Milano – staden med hjärtat i handen

Milano - staden med hjärtat i handen

Milano är staden i Lombardiet där det alltid bubblar av kreativitet och the next big thing! Italiens mest välklädda stad är både trendigt modern, urban och samtidigt tryggt förankrad i sin historia. 

Det här är det perfekta resmålet för dig som älskar att strosa runt till fots utan mål och bli överraskad. För trots att Milano är en riktig storstad så är det en förvånansvärt kompakt stad, där det mesta alltid känns nära och tillgängligt.

Häng med i vår guide till The Fashion Capital of the World. 

Så tar du dig till Milano

De flesta bolag har direktflyg till Milano. Ofta via Malpensa Milano eller den mindre Milano Linate. Du kan dessutom åka tåg till Italien och Milano relativt enkelt. 

Från flygplatsen Malpensa tar du förslagsvis Malpensa Express eller någon av flygbussarna in till centrala Milano. De avgår båda varje halvtimme och tar 29 minuter för Expresståget och drygt en timme för bussen.  

Från flygplatsen Linate tar du Airport Bus Express och är framme på 25 minuter. 

Sevärdheter 

Det är svårt att lista några få specifika saker att göra Milano, när det finns så mycket att välja på. Det här är också en storstad du ska uppleva så löst och ledigt du bara kan. Men visst finns det några ”måsten” du bör ta med i planeringen. 

Duomo di Milano

Duomo di Milano

Milanos katedral är en magnifik sak som tog över 600 år att uppföra. Den gotiska byggnaden med sina torn och magnifika krön erbjuder också en rejäl visuell upplevelse på insidan. Det här anses av många vara Milanos hjärta. 

Grand galleria Vittorio Emanuele II

Grand galleria

En annan ”katedral” är det otroligt pampiga köpcentret Grand galleria. Uppfört redan under 1800-talet räknas det som ett av världens äldsta köpcentrum. Det inger en magnifik katedralkänsla de lux, att röra sig under det väldiga kupoltaket i glas. Här hittar du high-endbutiker från några av världens mest exklusiva varumärken. 

AC MILAN San Siro Stadium

San Piro hemmastadium för AC Milan

Italien och fotboll är en kombination som tangerar det närmast religiösa. På den här magnifika stadion har både Milan och Inter sin hemma-arena. Här blir nästan vilken match som helst till en magisk sportupplevelse. 

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera konstmuseum i Milano

Ett vackert konstmuseum där du hittar verk av mästare som Rubens, Rafel, Pieta av Belini och en rad andra.

Santa Maria delle Grazie

klosterkyrkan Santa Maria delle Grazie

Vill du se da Vincis målning Nattvarden? Då får du bege dig till det här klostret (Santa Maria Delle Grazie) och dess kyrka. Om du inte hittar en biljett online (kötiden kan vara flera veckor lång) – pröva att ringa! Inte sällan läggs det undan biljetter speciellt för de som bokar via telefon.

La Scala Opera.

La scala Operan i Milano

Milanos operahus har haft alla de stora världsnamnen på sin scen sedan det uppfördes på 1700-talet. Räknas inte bara som en av världens mest förnäma scener, dess akustik sägs också vara en av de bästa.

Väder & Klimat

Milano är en stad som funkar nästan året om. Det finns dock en period på året då du faktiskt rentutav bör undvika Milano – högsommaren i augusti. Då dallrar gatorna av värme med temperaturer som kan klättra en bra bit över 30 grader. 

Vintertid, december-januari, ligger temperaturen i Milano runt nollan ner till några minusgrader. Under den här tiden är det rätt vanligt med länge perioder av regn. 

Våren i Milano inleds i februari/mars med rätt kyliga temperaturer runt 5-8 grader. Då kan kvällar och nätter bli rejält bitiga. Behagligast är våren under april, då temperaturen ligger runt 20 grader och kvällarna har börjat bli mer ljumma. 

Njut av Milano

Milano på natten

Milano är en stad fylld av kreativa människor. Här skapas mode och design som styr hela världens trender. Folk från hela globen dras till Milano med dess vibrerande mix av mode och kultur. 

Shopping är en stor del av Milanos tjusning och här kan du hitta butikerna där de stora,  exklusiva designermärkena först visar upp sina alster. 

Mat

Milanos foodie-scen hämtar inspiration och kraft från hela Italien. Hit kommer kockar för att göra sig ett namn och lära sig av varandra. Här finns ett femtontal Michelinrestauranger med varierande antal stjärnor. 

För den som vill smaka traditionell milanesisk mat finns det klassiker som risotto alla Milanese, Minestrone Milanese, Panettonebrödet och Costoletta alla Milanese (panerad kalvkotlett). Missa inte heller de panerade milanesiska köttbullarna Mondeghili.

Boende

Det finns gott om olika hotell i Milano. Från billiga hostells till coola designhotell. Kommunikationerna i Milano är förhållandevis bra, så att boka ett boende i utkanten av citykärnan är sällan något problem. 

Nattliv

Milanos klubbscen är vibrerande och varierar från trendig till helt galen! Varje område i Milano har sin egen klubbscen och personlighet. Här kan du ena kvällen hänga i det unga och trendiga Navgli, för att nästa natt släppa loss i Porta Garibaldi för att ta del av det chica och fashionabla utelivet. Eller ta del av gaybarerna som ligger tätt på Porta Venezia.

Milano är staden som lyckas locka och förföra alla. Oavsett om du är där för att ta del av en modern storstad med shopping och restauranger, eller om du är där för att insupa kulturen och historiens vingslag. 

Milano kallas ibland för ”The drinkable city” och visst förstår man varför när man väl klunkat i sig en stor slurk av Milano under en weekend: det är en stad som berusar och överväldigar. 

Och man börjar törsta efter mer direkt.