Det lutande tornet Pisa (Torre Pendente)

Det lutande tornet Pisa (Torre Pendente)

Det lutande tornet i Pisa är en av världens mest kända landmärken och en av de mest besökta turistattraktionerna i Italien. Tornet är beläget i den italienska staden Pisa och är en del av komplexet Campo dei Miracoli.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på historien bakom tornet, dess arkitektur och byggnadsmaterial, tornets lutning och försök att rätta upp det samt vad man kan se och göra vid tornet idag.

Historien bakom tornet

Det lutande tornet i Pisa är också känt som ”Det sjungande tornet” eller ”Det helgedomsliga tornet” och är en av fyra byggnader som ingår i komplexet Campo dei Miracoli. Tornet började byggas år 1173 och tog omkring 200 år att färdigställa. Det var tänkt att vara ett klocktorn, men under byggnadsprocessen började det att luta på grund av den ojämna marken det byggdes på.

Besök & Biljetter

Idag är det lutande tornet i Pisa öppet för besökare och man kan gå upp till toppen av tornet och njuta av utsikten över staden Pisa. Det finns även guidade turer och audio-guide tillgängliga för att lära sig mer om tornets historia och arkitektur. Det finns begränsningar för antalet besökare som får gå upp i tornet på en gång på grund av säkerhetsskäl, så det är en god idé att köpa biljetter i förväg.

Tornets arkitektur och byggnadsmaterial

Tornet är ett exempel på romansk arkitektur och är byggt av marmor från karriären i Pisa. Det är 55 meter högt och har en lutning på 3,99 grader. Tornet har 8 våningar och 294 trappsteg.

Tornets lutning och försök att rätta upp det

Under årens lopp har tornet lutat allt mer på grund av den ojämna marken och erosion. Ett antal försök har gjorts för att rätta upp tornet, inklusive att fylla på marken under det och att installera stödfötter. År 2008 genomfördes en stor restaureringsprojekt som innebar att fylla på jord under det lutande sidan och att installera stödfötter för att stabilisera tornet. Projektet lyckades rätta upp tornet med cirka 1,5 grader.


Lisa Moretti