perfekt för dagsturer är Bari, Brindisi, Lecce & Taranto.

Vad kan du göra i Alberobello?

Vi kan inte säga att Alberobello är en stad full av aktiviteter och museum. Men det betyder inte att du inte kommer att ha fullt upp när du reser till staden. Det här är ett perfekt resmål om du är nyfiken på de historiska trulli-husen.

Promenera omkring och se trulli-hus

En trulli glömmer du inte bort när du har sett den. Det här är ett hus som är byggt som en kon med ett tak som ser ut som en ritad tomtes mössa. Det antas att den här typen av byggnader har sina rötter i Orienten för de finns på olika platser i Mellanöstern.

Trullin byggs med kalksten men idag byggs det inga nya trulli-hus. De du kommer att se i Alberobello är historiska. På den övre delen av taket så finns det ofta religiösa eller traditionella symboler som är kalkade i vitt.

Trullin finns bara i Apulien och inte i andra städer i södra Italien. Detta beror med största sannolikhet på att den här delen av landet huserar en stor kalksten-platå. Dessutom är Alberobello, namnet till trots, rätt så fritt från träd och vatten. Därmed har det länge funnits ett behov av att bygga cisterner för regnvatten med kalk för att sedan kunna tillverka byggstenar för husen.

Gå på marknad

Om du planerar att besöka Alberobello för en övernattning eller två under din Italien resa bör du sikta på att komma lagom till torsdagens marknad. Den lokala marknaden bjuder på färska grönsaker, lokalt hantverk, kläder och mycket mer. Det här är en spännande upplevelse och en möjlighet att köpa unika italienska produkter till attraktiva priser.