Italiens regioner (i bild den italienska flaggan)

Italien – Regioner, fakta & Historia.

Planerar du en semester i Italien eller har du planer på att bosätta dig där? Här har vi samlat lite fakta om Italien som kan vara bra att veta. Här hittar du allt från det mest grundläggande till några oväntade saker du kanske inte visste.

Lite snabb fakta om Italien

Yta:301 340 km2
Tre största städerna:Rom, Milano, Napoli
Antalet invånare:59.6 miljoner
Huvudstad:Rom
Valuta:Euro
Språk:Italienska
Klimat:Tempererat, Alpint och Medelhavsklimat
Inresa:Giltig resehandling (pass) samt EU:s sjukvårdskort
Nödnummer:112
Landsnummer:+39

Italiens regioner

Italien består av 20 regioner, och varje region är uppdelad i provinser, som i sin tur är uppdelade i kommuner. Det är såväl en geografisk som politisk och administrativ indelning. Många gränser har mycket lång historia, de följer ofta de forna hertigdömenas och medeltida stadsstaternas positioner.

På den här hemsidan är det mesta orienterat efter landets regioner, från norr till söder. Klicka dig vidare för att läsa mer om respektive region.

Abruzzo, Italien

Abruzzo

Abruzzo är en region i centrala Italien, känd för sina vackra berg och nationalparker. Det är också en populär plats för vintersport och vandring.

Basilicata, Italien

Basilicata

Basilicata är en region i sydöstra Italien, känd för sina historiska städer och arkeologiska platser. Det är också hem för det världsberömda teatret i Metaponto.

Calabria, Italien

Kalabrien

Kalabrien är en region i södra Italien, känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och vulkaniska öar. Det är också hem för den världsberömda nationalparken Aspromonte.

Campania, Italien

Campania

Campania är en region i sydvästra Italien, känd för sina historiska städer som Neapel och Pompeji, samt för sina vackra kuststäder som Amalfi och Ravello.

Rimini, Emilia Romagna, Italien

Emilia Romagna

Emilia-Romagna är en region i norra Italien, känd för sin mat och vin, särskilt för sin parmaskinka och balsamico. Det är också hem för städer som Bologna och Ravenna.

Castello di Miramare, Friuli Venezia Giulia, Italien

Friuli Venezia Giulia

Friuli Venezia Giulia är en region i nordöstra Italien, känd för sina vackra landskap och historiska städer som Trieste och Udine. Det är också hem för viner som Prosecco och Friuli Grave.

Lazio, Italien

Lazio

Lazio är en region i centrala Italien, känd för huvudstaden Rom och dess historiska monument som Colosseum och Forum Romanum. Det är också hem för Tibern och många vackra kuststäder som Gaeta och Sperlonga

Ligurien, Italien

Liguria

Liguria är en region i norra Italien, känd för sina vackra kuststäder som Genua, Cinque Terre och Portofino. Det är också hem för den kända basilikan i San Fruttuoso.

Lago di como, Lombardia

Lombardia

Lombardiet är en region i norra Italien, känd för städer som Milano och Bergamo. Det är också hem för alperna och sjöarna Como och Garda, samt för den världsberömda operan La Scala i Milano.

San Severino Marche, Italien

Marche

Marche är en region i östra Italien, känd för sina historiska städer som Urbino och Ancona. Det är också hem för vackra kuststäder som Senigallia och Pesaro.

Maria del Molise, Italien

Molise

Molise är en region i södra Italien, känd för sina vackra landskap och många små byar. Det är också hem för den berömda grottan Grotta del Cavallone.

Novello CN, Italien

Piemonte

Piemonte är en region i norra Italien, känd för sina viner, särskilt Barolo och Barbera. Det är också hem för städer som Torino och Asti, samt för alperna och sjön Maggiore.

Otranto, Puglia, Italien

Puglia (Apulien)

Puglia är en region i södra Italien, känd för sina vackra kuststäder som Bari och Lecce. Det är också hem för trullihusen i Alberobello och den världsberömda grottan Grotta della Poesia.

