Rom – Den Eviga Staden

Colloseum i Rom

Den italienska huvudstaden, Rom, är med rätta en av världens mest besökta städer, med över nio miljoner besökare varje år. Här samverkar den romerska historien med den moderna stadens puls. Detta är en stad som verkligen erbjuder något för alla, inte minst när det kommer till mat och kulturupplevelser.

Häng med i vår guide till vad som kallas Den Eviga Staden.

Så tar du dig till Rom

Rom har två internationella flygplatser, Fiumcino och Ciampino. Från Sverige går de flesta flyg till den största flygplatsen, Fiumcino. Härifrån är det smidigt och enkelt att ta sig in till centrala Rom via expresståget, Leonardo Express.

Resan tar drygt en halvtimme och tågen avgår var 15:e – 30:e minut från plattform 23/24.

Stadens historia

Rom är en stad som verkligen vilar på sin historia. Staden utgörs av sju kullar och är fullt av spår från romartiden. Den moderna staden har växt in på ett närmast organiskt vis i de gamla byggnaderna.

Enligt legenden grundades Rom den 21:a april 753 före Kristus av Romulus. Romulus och brodern Remus sägs ha blivit uppfödda av en varghona och avbildningar av detta syns överallt i Rom.

Staden har varit centrum för handel och kultur i snart 3000 år. Det finns verkligen fog för det gamla talesättet att alla vägar bär till Rom. Än idag använder vi de gamla romerska vägarna och akvedukterna.

Mitt i staden finns också den suveräna mikrostaten Vatikanstaten. Vaggan för den katolska kyrkan och världens äldsta och största kyrka, Peterskyrkan.

Sevärdheter

Pantheon - en av Roms sevärdheter

I en stad med en så rik historia är det klart att lejonparten av sevärdheter du bara måste besöka, är av det äldre slaget.

Pantheon

Om du bara ska besöka en antik plats i Rom, låt det bli Pantheon. Byggnaden uppfördes 27 f.Kr till alla gudars ära och kanske främst de sju planetariska gudarna. Att få kliva in mellan de gigantiska pelarna och äntra kupolrummet är en fantastisk upplevelse.

Kolosseum

Kolosseum – En av Roms mer kända byggnadsverk och ett av världens sju underverk. Den gamla amfiteatern som både huserat gladiatorspel och stora rockkonserter, anses av många bäst från utsidan.

Vatikanmuseerna

De här komplexen inne i Vatikanstaten bär på svindlande konstskatt. Här kan du uppleva målningar skulpturer och gobelänger av mästare som Leonardo Da Vinci, Rafael och Michelangelo. Se till att boka biljetter i förväg för det här är ett av Roms mest besökta turistmål.

Läs mer: Vatikanmuseerna

Andra antika platser värda ett besök är Forum Romanum, Fontana di Trevi, Peterskyrkan och Vatikanstaten. Vi vill också tipsa om en lite mindre känd plats väl värd ett besök, nämligen Aventino.

Aventino

Den här kullen tar dig till undersköna parker och ger dig den absolut bästa utsikten över Rom. Här finns också en mängd mindre kända sevärdheter, som till exempel världens kanske mest betittade nyckelhål – Piazza dei Cavalieri di Malta. Kika in genom nyckelhålet och se Peterskyrkans kupol från den absolut vackraste vinkeln.

Aventino är en lugn oas i ett annars hektiskt Rom.

Väder och klimat

Rom kan bli otroligt hett under juli-augusti, med temperaturer runt 25-30 grader. De små trånga gränderna dallrar då av hettan och det är sällan du känner en svalkande bris.

Behagligast är Rom under vår och försommar, eller hösten. Då ligger temperaturen runt 20 grader. December månad brukar innebära en hel del regn och kallast är Rom i januari, med temperaturer runt 8-10 grader.

Njut av Rom

Maten i Rom

Rom är en av världens mest kulinariska städer. Staden är full av förstklassiga restauranger och du kan hitta allt från små krypin till överdådiga lyxrestauranger. Rom är också en stad fylld av turistfällor. Tumregeln är den klassiska; undvik restauranger med menyn på flera språk och entusiastiska hovmästare som nästan drar dig in från gatan.

Rom är en fantastisk stad att bara strosa runt i. Varje liten piazza, gränd eller trappa kan ta dig till nya spännande upplevelser. Då staden är fylld av restauranger, kaféer och små barer så behöver du aldrig gå hungrig eller törstig. Det här är en stad som är gjord för att utforska och bli förförd av.

Boende

Det finns gott om hotell i olika prisklasser. Räkna med ett spann mellan 800-5000SEK per natt, beroende standard och läge. Det finns även ett rikt utbud av air b&b, där du kan hyra ett helt hem från 2000-4000 SEK per natt, vilket kan löna sig om ni är många som åker tillsammans.

Läs mer: Hotell i Italien

Nattlivet

Nattlivet i Rom är vilt och galet på det bästa sätter. Det finns ett vibrerande klubbliv och små stökiga barer som garanterat höjer festpulsen. Utekvällen startar oftast sent, runt 23-00 och kan pågå till långt in på morgontimmarna.

Områdena runt Piazza Navona och Camp dé Fiori förvandlas kvällstid till ett gigantiskt vardagsrum fyllt av fest och umgänge över åldersgränserna. Det här den givna startpunkten för en festlig kväll.

Rom kan vara både en extremt dyr stad och samtidigt – förvånansvärt billig. Då staden är så rik på upplevelser och utbud, finns det verkligen något för alla.

Det kan vara bra att göra upp en del måste-besök inför resan dit, men låt dig också bli förförd av staden och låt dig själv bli överraskad av det oväntade.

Mer information om Rom, tips inför resan och en vägledande karta, kan du ladda ner här.