En resa till Genua, den italienska rivierans juvel (Genova)

Boccadasse, Genova, Italien

I den norra bukten av Liguriska havet, utmed den italienska rivieran, intryckt mellan bergen och havet ligger den charmiga, färgglada staden Genua. Genova, som är stadens italienska namn, är den sjätte största staden i Italien med över en halv miljon invånare och har mycket att erbjuda sina besökare när det gäller underhållning, fantastiska utsikter och romantiska platser.

Här finns gott om både historiska monument och mer moderna sevärdheter att upptäcka. Nu ska vi se på några exempel på vad du kan förvänta dig under din resa till Genua.

Upptäck nya och gamla sevärdheter i Genua

I Genua finns det en härlig blandning av gamla och nya sevärdheter. Besök tusentals år gamla byggnader eller toppmoderna akvarium och museer, eller varför inte lite av varje? I den vackra hamnstaden finns det attraktioner att roa sig med länge.

Acquario di Genova

Ett akvarium är ofta ett roligt besök för både stora och små turister, och Genoas akvarium är inget undantag. Detta är en av de roligaste attraktionerna staden har att erbjuda, och ett måste under ett besök i Genoa. Anläggningen har cirka 15 000 djur från 400 olika arter spridda över 27 000 kvadratmeter.

Akvariumet i Genua (Acquario di Genova)

Här finns inte bara fiskar, utan också fåglar, reptiler och många andra djur. Acquario di Genova är faktiskt det största akvariet i hela Europa, och även ett av de häftigaste. Här kan du beundra mäktiga och roliga djur som hajar, delfiner och pingviner. Ett besök här varar vanligtvis två eller tre timmar.

Relaterad läsning: Guide till hela Ligurien regionen

Besök ferraritorget (Piazza De Ferrari)

Piazza De Ferrari, eller Ferraritorget på svenska, är det största torget i Genua. Torget har i åratal använts som mötesplats både för många privata möten men också för stora stadsevenemang.

Besök ferraritorget (Piazza De Ferrari) i Genua

I mitten av det stora torget står en stor och mäktig fontän av brons. Här kan du sitta och ta en paus mellan alla andra sevärdheter eller efter att ha shoppat i några timmar och beundra hur fontänen skjuter ut sitt vatten genom de starka strålarna. Många vackra och viktiga byggnader omger torget, vilket gör det till en bra plats att stanna upp och beundra både historiska byggnader och människor som går förbi.

Porta Soprana

Om du går råkar passera Porta Soprana kan du inte missa det. Det är en antik stenport och den enda ingången till den antika staden av sitt slag som står kvar sedan den byggdes någon gång runt 900-talet. Det är en riktigt häftig upplevelse att se en så gammal och mäktig struktur på nära håll, och porten är en verkligt symbolisk ingång till stadens historiska centrum.

Hur man tar sig till Genua

Man kan flyga från Sverige till Genua, men beroende på varifrån man flyger kan man få leta lite för att hitta dem som har så få stopp som möjligt. Väl i Genua tar man sig smidigast till centrum eller till sitt hotell med hjälp av taxi, eller genom att ta tåg eller buss från flygplatsen.

Bästa tiden för ett besök i Genua 

Den badsugne kan naturligtvis ta sig hit på sommaren för att utnyttja värmen och de fina stränderna till det yttersta, men när man går igenom staden kan det kännas lite väl varmt, plus att man får trängas som mest med andra turister då. Ska du besöka Genua rekommenderas det istället att du gör det under den sena våren eller tidiga hösten, när värmen fortfarande ligger på ganska bra men när betydligt färre turister håller till i staden. 

Genuas historia i korthet 

Skrifter nämner Genua redan under 200-talet f.Kr. Redan då var det en av de viktigaste städerna i området sedan en tid tillbaka, men blev då införlivat i det romerska riket. Efter att ha varit en viktig stad i många hundra år förlorade staden till slut mycket av sin makt i mitten av 1400-talet. Idag är staden en av de största i staden, med en rik historia och mycket man kan upptäcka i staden.

Visste du att det var i Genua som jeanstyget uppfanns? Under det sena 1400-talet tillverkades här sjömanskläder sydda för att vara hållbara och tåliga. Blått var det däremot inte, tyget var ofärgat vid det här laget. Under 1700-talet kom tyget med sjömännen över Atlanten till Amerika, tillsammans med ett franskt namn på tyget. Namnet var detsamma som Genua heter på franska, Gênes, som ännu längre tillbaka kallades jene, eller på engelska: jean.