Lago di Garda (Gardasjön)

Lago di Garda (Gardasjön)

Lombardiet

Lago di Garda, även känd som Gardasjön, är den största sjön i Italien och ligger i den norra delen av landet. Den omges av alperna och är ett populärt turistmål för sina vackra landskap, många vattensporter och historiska städer som Verona och Sirmione.

Geografi

Lago di Garda är en stor sjö som mäter omkring 52 km i längd och 17 km i bredd. Den är delad mellan tre regioner: Lombardiet, Trentino-Alto Adige och Veneto. Sjön är omgiven av berg och alper, vilket ger en vacker utsikt över vattnet.

Aktiviteter

Sjön erbjuder många olika aktiviteter för besökare att välja mellan. Populariteten är segling, vindsurfing och kitesurfing på sjön. Det finns också möjligheter till fiske, vandring och cykling längs sjökanten. Några besökare väljer att ta en båttur på sjön för att uppleva det vackra landskapet från ett annat perspektiv. På vintern kan man också åka skidor eller snowboard i närheten av sjön.

Sevärdheter

Lago di Garda är känd för sina historiska städer som Verona och Sirmione. Verona är känt för sin romerska arena och för att vara hemorten för Shakespeare’s ”Romeo och Julia”. Staden har också en mängd andra historiska sevärdheter som katedralen och Piazza delle Erbe. Sirmione är en charmig fiskeby med en vacker gamla stadsdel och en välbevarad medeltida borg. Besökare kan också besöka den berömda Grotta di Catullo, en romersk villa från 1-talet f.kr.

Det finns många andra historiska och kulturella platser längs sjökanten att upptäcka, inklusive klostren och slottet i Malcesine och limonodlingarna i Bardolino

Charmiga orter omger sjön

Det finns många olika orter och städer runt sjön som erbjuder olika aktiviteter och sevärdheter.

Den som reser till Lago di Garda via Milano har enkel tillgång till charmiga orter som till exempel Salò. Cypresser på de gröna kullarna ramar in bykärnan som snirklar sig längs vattnet. Utanför kan man skymta ön Isola del Garda. I september drar segelregattan mycket folk till Salò. I Gardone Riviera kan man besöka nationalskalden Gabriele d’Annunzios monumentala hem och park. Limone sul Garda har sitt namn efter citronodlingarna som nu är ett minne blott. Byn med sina gamla hus är en av sjöns mest omtyckta och det finns möjligheter för camping i området.

Vackra båtturer över sjön, kanske med någon av de gamla hjulångarna är en härlig upplevelse. Desenzano är en trivsam ort i sydväst dit man kan ta tåget och shoppa. På sjöbotten vid Sirmione i söder, bubblar en termalkälla och orten som ser ut som en sagoby med slott och murar har fina spa-anläggningar. Ett besök under mellansäsong är att föredra.

Längst med sjöns östra tider ligger orter som Malcesine, med fästningen Castello Scaligero, Lazise, Bardolino och Garda. Man kan kombinera besöket med ett besök till sommaroperan i Verona.

Gardaland: Ett besök för barnfamiljer

Barnfamiljer bör värdera ett besök på Gardaland, en av Italiens finaste nöjesparker som ligger i Castelnuovo del Garda i sydöstra änden av sjön.

Väder och klimat

Lago di Garda har ett behagligt klimat med varma somrar och milda vintrar. Vattentemperaturen är vanligtvis varmt under sommarmånaderna, vilket gör det till ett utmärkt resmål för bad och vattensporter. Vintermånaderna är vanligtvis milda med enstaka kalla dagar.

Sommartemperaturen brukar ligga mellan 25-30 grader Celsius medan vintertemperaturen brukar vara runt 10 grader Celsius. Sommartid är det ofta soligt och varmt medan vintertid kan vara mer molnigt och regnigt.

Sammanfattning

Lago di Garda är en vacker sjö som erbjuder en mängd olika aktiviteter för besökare att välja mellan. Dess historiska städer och vackra landskap gör det till ett utmärkt resmål för sightseeing och avkoppling. Vädret och klimatet är behagligt året runt, med varma somrar och milda vintrar.


Lisa Moretti