Boboliparken (Giardino di Boboli)

Boboliparken

Boboliträdgården, även känd som Giardino di Boboli, är en av de mest berömda trädgårdarna i Florens. Trädgården är belägen bakom Palazzo Pitti, som var hem för Medici-familjen under flera århundraden.

Boboliträdgården skapades på 1500-talet av Eleonora di Toledo, hustru till Cosimo I de’ Medici. Trädgården var en plats för hennes familj att njuta av naturen och användes också för att visa upp deras makt och rikedom. Under årens lopp har trädgården utvecklats och förändrats, och det finns idag en mängd olika delar att utforska, inklusive en teater, en grotta, en fontän och en statyplan.

Biljetter & öppetider

Boboliträdgården är öppen för besökare året runt, men öppettiderna varierar beroende på årstiden. Det rekommenderas att man köper biljetter i förväg för att undvika köer. Det finns även guidade turer tillgängliga för dem som vill veta mer om trädgårdens historia och sevärdheter.

Att besöka parken idag

Det finns många saker att se och göra i Boboliträdgården. En av de mest imponerande platserna är Grotta del Buontalenti, en konstgjord grotta skapad på 1600-talet av arkitekten och konstnären Bernardo Buontalenti. Grottan är känd för sina detaljerade skulpturer och fresker.

En annan sevärdhet i trädgården är Teatro delle Fate, en teater byggd på 1700-talet som användes för att visa uppbjudningar och föreställningar. Teatren är fortfarande i bruk idag och det är möjligt att se föreställningar här under sommarmånaderna.

För den som är intresserad av botanik finns det också en stor samling av olika växter och träd i trädgården, inklusive många exotiska arter som importerats från hela världen.