Olbia, Sardinien

Sardinien

Sardinien är en region i Italien, belägen i Medelhavet. Den är känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och historiska byar.

Tonnara di Scopello, Sicilien, Italien

Sicilien

Sicilien är en region i södra Italien, belägen i Medelhavet. Den är känd för sina historiska platser som Valle dei Templi och Teatro Antico di Taormina, samt för sina vackra kuststäder som Catania och Palermo.

Toscana, Italien

Toscana

Toscana är en region i centrala Italien, känd för sina vackra landskap, historiska städer som Florens och Siena, för sina viner samt arkitektur, exempelvis Uffizi-galleriet i Florens och David-statyn i Accademia.

Dolomiti di Brenta, Molveno, Trentino, Italy

Trentino Alto Adige

Trentino Alto Adige är en region i norra Italien, känd för sina alpina landskap och vintersportortar som Madonna di Campiglio och Cortina d’Ampezzo. Det är också hem för den berömda kyrkan Sankt Prokulus och för den kända spargelodlingen i San Giovanni.

Gubbio, Umbria

Umbria

Umbria är en region i centrala Italien, känd för sina historiska städer som Perugia och Assisi, samt för sina vackra landskap och viner. Det är också hem för den berömda fresken Sisto IV i Sankt Francesco-kyrkan.

Valle d'Aosta, Italien

Valle d’Aosta

Valle d’Aosta är en region i norra Italien, känd för sina alpina landskap och vintersportortar. Det är också hem för den berömda kyrkan Sankt Orso och för den kända skidorten Courmayeur.

Veneto

Veneto är en region i norra Italien, känd för städer som Venedig och Verona, samt för sina viner, särskilt Prosecco och Amarone. Det är också hem för den berömda operan i Venedig, La Fenice, och för den kända bronsskulpturen equestrian statyn av Gattamelata i Padua.


Populära resmål & Städer

Vårt mål är att bli den bästa sajten för allt om italien. Vi jobbar i skrivande stund (bokstavligen talat) med att ta fram reseguider till samtliga italienska städer, platser och sevärdheter. Hos oss ska du enkelt kunna hitta alla möjliga resmål i italien från de bästa till de mindre kända. Nedan finner du ett axplock:

Populära platser i Italien - I bild Cinque terre
I bild: Fantastiska Cinque Terre

Italienska helgdagar

Det kan vara bra att ha koll på de olika helgdagarna i Italien då de flesta kontor, banker, affärer och skolor håller stängt på dessa. Även kommunikationer som t.ex. bussar och tåg kan ha andra avgångstider än vanligt.

MIddag under italiensk helgdag i Italien

Museum i större turistmetropoler brukar dock ha öppet även under helger, med undantag för Jul och Nyår.

Utöver jul och nyår kan följande dagar vara bra att ha lite koll på:

 • Januari 6: Epifania. 12 dagar efter jul firas de tre vise männen.
  Det här är en dag då italienarna gärna samlar familj och vänner på middag, antingen hemma eller på restaurang. Man ger bort gåvor och presenter ungefär på samma sätt som vi i Sverige gör vid jul. Sjätte januari är en dag då det kan vara svårt att boka bord på restaurang.
 • April 25: Festa della Liberazione. Markerar årsdagen för besegrandet över Nazi Tysklands och den inhemska fascismens grepp om landet.
  Skolor och affärer håller stängt. Det här är också en intensiv resdag med mycket trafik, inte minst om dagen infaller strax innan eller efter en helg.
 • Maj 1: Festa dei lavoratori. Första maj firande.
  Skolor, arbetsplatser och affärer håller stängt.
 • Juni 2: Festa della Repubblica. Italienska republikens nationaldag.
 • Augusti 15: Ferragosto. Katolsk högtid.
  Under Ferragosto håller i stort sett hela Italien stängt.
 • November 1-2: Il giorno di tutti i santi och Il giorno dei morti. Katolsk högtid.
  En del affärer och restauranger brukar vanligtvis hålla öppet. Räkna med mycket besökare till kyrkor och katedraler under dessa dagar.
 • December 8: Immacolata. Katolsk högtid.
  Immacolata anses vara dagen då julen börjar i Italien, och inte minst julhandlandet.
 • December 26: Sankt Stephens dag. Katolsk högtid.
  Brukar vara en dag då många italienare går på bio med familj och vänner.

