Venedig – Res till Italiens magiska stad Venedig!

Venedig, Italien

En stad med kanaler istället för vägar, den finns på riktigt! Venedig kallas också för kanalernas stad. Staden ligger i Adriatiska havet och har byggts på pålar ute i vattnet i lerbankar. Detta system har lett till översvämningar som syns tydligt då du går omkring i staden. Att Venedig sjunker är ingen nyhet men det finns fortfarande tid att besöka denna magiska stad innan den blir ett nytt Atlantis!

Hur tar du dig till Venedig?

Enklast är att flyga till Venedigs Marco Polo flygplats. Den ligger 8 km norr om staden på fastlandet i Italien. Det är en aktiv flygplats så det är inte svårt att hitta avgångar. Det går förstås också att ta sig med tåg och du kan välja en tågresa från Sverige till Venedig med stopp på vägen. Sista biten går från kusten med båt.

Du bör vara medveten om att Venedigs flygplats har koden VCE. Många förväxlar denna flygplats med Treviso flygplats som har koden TSF men som ibland kallas för Venedigs flygplats. Var medveten om vart du flyger!

Bästa årstiden att besöka staden (väder)

Det finns god anledning till att åka till Venedig året om. På vintern är det kallt men du slipper trängsel. Dessutom kan du få uppleva den spännande dimma som ibland uppstår på havet omkring staden under vintermånader.

På sommaren är det varmt och fuktigt och många turister flockas på Venedigs kanaler. Med tanke på detta så kan det vara bäst att komma under sen vår eller tidig höst. Då är det varmt och skönt men mindre turister.

Det finns alltid risk för regn under vår och höst men vädret är då normalt sett milt. Det brukar vara skönt att promenera på gator och broar eller att ta en gondol via kanalsystemet. Dessutom kan du få lägre priser för resor till Venedig under vår och höst. Vid jul så går priserna upp igen på grund av att många vill komma till den berömda karnevalen i Venedig.

Vad kan du göra i Venedig? Tips på sevärdheter

Sevärdheterna är många i Venedig. Du kan promenera omkring på de trånga gatorna i Venedig och se hur vattenlinjen har höjts. Bara det är något att uppleva. Det finns både båt-buss och båttaxi att åka på kanalerna med så du måste inte hyra en egen gondol för en hel dag.

Exempel på aktiviteter & sevärdheter i Venedig är:

Piazza San Marco – Markusplatsen

Det här är ett torg i Venedig som också ses som hjärtat i staden där stadens centrala kyrka finns. Det finns vackra byggnader omkring torget. Här finns det caféer där du kan sitta och insupa miljön. Kanske känner du igen dig från James Bond och andra filmer som har spelats in här.

Besök klocktornet Il Campanile

Om du ändå är på Markusplatsen ska du ta chansen att besöka klocktornet som finns vid kyrkan. Det här är en separat byggnad som är 100 meter hög. Den byggdes på 800-talet men har renoverats sedan dess. Du får mot betalning klättra upp och njuta av utsikten längst upp.

Åk på guidad kanaltur

Du kan förstås beställa en guidad tur på kanalsystemet. Då kommer du bland annat att få uppleva Canal Grande som är huvudkanalen i staden. Den är 4 km lång och starkt trafikerad. Det blir en spännande upplevelse för stora och små.