Sardinien: En ö fylld av historia, natur, kultur och aktiviteter

Olbia, Sardinien

Sardinien är en ö belägen i Medelhavet, som tillhör Italien. Ön är känd för sin rika historia och arkeologiska platser, vackra natur och unika kultur och folktraditioner. Nedan finner du allt du behöver veta inför din resa till Sardinen.

Natur och landskap

Sardinien är känt för sina vackra stränder, klippor och nationalparker med unika flora och fauna. Ön har ett brett utbud av naturtyper, från vilda kustlinjer till bergiga landskap och skogar. En av de mest populära platserna att besöka för naturen är Costa Smeralda, som är känd för sina kristallklara vatten och vita sandstränder. Gennargentu National Park och Asinara National Park är också värt ett besök för dem som är intresserade av att utforska öns natur. Dessa platser erbjuder möjlighet till vandring, cykling och andra friluftslivsaktiviteter.

Vackra stränder

Ön har en varierad kustlinje med många olika typer av stränder, från vita sandstränder till klippstränder och små vikar. Här är några av de mest populära stränderna på Sardinien:

Smaragdkusten

Smaragdkusten, eller Costa Smeralda, är en kuststräcka belägen i norra Sardinien, känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och lyxiga hotell och resort. Det är ett populärt resmål för sol och bad, men också för vattensport och dykning.

Costa smeralda på Sardinien
Costa smeralda på Sardinien också kallad ”Smaragdkusten”

Costa Smeralda började utvecklas på 1960-talet av prins Karim Aga Khan och har sedan dess blivit ett av de mest populära resmålen i Medelhavet. Kusten är känd för sina vita sandstränder och turkosa vatten, och erbjuder många andra aktiviteter för besökare att njuta av (bland shopping i exklusiva designerbutiker och en aktiv kulturscen med många gallerier)

Fler stränder:

 • Cala Gonone: Belägen i östra Sardinien, är Cala Gonone känd för sina vackra vikar och kristallklara vatten. Stränderna här är perfekta för dykning och snorkling.
 • Chia: Belägen i sydvästra Sardinien, är Chia känd för sina vita sandstränder och turkosa vatten. Det är ett populärt resmål för sol och bad och erbjuder också många aktiviteter som vattensport och cykling.
 • La Pelosa: Belägen i nordvästra Sardinien.

En ö som andas historia

Sardinien har en rik historia som sträcker sig tillbaka till den neolitiska tiden, då ön befolkades av nuragiska folket.

Ön har också varit under romersk, pisansk och arabisk herravälde under olika perioder i historien. På medeltiden var Sardinien ett viktigt strategiskt område och var under Pisans och Aragonesisk herravälde. Under 1700-talet, Sardinien blev en del av det kungarike Savoien som senare blev en del av det italienska kungariket.

Ön har också varit en plats för många krig och konflikter, från den sardiska upproret till andra världskriget. Trots detta har ön behållit sin unika kultur och traditioner, och är idag en av de mest populära semesterdestinationerna i Medelhavet.

Sardinien har en rik historia och arkeologiska platser som Nuraghi och Tiscali. Nuraghi är en serie av megalitiska byggnader som byggdes för över 3000 år sedan och är ett viktigt kulturarv från den sardiska bronsåldern. Dessa byggnader är en unik kombination av arkitektur och ingenjörskonst och är ett måste att besöka för historieintresserade besökare.

Tiscali är en mycket gammal grotta-by, belägen inne i en kalkstensberget, som tros vara över 2000 år gammal. Grottan är öppen för besökare och ger en unik inblick i hur människor levde för många tusen år sedan.

Kultur och folktraditioner

Sardinien har en unik kultur med starka traditioner, som musik, dans och matkultur. Ön har en egen språk och kulturella evenemang och festivaler är vanliga under hela året, däribland Sardinia Film Festival och La Notte della Taranta. Öns matkultur är känd för sina smaker av fisk, skaldjur, kött och kryddor. För att uppleva denna unika kultur rekommenderas det att besöka lokala marknader och prova på traditionella rätter på en lokal restaurang.

Aktiviteter och sevärdheter

Sardinien erbjuder många olika aktiviteter, som vattensport, vandring, cykling och äventyrsturism. Ön är också ett populärt resmål för dykning och snorkling, med många kristallklara vatten och ett brett utbud av marina liv. För de som gillar vandring och cykling, finns det många vandringsleder och cykelvägar att utforska, inklusive den berömda GR20-leden. Ön har också många golfbanor, för de som gillar att spela golf.