Bra att veta: Italiensk vett & etikett

Varje land har sina små egenheter som är unika för dess kultur och historia, så även Italien.
Här är några av de saker du bör tänka på för att inte framstå som ohyfsad:

 • Säg inte ”Ciao” till någon du inte känner, då det är en fras som främst används mellan vänner. Använd i stället ”Buongiorno” (godmorgon) eller ”Buona Sera” (godmiddag/kväll).
 • -Klä dig helt och rent. Stil och finess är en stor del av den italienska kulturen och att t.ex. gå runt i flip-flops i stadsmiljö anses av många vara ett rejält bottenmärke.
 • Ta inte av dig skorna framför någon annan, då det anses mycket oartigt.
 • Se till att täcka axlar och knän om du ska besöka en kyrka eller katedral. Det anses inte bara ohyfsat, du lär dessutom bli tillsagd att lämna bygganden.
 • Punktlighet är många gånger ett flytande begrepp i Italien. Räkna med ett påtalat klockslag lätt kan betyda att du får vänta upp till 20-45 minuter.
 • Om du besöker en italiensk familj i hemmet så anses det hyfsat att ställa sig upp när en äldre person kommer in i rummet.
 • När du ska ge bort en gåva, undvik att slå in gåvan i svart eller lila presentpapper då det mest används vid begravningar och anses bringa otur.

Klimat

Italien är ett långt land, 120 mil långt, med stora variationer i natur och klimat. Från de snötäckta topparna i de italienska alperna, till Kalabriens vita sandstränder.

Generellt kan man säga att medeltemperaturen i juli ligger runt 25-30 grader, och december runt 7-10 grader. Vädret i Italien kan dock variera lite beroende på vart i landet man befinner sig, så kolla hur det ser ut på destination och packa därefter.

Mat, Kultur & Historia

Matkulturen är viktig i italien. I bild: Handgjord pasta in the making.

Italien är ett land rikt på både kultur och historia. Här syns spåren från romarriket, renässansens konst och inte minst – ett kulinariskt kök hela världen tagit till sitt hjärta.

Den absolut största kulturella aspekten för Italien är familjen. Familjevärderingen är djupt förankrad i folksjälen och den består av betydligt fler än den traditionella kärnfamiljen.
Här bor och lever man inte sällan över generationsgränserna och umgås vid middagsbordet dagligen.

Det italienska köket särpräglas av sin stora variationsrikedom kring några givna ingredienser. Varje region har sitt unika kök baserat på de tillgångar som regionen har att tillgå.

Lite förenklat kan man säga att norra Italien har fokus på fisk, korv, fläsk och ost. Här äter man gärna fylld pasta, risotto och polenta. I södra Italien dominerar tomaträtter vitlök, olivolja, kronärtskocka och riccotta-ost. De centrala delarna av Italien är kanske mest berömt för sina pizzor.

Om man vill ta del av de olika regionernas särart så ska man definitivt ta vägen om dess kök. Det är här mycket av Italiens själ återfinns.

En samling av vanliga frågor om Italien

Är italien med i EU?

Ja, Italien är medlem i Europeiska unionen som en av de grundande medlemmarna när EU officiellt bildades den första november 1993 (när Maastrichtfördraget trädde i kraft)

Hur styr Italien?

Italien är en parlamentarisk republik, vilket innebär att landet styrs av en kombination av en president och en parlamentarisk regering. Presidenten väljs av det italienska folket vart femte år, och han eller hon (nuvarande president är: Sergio Mattarella) har huvudsakligen ceremoniella uppgifter. Den verkställande makten ligger hos regeringen, som utses av parlamentet. Parlamentet består av två kamrar, den förenade kammaren och senaten, och det är här som lagar och beslut fattas.

Är Italien med i Nato?

