Burano – En färgglad fiskestad utanför Venedig!

Burano, Italien

Burano är en liten ö som ligger nära Venedig. Det går att åka till Burano med båtturer och göra en dagsutflykt av resan eller övernatta en natt eller två på ett lokalt hotell. Det här är en av världens vackraste städer med otroligt färgglada hus. Burano har varit väldigt viktig för Venedig till exempel då befolkningen flydde dit när Attila och hunnerna attackerade staden.

Hur tar du dig till Burano?

För att resa till Burano måste du först ta dig till Venedig. Det går flyg från Sverige till Venice Marco Polo flygplatsen (VCE) och Treviso flygplatsen (TSF). De flesta internationella flyg går via VCE.

Från Venedig kan du ta en båt till Burano. Resan tar cirka 40 minuter. Det finns en särskild båtlinje och under högsäsong har du en båtavgång var tjugonde minut. Du kan köpa biljetter som gäller cirka en timme eller så kan du köpa ett dagskort eller flerdagarskort för båtresor.

Bästa årstiden att besöka staden

Turister kommer till Venedig och ön Burano året om. Men om du vill ha milt väder bör du resa någon gång mellan maj och oktober. Då är det varmare och du slipper för det mesta regn. Som varmast blir det i augusti. Då kan temperaturen nå upp mot 30 grader. I januari ligger temperaturen ofta omkring 10 grader.

Vad kan du göra på Burano?

Ön Burano är ett mysigt utflyktsmål som du inte vill missa om du åker till Venedig. Det finns kanske inte så mycket att göra men väl mycket att se. Notera att restaurangerna på ön ofta bokas upp i förväg. Det bör du också göra om du vill få plats.

Exempel på aktiviteter på Burano är:

Se det lutande tornet

Det är inte bara Pisa som har ett lutande torn. Buranos lutande torn byggdes mellan 1703 och 1714. Det tillhör kyrkan som ligger alldeles intill. Det här är ett av fyra lutande torn som finns i och omkring Venedig.

Kika på spetshantverk

I Burano är man mästare på spets. Det finns butiker där du kan köpa lokalproducerad spets. Du kan också gå till ett museum om spets och lära dig mer om hur den tillverkas. Det finns även ställen där tillverkningen av spets är igång och du kan kliva på och ta del av produktionen som åskådare.

Ta en promenad och se på husen

Husen på Burano har fantastiska färger. Det här är inget som skett av en slump. Det finns regler för hur man målar om sitt hus. Färgen måste godkännas av myndigheter innan målningen genomförs. Du kan också se hur hus har båtar som ligger parkerade alldeles utanför i kanalen. De har inte sällan samma färg som huset de tillhör!

Testa Burano-kakor

Det finns typiska Burano-kakor och de kallas för Bussolai eller Esse buranelli. Det här är kaloririka men torra kakor som en gång förbereddes för sjömän från Burano så att de skulle ha något att äta till havs. Det är en form av kex som en gång var runda men som numera är S-formade. Detta ska påminna om Grand Canal sägs det. Du kan köpa båda varianterna i bagerierna på ön.