Palermo – Upptäck Siciliens huvudstad Palermo!

Palermo, Stad i Italien

Det råder inga tvivel om att Palermo är en av Italiens mest populära städer. Den räknas som huvudort i Sicilien och erbjuder en rad olika sevärdheter. Här kan du uppleva Italiens historia samtidigt som du njuter av det sköna vädret och den goda maten.

Hur tar du dig till Palermo?

Det enklaste är att ta ett direktflyg från Sverige till Palermo Airport. Flygplatsen ligger cirka 40 minuters bilväg från staden. De 33 kilometrarna kan köras med hyrbil eller så kan du ta ett tåg från tågstationen som finns på flygplatsen. Det tar omkring en timme att nå Palermos centralstation. Det går förstås också bra att ta taxi som du föredrar det.

Bästa årstiden att besöka stadena

Det blir varmt som på sommaren i Palermo redan under våren. När sommaren väl kommer på riktigt i Italien kan det bli väldigt hett. Mellan juli och september ligger temperaturerna på omkring 30 grader och mer. Om du föredrar lite svalare sommarväder är det vår och höst som gäller för dig.

Tänk på att du får åka en bit från staden för att bada. Palermo är inte en badort så för många kan det vara bäst att åka när det är badvarmt men inte för varmt vilket är sen vår eller tidig höst. Då behöver du inte uppleva att ett dopp är en nödvändighet som under juli och augusti.

Vad kan du göra i Palermo?

Palermo är en aktiv stad med mycket att uppleva och se. Många åker hit för att njuta av maten och den unika miljön. Naturen som omger staden är vacker och det är enkelt att göra dagsutflykter till platser i närheten för att se mer.

Exempel på aktiviteter & sevädheter i och omkring Palermo är:

Bad i Mondello

Badorten Mondello är klassisk. Den har varit en attraktion sedan 1800-talet. Det finns en pir med uteserveringar såväl som badhytter och parasoll. Det tar inte mer än 30 minuter att nå Mondello från Palermo. Det går direktbussar eller så hyr du bil i Palermo för att själv köra till stranden.

Byggnader och torg i Palermo

I staden kan du ta en promenad och upptäcka unika byggnader. Det finns ett torg med åtta kanter, Quattri Canti, där ett barockpalats är den stora attraktionen. Staden har även fontäner och så mysiga gator och torg att vila på. Byggnaderna har inslag av de olika kulturer som har styrt Sicilien. Det finns till exempel ett arabisk-normandiskt palats där du kan se på guldmosaik från 800-talet.

Balsamerade kroppar i katakomber

Du kan också gå på tur i katakomberna där kapucinermunkar har balsamerat kroppar. Dessa finns fortfarande uppradade mot väggarna. Detta är inget för den mörkrädde!

Italiensk mat för alla

Du finner gott om den goda italienska maten i Palermo. Överallt kan du köpa färdig mat. Det finns så kallade food trucks såväl som klassiska restauranger med Italiens alla läckerheter. Det går att testa något nytt varje dag. Detta även om du bara äter av det som erbjuds från vagnar och bilar på gator och torg.