Livorno – Missa inte detta

Livorno, Italien

Alla som älskar mat som kommer från havet utanför Italiens kuster borde någon gång ta en semester, eller åtminstone en dagstripp, till Livorno i regionen Toscana i nordvästra Italien. Detta är den största hamnen och den näst största staden i regionen efter Florens, och staden ligger bara cirka 2 mil från Pisa.

Här kan du också upptäcka fantastisk konst från 1800-talet, vandra igenom Nya Venedig och utforska kyrkor i annorlunda former. Låt din resa till Livorno börja!

Mat i Livorno – havets frukter när de är som bäst

I Livorno är fisk och skaldjur en del av basfödan, och de bästa av stadens restauranger har menyer som erbjuder många delikata nyfångade läckerheter. En ikonisk rätt från området är cacciucco, en gryta som innehåller en salig blandning av fisk och skaldjur, vars doft får det att vattnas i munnen.

Andra lokala delikatesser är riso nero, en sorts svart risotto som innehåller bläck från en viss sorts bläckfisk, och riccio, havsanemoner som passar väldigt bra med linguine, för att bara nämna några. Det går naturligtvis bra att beställa in mer klassiska italienska rätter om man inte vågar testa all mat från medelhavet som vi svenskar inte är så vana vid, med den som är beredd att vidga sina vyer blir rikt belönad med fantastiska smakupplevelser. Ett urval av de många fantastiska restauranger som rekommenderas är La Barrocciaia, Osteria del Mare, och Cantina Senese.

Upptäck sevärdheter i Livorno

Livorno blev allvarligt skadat under andra världskriget, och därför finns det mesta av den antika arkitekturen inte kvar längre. Men det finns ändå mycket spännande att upptäcka under din resa till Livorno.

Konstmuseet Giovanni Fattori

Livorno var hemstaden för många som var med i Macchiaioli-gruppen under andra hälften av 1800-talet. Denna grupp bestod av en samling konstnärer från Toscana som fokuserade på utomhusmålningar för att försöka fånga ljuset, formen och färgen som finns i naturen. Macchiaioli-gruppens ledare var Giovanni Fattori, som stadens konstmuseum är uppkallat efter, vars samling verk från gruppen är den största i hela Italien.

Nya Venedig och Chiesa di Santa Caterina

Nära Livornos centrum hittar du stadsdelen Venezia Nuova, eller Nya Venedig. Här finns en mindre variant av den berömda kanalstaden Venedig, med vattenströmmar där små båtar glider fram mellan husen på båda sidor. Området börjar från Ponte di San Giovanni Nepomuceno, bron som fått sitt namn från statyn som står på den. Efter att ha passerat några smågator anländer man på Via Borra, den största och vackraste gatan i området med många stora historiska byggnader, som Palazzo Huigens.

Efter att ha passerat bron i slutet av Via Borra kommer man fram till Chiesa di Santa Caterina. Kyrkan är en av de mest originella i staden, med sin cylinderformade mittstruktur omgärdad av en yttre fasad som mest påminner om en mur som skyddar byggnaden.

Varma somrar i Livorno

Eftersom Livorno ligger i den norra delen av Italien är det inte den varmaste platsen i landet, men reser man hit under sommarmånaderna kan det ändå bli uppemot 30 grader. Under vintrarna är det ganska kallt, även om det i princip aldrig når ner till minusgrader.

När det gäller badplatser finns några stränder att välja bland, men det är mest stenstränder, så packa badtofflorna. Under sommaren kan man räkna med 20–25 grader i vattnet.

Att resa till Livorno

Det är ganska enkelt att resa till Livorno, eftersom det går direktflyg från Arlanda till flygplatsen i Pisa, bara 18 kilometer från grannstaden. Den sista biten klarar du smidigt av med en kort tåg- eller taxiresa, sedan är du framme och kan börja njuta av livet i den vackra hamnstaden.

Livornos historia i korthet 

Res till Florens – renässansens vaggaLivorno såg sina glansdagar från år 1571 och framåt, när härskarna i Florens satsade mängder av pengar på dess återuppbyggnad och utnämnde staden till en frihamn. Utstötta människor från hela Europa samlades här för att leva och handla som jämlikar. 

I början av 1600-talet förbättrades hamnen av Robert Dudley, som enligt ryktena flera gånger var nära att bli make till drottning Elisabeth I. Charles Dickens skrev också om staden i sin bok ”Pictures of Italy”, och den berömda poeten Lord Byron bodde i Livorno under en period.