Leonardo da Vincis ”Nattvarden” (Il Cenacolo Vinciano)

klosterkyrkan Santa Maria delle Grazie

”Nattvarden” (Il Cenacolo Vinciano) är en målning av Leonardo da Vinci, skapad mellan 1495-1498. Det är en av hans mest berömda verk och är en av de mest kända representationerna av scenen från Nattvarden i kristendomen.

Målningen visar Jesus och hans lärjungar sittande vid ett bord under en måltid, precis innan Jesus uttalade att en av lärjungarna skulle förråda honom. Målningen är mycket detaljerad och fångar känslor och uttryck på ett mycket realistiskt sätt. Den finns idag på klostret Santa Maria delle Grazie i Milano, Italien.

Nattvarden” är en fresk, en teknik där man målar direkt på väggen med vattenbaserade färger. Fresken är ca 460 x 880 cm stor och är belägen i ett rum som kallas refektoriet på klostret Santa Maria delle Grazie. Den är en av de mest studerade och analyserade målningarna i världen på grund av dess komplexa innehåll och tekniska utförande.

Det finns många detaljer att upptäcka i målningen, som de olika uttrycken på lärjungarnas ansikten, som visar en rad olika känslor som förvåning, förvirring och sorg. Många av lärjungarna är också i rörelse, som om de reagerar på Jesus ord. Målningen visar också en stark kontrast mellan ljus och mörker, vilket bidrar till att skapa en känsla av dramatik och spänning.

Det finns också teoretiska tolkningar om vad målningen symboliserar. En teori är att det är en allegori för kristendomens förhållande till konst och skönhet. En annan teori är att det är en kommentar till den politiska situationen i Milano på den tiden.

”Nattvarden” är också känd för dess förfall och de svårigheter som har uppstått vid försök att bevara den. På grund av den fuktiga miljön i klostret och den vattenskada som fresken har utsatts för under årens lopp, har det varit svårt att bevara den i bra skick. Det har gjorts flera försök att renovera den, men det är fortfarande svårt att se målningen i sin ursprungliga form.

Trots detta är ”Nattvarden” fortfarande ett av de mest kända och älskade verken i konsthistorien och fortsätter att fascinera och inspirera människor världen över.

På Unescos världsarv

”Nattvarden” (Il Cenacolo Vinciano) är inkluderat i UNESCO:s världsarvslista sedan 1980. Den är inkluderad som en del av klostret Santa Maria delle Grazie i Milano, Italien, där målningen finns. Världsarvslistningen betonar det exceptionella universala värdet av målningen och klostret som en del av den Européiska kulturarvet.

Biljetter

För att se ”Nattvarden” (Il Cenacolo Vinciano) på klostret Santa Maria delle Grazie i Milano, Italien, måste man boka biljetter i förväg. Detta görs enklast genom att besöka klostrets hemsida (https://cenacolovinciano.org/) eller genom att kontakta dem direkt för att få information om tillgängliga tider och datum för besök.

Biljetterna brukar säljas med en begränsad kapacitet per dag och det är vanligt att biljetterna säljer slut snabbt, så det är bäst att boka i tid. Det kan också finnas begränsningar på tid för besök, så det är bra att kolla detta innan man bokar.

Det är också viktigt att notera att det finns vissa restriktioner för besök, såsom krav på att besökarna måste vara klädda på ett lämpligt sätt och fotografering är inte tillåten inom refektoriet.

Lisa Moretti