Ja, Italien är en medlemsstat i Nato. Italien blev en medlem den 4 april 1949, några år efter att Nato grundades. Italien är en viktig medlemsstat i Nato och den italienska armen har stöttat diverse internationella operationer som genomförts av Nato.

Vem är italiens premiärminister?

Den nuvarande premiärministern i Italien är Giorgia Meloni som tillträdde den 22:e oktober 2022. Meloni är känd för sin hårda linje mot invandring och för sin konservativa politik som ledare av partiet Fratelli d’Italia. Hon har varit medlem av Italiens parlament sedan 2006 och har tidigare varit minister för familjefrågor och socialpolitik i den italienska regeringen.

Vad är italien känt för?

Italien är känt för många saker så som landets rika historia, kultur och konst, dess mat och vin, och inte minst dess vackra landskap och städer. Italien är också hem till en rad världsberömda sevärdheter, flertalet UNESECO-märkta. För att nämna några: Colosseum i Rom , Lutande tornet i Pisa, Det sixtinska kapellet i Vatikanstaten.

Vad är Italiens BNP?

Enligt den senaste tillgängliga statistiken var Italiens BNP på 2,1 biljoner euro år 2021. Detta gör Italien till den sjunde största ekonomin i EU och den tredje största i euroområdet, efter Tyskland och Frankrike. Italiens BNP har minskat under de senaste åren på grund av en långsam ekonomisk tillväxt och en hög statsskuld.

Vilka är Italiens grannländer?

Italien ligger i södra Europa och har flera grannländer: Frankrike (Nord), Österrike (Nordost), Slovenien (Ost), Schweiz (Ost) – I söder gränsar Italien till Vatikanstaten, en liten suverän stat inom Rom som är hemvist för påven.

Vad är Italiens folkmängd?

Italien är ett av de mest tättbefolkade länderna i Europa och har en befolkning på ungefär 60 miljoner invånare. Landet har ökat i antal invånare sedan andra världskriget, men tillväxttakten har minskat under de senaste åren på grund av ett lågt födelsetal. Italien har en av de äldsta befolkningarna i världen, med en genomsnittlig ålder på 45 år.

Vilka landskap finns det i Italien?

Italien är ett land med en mängd olika landskap, från de långa kuststräckorna till de höga bergskedjorna. Några av de mest kända landskapen i Italien inkluderar Apenninerna, som är Italiens högsta bergskedja, Alperna & Po-slätten i norr samt Siciliens vulkaniska landskap där den aktiva vulkanen Etna återfinns. Italiens olika landskap erbjuder allt från vacker natur och vandringsleder till kulturella sevärdheter och historiska platser.

Vilka områden fördelar Italien?

Italien är indelat i 20 olika regioner. Varje region har sin egen unika kultur och historia, och de flesta har också en egen dialekt eller speciellt språk. 5 av Italiens 20 regioner är autonoma, vilket innebär att de har en viss grad av självstyre. Dessa regioner är Friuli Venezia Giulia, Sicilien, Trentino Alto Adige, Valle d’Aosta och Sardinien. Läs om alla italienska regioner här och italienska städer här.

Hur säger man Italien på italienska?

På italienska säger man ”Italia” vilket uttalas ungefär ”ee-TAH-lee-ah”.

Hur säger man tack på italienska?

Tack på italienska heter ”grazie” vilket uttalas ungefär ”grat-see-ay”

Hur ser djurlivet ut i Italien?

Italien har en mängd olika djur som lever i landet, både i vatten och på land. Några av de mest kända djuren i Italien inkluderar den italienska vattenhönan, som är en av Italiens nationalsymboler, den italienska grisen, som är känd för sin goda skinka samt den italienska vargen, som är en av de få vargar som finns kvar i Europa. Det finns också en mängd olika fåglar i Italien, såsom falkar, örnar och ormar. I det italienska vattnet finns det även valar, delfiner & sjölejon. Det måhända mest kända maritima området för val och delfinskådning är Pelagos Sanctuary.

Vad är Italiens längd?

Italien sträcker sig över en längd på ungefär 1 200 km från norr till söder.