Colosseum: En Monumental Symbol för Antikens Rom

Colosseum

LAZIO

Colosseum, även känt som Flavianska Amfiteatern, är en av de mest ikoniska och välbevarade byggnaderna från antikens Rom. Det anses vara en mästerverk i ingenjörskonst och arkitektur och är ett bevis om makt och prakt av romarriket. Colosseum är det största amfiteatern som någonsin har byggts och det beräknas att det kan rymma upp till 80 000 åskådare.

Biljetter till Colosseum

Biljetter till Colosseum i Rom kan köpas på plats vid entrén eller förbokas online via officiella webbplatsen för Colosseum. Det finns olika typer av biljetter tillgängliga, inklusive enskilda biljetter, guidade turer och kombobiljetter för flera sevärdheter.. Det är oftast billigare att köpa biljetter online i förväg – Finn en överblick över biljetter här.

Byggande och historia

Byggandet av Colosseum påbörjades 70 e.Kr under kejsaren Vespasian och det fullbordades år 80 e.Kr under hans son Titus. Colosseum användes för olika former av underhållning, inklusive gladiatorspel och djurjakter . Det beräknas att över 500 000 människor och 1 miljon djur dog i Colosseum under sin tid som aktiv underhållningsplats.

Arkitektur och design

Colosseum är en massiv struktur och mäter 189 meter i längd, 156 meter i bredd och 48 meter i höjd. Väggarna i Colosseum är gjorda av betong och sten och de är dekorerade med marmor och stuk. Colosseum har fyra nivåer, varje med buktar och kolonner som stödjer de övre nivåerna. Den övre nivån av Colosseum har ett trätak som stöddes av ett komplext system av rep, block och vinschar. Taket användes för att skydda publiken från solen och regnet.

Gladiatorspelen i Colosseum

De mest berömda evenemangen som hölls i Colosseum var gladiatorspelen. Dessa spel var en form av underhållning som involverade tränade kämpar, kända som gladiator, som slogs mot varandra och mot djur. Gladiatorspelen hölls för att hedra de döda och de användes också som ett sätt för politiker att vinna popularitet genom att erbjuda lyxiga spel till folket. Gladiatorspelen fortsatte till 404 e.Kr, då de förbjöds av den kristna kejsaren Honorius.

Bevarande och restauration

Colosseum är en av de mest besökta turistattraktionerna i Rom och det anses vara en av de största ingenjörsmässiga prestationerna från antiken. Under medeltiden användes Colosseum som en stenbrott och mycket av marmorn och stenen togs bort för användning i andra byggnader. På senare tid har den italienska regeringen investerat i restaurering och bevarande av Colosseum, och det är nu ett av UNESCO-världsarv i Italien.

Colosseum var en symbol för romarnas teknologiska och arkitektoniska framsteg. Det hade ett sofistikerad system för att hålla byggnaden sval under heta dagar och en komplex system av underjordiska gångar och rum för att hålla djur och gladiators inför spelen.

Colosseum är också en av de mest kända och igenkännliga byggnaderna i världen och det har inspirerat många konstnärer, författare och filmbolag att skapa verk som hyllar dess historia och betydelse.


Neros kolossala staty framför Colosseum

Nero statyn, även känd som Colossus of Nero, var en jättelik staty av kejsar Nero som stod utanför Colosseum i Rom under antiken. Statyn var ca 30 meter hög och gjord av brons. Den tros ha stått där från Neros tid som kejsare (54-68 e.Kr.) fram till år 80 e.Kr. då den förmodligen raserades av en brand. Idag finns inga rester kvar av statyn, men den är känd från historiska källor och arkeologiska fynd. Det sägs att statyn var så imponerande att den kunde ses från staden och att den var en av de mest kända landmärkena i Rom.

En rekonstruktion av statyn av Nero