Res till Florens – renässansens vagga

Firenze, eller Florens som staden är känd som för oss svenskar, är den åttonde största staden i Italien. Staden blir lätt en favorit för många resenärer, med sin otroliga arkitektur från renässansen, sina slingrande gator och de vackra vita byggnaderna med röda tak.

Om du är en konstälskare kan du fastna här i flera veckor, med alla gallerier som finns i staden. Katedralen Santa Maria del Fiore visar upp sig högt över alla omkringliggande byggnader, och vin- och matälskare hittar många skatter i och omkring den toscanska huvudstaden. Följ med och få lite tips på vad du kan se, göra och äta under din resa till Florens.

Vad man kan göra i Florens

Florens har med sina vackra byggnader och de gamla mästarna som har bott här en rik och mäktig historia. Detta gör att det verkar som att sevärdheterna och sakerna att upptäcka aldrig tar slut.

Se utsikten från katedralens kupol

i Florens kan du se Santa Maria del Fiore

Nästan var du än befinner dig i Florens kan du se Santa Maria del Fiore, eller Il Duomo som katedralen också kallas, så länge du har bara lite utsikt över omgivningarna. Denna enorma gotiska byggnad började byggas år 1296, och då hade en äldre katedral redan funnits på platsen. Den berömda kupolen designades av Filippo Brunelleschi, en av de tidigaste arkitekterna under renässansen. 

Höjdpunkten vid ett besök här är den otroliga utsikten du får över Florens och de röda takplattorna som alla taken består av. Att besöka själva katedralen är gratis, men ett besök i något annat än huvuddelen, som kupolen, klocktornet eller museet, kostar en liten summa.

Vandra utmed Ponte Vecchio

Ponte Vecchio - den gamla bron i Florens

Ponte Vecchio, som är italienska för ”gamla bron”, gör skäl för sitt namn. Bron byggdes år 1345, och är den enda historiska bron som överlevt efter andra världskriget. Idag är bron också känd för sina butiker, mestadels guldsmeder, som finns utmed hela bron. Alla fordon är förbjudna här, så det är ett skönt ställe för en promenad där man slipper den hetsiga italienska biltrafiken.

Se Davidstatyn

Statyn av David i Galleria dell’Accademia

I Galleria dell’Accademia finns statyn av David, en av de mest imponerande statyerna i världen, som tillverkades av den berömda renässansskulptören Michelangelo i början av 1500-talet. Den är större än många tror när man bara sett den på bild, med en höjd på 5,17 meter. Statyn är ett måste att se under en resa till Florens, men var beredd på en liten avgift för besöket.

Njut av äkta italiensk mat

bistecca alla fiorentina - den kända steken från Florens

Det är inte stor risk att man går hungrig i Florens. Restauranger som serverar god mat finns runt varje hörn, både populära turistkrogar och lite mer undangömda platser som lokalbefolkningen brukar gå till.

Om du är sugen på kött kan du gärna testa bistecca alla fiorentina, stadens berömda stek. Pasta är ju ett måste när man är i Italien, och pappardelle al cinghiale är en lokal specialitet med pappardelle-pasta (såklart), medan cinghiale betyder vildsvin, vilket ofta är det som serveras i pastan, men andra sorters kött kan ersätta vildsvinet.

Att testa den lokala glassen när man är i en italiensk stad är ett måste för alla som älskar sötsaker, och det gäller absolut även i Florens. Ett tips är att undvika de mest färgglada sorterna som många försäljare försöker pracka på turister. Äkta, handgjord glass ser ofta ganska tråkig ut för att de inte är fullproppade med artificiella färger, men smakerna är så mycket godare.

Hur man reser till Florens

Att ta sig till Florens är enkelt med flyg från Sverige, men du får vara beredd på att det troligen behöver göras ett byte. Väl på Peretolas flygplats är det bara att hoppa på spårvagnen T2, som sedan år 2019 tar besökare in till stadens centrum var femte till tionde minut, för en väldigt billig avgift. 

Bästa tiden att besöka Florens

Instinkten säger kanske att det är bäst att göra en resa till Italien under sommaren, men eftersom Florens ligger i inlandet kan man inte så enkelt svalka sig i havet när värmen ligger på cirka 28-30 grader som den gör under juli och augusti. Det är också då man får trängas med flest turister. Därför är våren den kanske bästa tiden att besöka Florens, då man kan strosa omkring på gatorna i bara sommarjackan även på kvällarna. Under september och oktober är vädret också behagligt och en bra tid att besöka den vackra gamla staden. Under vintern brukar medeltemperaturen ligga runt 10 grader.

Florens historia i korthet 

Florens har en rik historia, staden omnämns redan år 59 f.Kr. som Florentia när romerska krigsveteraner fick mark i området. De före detta soldaterna satte sin prägel på hur staden ser ut än idag, då det de byggde upp fick samma mönster som ett militärläger, ett mönster man fortfarande kan se i stadskärnan. 

Under medeltiden blev Florens ett finansiellt centrum, bland annat på grund av den konstnärliga verksamhet som utvecklades under tiden och som staden är känd för än idag. Det var här renässansen och humanismen tog sin tidiga form, och staden utvecklade en upplysningstradition.

Staden var under en period på strax över 120 år en del av Österrike, men blev 1861 en provins i Italien, och faktiskt landets huvudstad under år 1865–1870. Under andra världskriget var Florens ockuperat av tyskarna ett år, men fick inga omfattande skador.