Sassi, Italien

Basilicata

Matera, belägen i södra Italien, är känt för sin unika arkitektur och historia, speciellt för sin del av byn kallad Sassi. Sassi är ett område bestående av grottor och kullerstenar som huggits ut i berget. Dessa grottor har använts som bostäder sedan stenåldern och fortsatte att vara en viktig del av stadens befolkning fram till 1950-talet.

Sassi är en av de äldsta bebodda platserna i världen och är ett viktigt kulturarv och en del av världens historia. De ger oss en unik inblick i hur människor levde och överlevde under stenåldern och antiken. Grottorna är välbevarade och innehåller många historiska artefakter och konstverk som är viktiga källor för historia och arkeologi.

Sassi är också känt för sin unika arkitektur, där grottorna är inbyggda i berget och används som bostäder, affärer, kyrkor och andra offentliga byggnader. Denna arkitektur är en unik kombination av natur och teknik och ger en fascinerande titt på hur människor har anpassat sig till och utnyttjat naturen genom historien.

Idag är Sassi ett populärt turistmål och är inkluderat på Unescos världsarvslista. Det finns olika rundturer och guidade besök som erbjuds för att utforska Sassi och dess historia och kultur. Det är också möjligt att bo i Sassi i form av grottboende, vilket ger en unik möjlighet att uppleva livet i en grotta som det var förr i tiden.

Mattera, Sassi