Bra att veta om Italien

Bra att veta om italien

Ström & Eluttag

I Italien är standardströmförsörjningen 220-230 volt, 50Hz. Eluttaget är av typen C och F, så det kan vara nödvändigt att ha en adapter för att ansluta utländska enheter.

Vilken typ av adapter?

Den vanligaste typen av adapter för Italien är en adapter med ett europeiskt uttag (typ C eller F) som passar i det italienska eluttaget.

Dessa adapters är lätta att hitta i elektronikaffärer eller reseaffärer. Du kan även köpa en på förhand, exempelvis här på Amazon.

Kan man dricka kranvatten italien?

Det är säkert att dricka kranvatten i de flesta delar av Italien, men det kan variera beroende på plats. I städer och tätbefolkade områden är kranvattnet vanligtvis säkert att dricka, men det kan vara bättre att kolla med lokala myndigheter eller hotellpersonal för att vara säker.

På landsbygden eller i mindre befolkade områden kan kranvattnet innehålla höga halter av järn eller andra mineraler och då kan det smakar annorlunda eller inte vara lämpligt att dricka. Det är alltid bäst att fråga lokala myndigheter eller hotellpersonal för råd om kranvattenets säkerhet om man är osäker.

Vilka är öppetiderna för resturanger?

Öppettiderna för restauranger i Italien varierar beroende på plats och typ av restaurang. Men i allmänhet är det vanligt att restauranger öppnar vid lunchtid runt klockan 12:00 eller 13:00 och stänger klockan 14:00 eller 15:00 för lunch. Sedan öppnar de igen på kvällen runt klockan 19:00 eller 20:00 och stänger klockan 22:00 eller 23:00 för middag. Många restauranger har också stängt en dag i veckan, oftast måndag eller tisdag.

Ger man dricks i Italien?

Ja, man lämnar vanligtvis ett litet belopp i dricks på restauranger, barer och caféer i Italien. Beloppet brukar vara 10-15% av den totala notan och det lämnas vanligtvis i kontanter. Det är också vanligt att runda upp notan till närmaste bekväma belopp. Dricks är inte alltid förväntat i Italien men det uppskattas.