Piemonte – en av Italiens mest natursköna och kulturella regioner

Piemonte

Piemont är en region i norra Italien som lockar besökare från hela världen med sina vackra landskap, rika kultur och historia, samt dess vin- och matkultur. Beläget mellan Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna och Valle d’Aosta, erbjuder Piemont enastående naturskönhet med Alperna och Appeninerna som en bakgrund. Floden Po, som är den viktigaste floden i regionen, delar Piemont i två delar: en nordlig och en sydlig del.

Italiens regioner

Snabbfakta om Piemonte

 • Huvudstad: Turin
 • Hemsida för regionen: piemonteitalia.eu
 • Gränsar till: Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna och Valle d’Aosta
 • Känd för: Vin- och matkultur, inklusive viner som Barolo och Barbera och osten gorgonzola
 • Befolkning: 4.4 miljoner (2020)
 • Provinser: Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli.

Geografi

Piemont är känt för sina berg och dalar, med en mängd olika landskap att utforska, från de vackra alplandskapen till de frodiga dalgångarna. Regionen är också känd för sina vackra sjöar, inklusive Lago Maggiore och Lago d’Orta, som är populära turistmål för både vandring och vattensporter.

Kultur

Piemont är rik på kultur och historia, med många konstmuseer, arkitektur och kyrkor att besöka. Turin, huvudstaden i Piemont, är känd för sina imponerande byggnader, inklusive Turins katedral och den berömda kyrkan Superga, som är en viktig plats för katolsk pilgrimsfärd. Regionen är också känd för sin musik, dans och teater, med många evenemang och festivaler som hålls året runt.

Mat och dryck

Piemonte är känt för sin rika mat- och dryckstradition, och regionen är hem för världsberömda viner som Barolo och Barbera, samt för den berömda italienska osten, gorgonzola. Piemonte är också känt för sin rika köttkultur, inklusive kalv och nötkött samt sin fine dining, med många Michelin-stjärnor restauranger som serverar lokala specialiteter.

Sevärdheter & saker att göra i Piemonte

Piemonte är ett populärt turistmål på grund av dess vackra landskap, rika kultur och historia, samt dess vin- och matkultur. Städer som Turin och Alba är populära besöksmål, liksom de omgivande berg sområdena och nationalparkerna. Piemont erbjuder också många aktiviteter för besökare, inklusive vandring, cykling, skidåkning och vattensporter. Regionen är också känd för sina termalbad och spa, som är perfekta för avkoppling och hälsa.

Nedan en lista med populära sevärdheter

 • Duomo di Torino – en imponerande gotisk katedral som är hem för den berömda svarta Madonnan och det berömda sarkofagen av Santa Sindone.
 • Palazzo Reale di Torino – ett vackert palats som tidigare var hem för Savoyarnas kungar och som nu är ett museum.
 • Alba – en charmig stad som är känd för sin vinproduktion och den årliga truffelfestivalen.
 • Castello di Grinzane Cavour – ett vackert medeltida slott som nu är ett vinmuseum och restaurang.
 • Vinodlingen i Langhe – ett vackert landskap med vingårdar och tryffelodlingar, som är känt för produktionen av viner.
 • Parco Nazionale delle Alpi Maritime – en vacker nationalpark med vandringsleder och utsiktspunkter för att njuta av de omgivande alperna.
 • Lago Maggiore – en vacker sjö med en vacker promenadstrand och många vattenaktiviteter.
 • Lago d’Orta – en mindre sjö belägen i Piemonte, känd för sin charm och lugn, och är omgivet av små byar och vackra trädgårdar.
 • Santuario di Vicoforte – en imponerande kyrka med en unik arkitektur och vackra fresker.
 • Palazzo Madama, Turin – ett vackert palats som nu är ett museum med en imponerande samling av konst och historiska föremål.
 • Eataly, Turin – ett världsberömt gourmetfoodcenter där man kan smaka på lokala specialiteter och handla för att ta med hem.

Städer att besöka i Piemonte

 1. Turin – huvudstaden i Piemonte och hem för en mängd sevärdheter, inklusive Turins katedral, Royal Palace of Turin och Palazzo Madama. Staden är också känd för sin konst, arkitektur och historia, samt en växande mat- och drycksscen.
 2. Alba – en charmig stad som är känd för sin vinproduktion och den årliga truffelfestivalen, samt för sina historiska platser, som castello Falletti och Piazza Risorgimento.
 3. Asti – en historisk stad med en vacker gamla stan, känd för sina viner som Asti Spumante och Barbera d’Asti, samt för sina kyrkor och konstmuseer.
 4. Brà – en liten stad med en vacker historisk stadskärna och känd för sin vinproduktion, inklusive Barbera d’Asti och Barbera del Monferrato. Vartannat annordnas en ostfestival som är värd att besöka. Oftast den 3:e veckan i September.
 5. Cuneo – en charmig stad med en vacker gamla stan och känd för sina viner, inklusive Barolo och Barbaresco.
 6. Novara – en historisk stad med en vacker gamla stan, känd för sina kyrkor och palats, samt för sin närhet till Lago Maggiore.
 7. Vercelli – en liten stad med en vacker gamla stan och känd för sin rika historia och kultur, inklusive kyrkor och konstmuseer.
 8. Alessandria – en historisk stad med en vacker gamla stan och känd för sina viner, inklusive Barbera och Grignolino.
 9. Acqui Terme – en charmig stad känd för sina termalbad och spa, och för sin historiska stadskärna med vackra palats och kyrkor.
 10. Moncalieri – en charmig stad med en vacker gamla stan, känd för sina viner, inklusive Barbera och Moscato d’Asti, samt för sina historiska platser, som castello della Rovere.

Ekonomi

Piemont är en av de mest industriella regionerna i Italien, med en starkt utvecklad metall- och textilindustri. Regionen är också känd för sin bil- och mekaniska industri, samt en växande IT-sektor. Landbruket är också viktigt för regionens ekonomi, inklusive produktion av vin, ost och nötkött. Piemont är också känt för sin konfektyr och chokladindustri, med många av de mest kända italienska varumärkena som är baserade i regionen.

Sammanfattningsvis

Sammanfattning: Piemont är en region i norra Italien som erbjuder enastående naturskönhet, rika kulturella och historiska sevärdheter, samt en världsberömd mat- och dryckstradition. Regionen är också viktig för Italien’s ekonomi med en stark industri och landbruk. Turister och besökare kommer att hitta många aktiviteter och sevärdheter att njuta av i Piemont, från vandring och cykling till spa och termalbad.