Campania: Från romerska ruiner till kustparadis

Campania, Italien

Campania är en region belägen i södra Italien, känd för sina vackra kuststräckor, historiska städer och rika kulturella traditioner. Regionen är hem för städer som Neapel, Pompeji och Herculaneum, samt världsberömda platser som Amalfikusten och ön Capri. Campania är också känd för sin mat- och vinproduktion, inklusive Neapelpizzan och viner från Irpinia och Taurasi.

Snabbfakta om Campania

 • Huvudstad: Neapel
 • Hemsida för regionen: https://lamialiguria.it/en/
 • Gränsande regionerl: Basilicata, Molise, Puglia och Lazio
 • Känd för: Historiska städer som Pompeji och Herculaneum, vackra kuststräckor, Pizza Amalfikusten och ön Capri, mat- och vinproduktion.
 • Befolkning: ca 5,8 miljoner (2020)
 • Provinser: 5 (Avellino, Benevento, Caserta, Napoli, Salerno)

Historiska städer

Campania är hem för flera viktiga historiska städer, inklusive Neapel, som är den näst största staden i Italien och känd för sin arkitektur, konst och musik. Pompeji och Herculaneum är också belägna i regionen och är viktiga arkeologiska platser, kända för sina fynd från den romerska tiden. Besökare kan se ruinerna av dessa städer och lära sig mer om den romerska historien och kulturen.

Kuststräckor och öar

Campania är känd för sina vackra kuststräckor och öar, inklusive Amalfikusten, som är en av de mest eftertraktade turistdestinationerna i Italien. Ön Capri är också belägen i regionen och är känd för sina kristallklara vatten och exklusiva hotell och butiker. Både Amalfikusten och Capri erbjuder besökare en möjlighet att ta en duktig fördjupning i den italienska kustkulturen.

Mat- och vinproduktion

Campania är också känd för sin mat- och vinproduktion, inklusive Neapelpizzan, som sägs vara den ursprungliga pizza-receptet. Regionen är också hem för viner från Irpinia och Taurasi, som är kända för sin höga kvalitet och smak. Besökare kan prova lokala rätter och viner på restauranger och vingårdar i regionen, samt delta i olika mat- och vinfestivaler.

Överblick: Sevärdheter att besöka när du är i Campania

 1. Pompeji och Herculaneum: Dessa arkeologiska platser är kända för sina fynd från den romerska tiden, inklusive ruiner av hus, gator och tempel.
 2. Neapel: Den näst största staden i Italien är känd för sin arkitektur, konst och musik, inklusive den berömda neapolitanska opera-genren.
 3. Amalfikusten: Denna vackra kuststräcka är känd för sina kristallklara vatten och vackra byar, inklusive Amalfi och Positano.
 4. Capri: Denna exklusiva ö är känd för sina kristallklara vatten och lyxhotell och är en populär destination för välbärgade turister.
 5. Royal Palace of Caserta: Detta imponerande palats är en av de mest imponerande byggnaderna i Campania och är känt för sina vackra trädgårdar och arkitektur.
 6. Mount Vesuvius: Denna aktiva vulkan är känd för sin roll i utplåningen av Pompeji och Herculaneum och erbjuder utsikt över Neapel och området runt.
 7. Paestum: Denna antika stad är känd för sina välbevarade tempel och ruinerna av en stor amfiteater och forum
 8. National archaeological Museum of Naples: detta museum är en av de mest betydelsefulla i världen och är hem för en stor samling av arkeologiska föremål från den antika världen, inklusive föremål från Pompeji och Herculaneum.
 9. Castel dell’Ovo: Denna borg belägen på en ö i Neapel hamn är känd för sina vackra trädgårdar och utsikten över hamnen och staden.
 10. Cilento National Park: Denna nationalpark är känd för sina vackra landskap och biodiversitet, inklusive vilda djur och växter.

Att resa till Campania

 • Flyg: Den närmaste flygplatsen är Naples International Airport (NAP) som ligger ca 8 km söder om Neapel. Flygplatsen har många internationella och inhemska flyglinjer som ansluter till olika städer i Europa och resten av världen.
 • Tåg: Neapel är en viktig järnvägsstation och det finns direkt tågförbindelser från många italienska städer, inklusive Rom, Florens och Milano.
 • Buss: Det finns många bussförbindelser till Campania från andra delar av Italien, inklusive från Rom, Florens och Salerno.
 • Bil: Campania är väl ansluten till den italienska motorvägen och det är lätt att komma till regionen med bil från andra delar av Italien och Europa.
 • Båt: Neapel är en viktig hamn och det finns färjeförbindelser till och från öar som Capri och Ischia samt till Sicilien och Sardinien.

Det är rekommenderat att ha en bil för att utforska regionen, särskilt om du vill besöka sevärdheter som ligger utanför de större städerna. Det finns också möjlighet att hyra cyklar eller bilar i de flesta städerna.