Här är några av de mest populära sevärdheterna på Sardinien:

 1. Costa Smeralda: Denna kuststräcka är känd för sina vackra stränder, kristallklara vatten och lyxiga hotell och resort. Det är ett populärt resmål för sol och bad, men också för vattensport och dykning.
 2. Cagliari: är huvudstaden och den största staden på Sardinien. Det är känt för sin historia och arkitektur, inklusive den gamla stadsdelen Castello och katedralen di Santa Maria.
 3. Nuraghi: är en serie av megalitiska byggnader som byggdes för över 3000 år sedan och är ett viktigt kulturarv från den sardiska bronsåldern. De är unika kombinationer av arkitektur och ingenjörskonst och är ett måste att besöka för historieintresserade besökare.
 4. Tiscali: är en mycket gammal grotta-by belägen inne i en kalkstensberget, som tros vara över 2000 år gammal. Grottan är öppen för besökare och ger en unik inblick i hur människor levde för många tusen år sedan.
 5. Gennargentu National Park och Asinara National Park: är också värt ett besök för dem som är intresserade av att utforska öns natur. Dessa platser erbjuder möjlighet till vandring, cykling och andra friluftslivsaktiviteter.
 6. Alghero: är en charmig stad belägen i norra Sardinien, känd för sin katalanska arkitektur och atmosfär, och också för sina vackra stränder och kristallklara vatten.
 7. Su Nuraxi di Barumini: är en megalitisk byggnad som är en del av UNESCO:s världsarvslista. Den är ett viktigt exempel på nuragisk arkitektur och är ett måste att besöka för historieintresserade besökare.

Sassari – Provinshuvudorten i norr

Sassari, Sardinien
Sassari

Sassari har en lång historia som går tillbaka till den romerska tiden, och det finns många historiska platser att besöka i staden. Den mest kända är Piazza d’Italia, som är en stor offentlig plats omgiven av viktorianska byggnader och den gotiska katedralen San Nicola. Staden har också en viktig arkeologisk plats, Nuraghe Santu Antine, som är en megalitisk byggnad från bronsåldern.

Sassari är också känd för sin kultur och folkmusik, och det finns många kulturella evenemang och festivaler som hålls i staden under året. Staden är också hem för Università degli Studi di Sassari, som är en av de äldsta universiteten i Italien.

Nora – den första feniciska bostättningen på Sardinien

Det är en av de äldsta kända försåttsplatserna i Medelhavet och är känt för sina arkeologiska ruinerna.

Nora ancient city (Sardinia)
Nora

Nora var en viktig handelsplats under romartiden och var en av de första platserna där romare etablerade sig på Sardinien.

Nora erbjuder besökare möjlighet att se ruinerna av ett antal byggnader från romartiden, inklusive ett teater, ett tempel och ett fyrtorn. Det finns också en viktig arkeologisk plats, Nuraghe Palmavera, som är en megalitisk byggnad från bronsåldern.

Stranden Pula ligger intill ruinerna och är en av de mest populära stränderna i området.

Alghero – den katalanska kolonin från 1300-talet

Alghero är en stad belägen på västkusten av Sardinien känd för sitt historiska centrum med sina smala gränder och gotiska byggnader.

Alghero, Sardinien
Alghero, Sardinia

Alghero har en lång historia som går tillbaka till den catalanska tiden, och det finns många historiska platser att besöka i staden. Den mest kända är den catalanska muromgärdade stadsdelen, med dess smala gränder och gotiska byggnader. Staden har också en viktig arkeologisk plats, Necropoli di Anghelu Ruju, som är en megalitisk gravplats från bronsåldern.

Cagliari – en aritektonisk mix

Cagliari är huvudstaden och den största staden på ön Sardinien, Italien. Det är en viktig kulturell och administrativ centrum på ön, med en lång historia och en mängd sevärdheter och aktiviteter att erbjuda besökare.

Cagliari, Sardinien
Cagliari

Cagliari har en lång historia som går tillbaka till den romerska tiden, och det finns många historiska platser att besöka i staden. Den mest kända är Castello, en medeltida borg som erbjuder utsikt över staden och havet. Staden har också en viktig arkeologisk plats, Roman Amphitheatre, som är ett romerskt amfiteater från 1:a århundradet e.Kr.

Fantastiska dyk & snorkelvatten

Sardinien erbjuder fantastiska dykvatten med med kristallklart vatten och ett brett utbud av marina livsformer, inklusive fiskar, koraller och sköldpaddor. – i bild nedan Maldiventre (Isola Di maldiventre)

Dykvatten i Maldiventre, Sardinien

Här är några av de mest populära dykplatserna i Sardinien:

 • Tavolara: är en liten ö belägen utanför kusten av Sardinien
 • La Maddalena: är en ögrupp belägen i norra Sardinien
 • Isola Piana: är en liten ö belägen utanför kusten av Sardinien
 • Capo Carbonara: är en kuststräcka belägen i sydöstra Sardinien
 • Cala Gonone: är en liten by belägen i östra Sardinien

Boende och resemöjligheter

Sardinien har ett brett utbud av boende, från lyxhotell till traditionella gästhem, samt olika transportmöjligheter för att utforska ön. Ön är väl ansluten med både flyg och färjor från fastlandet, och det finns många alternativ för att hyra en bil eller cykel för att utforska ön. Det finns också möjlighet att välja en researrangör för att planera din semester på Sardinien.

Summering

Sammantaget är Sardinien en ö fylld av historia, natur, kultur och aktiviteter. Ön erbjuder något för alla, från historie- och naturintresserade till dem som söker avkoppling och aktiviteter på semester. Med sitt breda utbud av boende och resemöjligheter, är Sardinien en perfekt destination för din nästa semester.


Lisa Moretti