Bergamo – Res till en av Italiens vackraste pärlor!

Bergamo, Italien

I norra Italien, ett stenkast från Milano, finner vi den historiska staden Bergamo. Bergamos charm är fortsatt något av en hemlighet. Detta är ett resmål för dig som är ute efter den goda italienska maten, historiska byggnader och många spännande utflykter och platser att upptäcka!

Hur tar du dig till Bergamo?

Enklaste sättet att resa till Bergamo på är med flyg. Då kommer du att flyga till Milan Bergamo Airport eller till Milan Linate Airport. Den sistnämnda ligger bara 8 km från Bergamos centrum men du kan hitta riktigt billiga flyg till Milan Bergamo som ligger 46 km från staden.

Väl framme på flygplatsen kan du åka med buss. Det tar inte mer än en kvart att komma fram till Bergamos tågstation på detta vis från flygplatsen som ligger närmst. Det går också att åka tåg till Milano och ta en buss till Bergamo därifrån.

Bästa årstiden att besöka staden

I norra Italien är det lite kyligare än i de södra delarna av landet. Vill du ha varmt väder är det perioden juni till augusti som gäller. Men även under vår och höst är det behagliga temperaturer och inte farligt mycket nederbörd. Det regnar som mest i maj, juni, juli och augusti vilket kan vara bra att tänka på då du planerar en semester till Bergamo.

Vad kan du göra i Bergamo?

Bergamo har fått smeknamnet Italiens bäst bevarade hemlighet. Inte bara för att staden är så vacker och trevlig att vistas i. Det här är också en stad där du kommer att få mycket att göra och se. Ett besök passar hela familjen. Två timmar från Bergamo finns ön Burano som också är en attraktion under semestern till Venedig.

Besök den venetianska muren

Många turister tar sig till Bergamo enbart för denna attraktion. Den venetianska muren är vacker och har utsetts till UNESCO Världsarv år 2017. Det rör sig om ett nätverk av murar som sammanlagt består av 6 km mur som omger staden. 

Denna mur har funnits på samma plats sedan den byggdes av den Venetianska Republiken år 1561 som ett skydd mot anfall. Då muren inte har varit med om några krig så är den i gott skick. Inuti muren finns det tunnlar och kammare som det ibland går att besöka med guide.

Ta en promenad i gamla stan

Citta Alta är Bergamos gamla stad. Där finns det mysiga gator med kullersten. Längsmed gatorna finner du butiker, caféer och restauranger. Slå dig ner på en bänk på ett torg för att vila en stund och kika på de historiska byggnaderna.

Åk med Funicular till gamla stan

Om du tycker att det är jobbigt att gå upp till Bergamos gamla stad så kan du använda dig av stadens spårvägsvagn som kallas för Funicular. Den här spårvägen har mer än 100 år på nacken men oroa dig inte. Den servas med jämna mellanrum!

Dessutom drivs den inte längre med ånga som var fallet då den öppnades år 1887. Fast trots att det numera är en modern spårvagn så har den en antik känsla. Du får fantastisk utsikt på vägen upp över den nyare delen av staden.

Ät Stracciatella glass där den en gång lanserades

Det var i Bergamo som glassen med namnet Stracciatella Gelato en gång lanserades. Det här är vaniljglass med choklad som först började produceras på restaurangen La Marianna. Receptet bygger faktiskt på en soppa från Rom men inte smakar det soppa, bara ljuvlig gelato!