La Spezia – Res till vackra La Spezia i Ligurien!

La spezia

I norra Italien, längsmed landets västra kust, finner vi staden La Spezia. Den ligger i Ligurien alldeles vid gränsen till Toscana. Det ger dig en perfekt startpunkt för utflykter till byar och städer som Lucca, Pisa och Florens. Regionen är naturskön och har gott om spännande utflyktsmål såväl som möjlighet till sol, bad och shopping.


Hur tar du dig till La Spezia?

Du börjar med att ta flyg från Sverige till Galileo Galilei flygplatsen i Pisa (80 km från La Spezia) eller till Cristoforo Colombo International i Genua (110 km från La Spezia). Pisas flygplats har riktigt god tågförbindelse med La Spezia. Det tar inte mer än en timma att komma fram.

Om du reser till La Spezia som en del av en Italienresa är just tåg ett bra val. La Spezia har en tågstation på sträckan som går från Genua till Rom. Det går också att nå staden med båt från Cinque Terre och från Portvenere. Båttrafiken är igång mellan april och november.

Om du reser från Milano kommer en tågresa att ta cirka 3 timmar med expresståg eller omkring 4 timmar med vanligt tåg.

Bästa årstiden att besöka staden

Från sen vår till tidig höst är det behagligt väder i La Spezia. Det regnar inte mycket och du får sköna temperaturer. I juli är det som varmast och då kan temperaturerna ligga på omkring 25 grader vilket ger dig härligt badväder. Under vintern blir det sällan kyligare än omkring 10 grader vilket också kan upplevas som milt väder för svenskar.

Det regnar som mest i november och december och är som kyligast i januari och februari. Om du vill bada så ska du satsa på ett besök till La Spezia mellan juni och september.

Relaterad läsning: Väder i Italien

Vad kan du göra i La Spezia?

Det finns mycket att göra i och omkring La Spezia. Du kan till exempel dra iväg på dagsutflykter till närliggande Pisa för att se det lutande tornet eller bege dig till mysiga byar som Cinque Terre och Portofino. De närmaste byarna når du snabbt med tåget. Du kan vara framme på under en kvart!

Exempel på aktiviteter i La Spezia är:

Besök fästningen San Giorgio

Denna fästning byggdes under tidigt 1200-tal. Från San Giorgio får du fin utsikt över staden. Den huserar också ett museum med föremål från bronsåldern som har hittats i denna region i Italien.

Besök konstmuseum

Du kan också se konst i La Spezia. Här finns konstmuseet Museo Civico Amedeo Lia. Det ligger på Via Prione som är en mysig gågata. Du kan bland annat kika på en samling med renässansmålningar. Det finns också skulpturer på detta museum.

Res med båt till Cinque Terre

Från hamnen i La Spezia finns det båtar som går till Cinque Terre. Det är en by som kan vara ett perfekt utflyktsmål för en dag. Den går ju som sagt även att nå med tåg men en båtfärd gör det lite extra spännande att åka.

Ta del av evenemang

Om du kommer i mars månad så kan du besöka marknaden Fiera di San Giuseppe. Det är en stor marknad som är mer än 1 km lång. Den anordnas den 17-19 mars. Bra att komma ihåg om du kommer att befinna dig i Ligurien eller nära under denna tid på året.

Det finns också en populär roddbåtstävling som anordnas den första söndagen i augusti. Den kallas för Palio del Golfo och kan vara kul att beskåda.