Res till Brindisi, den vackra hamnstaden

Brindisi, Italien

När många planerar en semester till Italien är det ofta de stora, mest kända städerna som Rom, Venedig och Neapel som det talas om. Inget ont om att besöka de städerna, men då är risken att man missar mindre men minst lika charmiga städer som Brindisi.

Den vackra lilla kuststaden ligger ganska långt söderut på Italiens ”häl”, och har legat här i tusentals år. Idag är Brindisi en trevlig plats att besöka, med stora katedraler, restauranger med god mat, en kolumn som utmärker slutet för Via Appia och mycket mer.  

Sevärdheter i Brindisi du inte får missa

När du kommer till Brindisi kommer du att upptäcka hur mycket som finns att se i staden, kanske mer än du hinner med på några få dagar. Här är några få exempel på det viktigaste att se, så att du hinner få ut så mycket som möjligt av ditt besök i den charmiga gamla staden.

Piazza Duomo och katedralen

Piazza Duomo är stadens äldsta torgplats och en av de vackraste platserna i Brindisi, om man ser till historien och arkitekturen. Man ser tydligt på de mäktiga byggnaderna som omgärdar torget att de är från romar- och medeltiden.

Den viktigaste och mest imponerande byggnaden på Piazza Duomo är San Giovanni Battista-katedralen. Detta vackra gamla mästerverk uppfördes år 1089, och har sedan dess byggts om flera gånger. Här kan man stå och beundra den vackra utsidan på katedralen och de omgivande byggnaderna ett bra tag. Insidan av katedralen är kanske inte den mest imponerande jämfört med andra kyrkor man kan hitta i Italien, men väl värd en titt när du ändå är här.

Kolumnerna vid Via Appias slut

Via Appia var en viktig väg i det antika Rom, och Brindisi är staden där vägen tar slut. Två vita pelare sattes ut för att markera detta, och det är en häftig historisk punkt helt klart värd ett besök i toppen av en trappa nära kusten. En av pelarna har bara basen kvar, men den andra som var mer intakt har rekonstruerats så att den ser ut nästan exakt som den gjorde för så många århundraden sedan.

Brindisis hamnområde

Brindisi har en av Medelhavets äldsta hamnar. Här finns mycket historia samlad utmed den långa kustremsan, där man lätt kan vandra fram i flera timmar och bara njuta av att titta på de gamla byggnaderna som står i kontrast till de moderna båtarna som står i hamnen.

När du går utmed Viale Regina Margherita kan du ta dig fram längs med piren, där du kan stanna för att beundra Monumento al Marinaio d’Italia, ett minnesmonument som uppfördes till minne av italienska sjömän som stupade i första världskriget. Om tiden räcker till kan du också ta en guidad tur av Castello Alfonsino, ett gammalt fort på en liten ö utanför hamnen.

Utmed hamnområdet finns det flera restauranger och butiker där du kan ta en paus och vila upp dig lite innan du fortsätter promenaden. För att besöka en mysig liten italiensk stad utan att uppleva den goda lokala maten de är så kända för går ju bara inte.

Vädret i Brindisi

Eftersom Brindisi är en stad i de södra delarna av Italien har den ofta väder som vi svenskar tycker om. Från mars till november är det behagligt väder i den vackra hamnstaden, men som varmast är det naturligtvis under sommarmånaderna.

I juli ligger medeltemperaturen på 30 grader, och juni och augusti är inte långt därifrån, så packa solkrämen och badkläderna. Under vintern är det visserligen varmare än i Sverige, då temperaturen ligger mellan 10–17 grader, men räkna med att det finns risk för regn om du reser till Brindisi under de månaderna.

Hur man reser till Brindisi

Brindisi ligger i regionen Apulien, eller Puglia på italienska. Staden har sin egen flygplats, men det går inga direktflyg från Sverige dit. Man kan ta flyget från Stockholm eller Köpenhamn, det smidigaste alternativet är att man får göra ett stopp på vägen och mellanlanda i Zürich. Flygplatsen ligger bara cirka fem kilometer från stadens centrum, så det är det smidigaste sättet att ta sig dit, såvida man inte redan befinner sig i en annan del av Italien, då kan tåg vara ett bättre alternativ.

Över 2 000 år av historia 

Denna antika stad har funnits här ännu längre tillbaka än romarriket, då staden hette Brundisium. Romarna intog staden år 267 f. Kr. då den blev en viktig örlogsbas på grund av det naturliga skyddade läget i kustområdet. Brindisi var slutpunkten för Via Appia, och det var härifrån resande tog sig vidare till Balkan och Orienten.

På 1000-talet tog normanderna över staden, och under korstågen var Brindisis hamn en mycket viktig hamn för att transportera soldater och material. I slutet av medeltiden blev staden hårt drabbad av både krig och en stor jordbävning, och efter det sjönk betydelsen. I mitten av 1800-talet, i och med anläggandet av Suezkanalen, återfick Brindisi en del av sin forna popularitet, och idag är det både ett trevligt resmål för turister fullt med historia och en viktig hamn för den moderna sjöfarten i Medelhavet.