Abruzzo – en pärla i södra Italien

Abruzzo, Italien

Italiens regioner

Abruzzo är en region i södra Italien, belägen mellan Adriatiska havet och Apenninerna. Regionen är känd för sina vackra landskap, sina vinproducenter och sin rika historia. Häng med i denna reseguide.

Natur och landskap

Abruzzo är känt för sina vackra landskap, som består av både berg och kust. Apenninerna, som är Europas näst högsta bergskedja efter Alperna, sträcker sig genom hela regionen och erbjuder många möjligheter till vandring och fjällvandring. På kusten finns långa sandstränder och kristallklart vatten. Nationalparken Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise är ett annat höjdpunkt för naturälskare, med sina vilda djur och vackra landskap.

Saker att göra & sevärdheter i Abruzzo

 • Gran Sasso d’Italia: Det högsta bergmassivet i de centrala Aporna med flera toppar över 2 900 meter, däribland Corno Grande som är den högsta.
 • Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise: En nationell park som är känd för sin mångfald av fågelarter och vilda djur, inklusive vargar, björnar och vildsvin.
 • Castello di Celano: En medeltida slottsruin från det 12:e århundradet belägen i staden Celano.
 • L’Aquila: Huvudstaden i regionen med en mängd historiska byggnader och monument, inklusive den katedralen Santa Maria di Collemaggio från det 13:e århundradet.
 • Costa dei Trabocchi: En vacker kuststräcka med trabocchi, traditionella fiskebåtar som används för att fånga fisk i havet.
 • Parco Regionale Sirente-Velino: En vacker naturpark som erbjuder vandring, cykling och fågelskådning.
 • Pescara: Den största staden i Abruzzo och känd för sin långa strandpromenad, Lungomare, som är en populär destination för turister under sommarmånaderna. Staden är också känd för sin moderna arkitektur och livliga nattlivet.
 • Santuario della Madonna dei Miracoli: En vacker kyrka belägen i byn Casacanditella, känd för sin vackra kyrkomålningar och för att vara en plats för pilgrimsfärder.
 • Castello di Roccascalegna: En medeltida slottsruin belägen i byn Roccascalegna, som erbjuder utsikt över omgivande landskap och är känd för sin historia och arkitektur.
 • Parco Nazionale della Majella: En annan nationell park i Abruzzo med en mängd vilda djur, inklusive vargar, björnar och vildsvin. Parken är också känd för sina vandringsleder och utsiktspunkter med vidsträckta vyer över området.
 • Chieti: En historisk stad med en mängd arkeologiska platser och monument, inklusive den romerska teatern och det arkeologiska museet. Staden är också känd för sin katedral och den vackra gamla stadsdelen med smala gränder och kullerstensgator.

Kultur och historia

Abruzzo har en rik historia och kultur. Regionen har varit bebodd i tusentals år, och det finns många arkeologiska platser att besöka, inklusive de antika städerna Alba Fucens och Marruvium. På Abruzzos landsbygden finns också många traditionella byar, där man fortfarande kan se hur man levde för hundratals år sedan.

Vinproduktion: Montepulciano

Abruzzo är också känt för sin vinproduktion, och det finns många vingårdar att besöka i regionen. Den mest kända druvan som odlas här är Montepulciano, som används för att göra den berömda vinet Montepulciano d’Abruzzo. Det finns också andra lokala druvor som odlas här, inklusive Trebbiano och Pecorino.

Mat och dryck

Abruzzos matkultur är lika rik som dess kultur och historia. Regionen är känd för sina kötträtter, inklusive arrosticini, små bitar av lam eller får som grillas på spett. Pasta är också en viktig del av maten här, och det finns många lokala pastasorter, inklusive chitarra och maccheroni alla chitarra. När det gäller dryck är det inte bara vin som är populärt, utan även lokala destillerade spritsorter som montepulciano och brachetto.