Neapel – Res till staden i solen Napoli

Neapel i soldnegång

Neapel på svenska (Napoli på italienska) ligger i regionen Campania är Italiens tredje största stad och kanske mest känt för att vara pizzans ursprung och en av världens mest kyrktäta städer. Med Vesuvio vid horisonten är det här en stad med ett vibrerande nattliv, fantastisk shopping och några av Italiens bästa restauranger. Här är vår guide till Neapel!

Så tar du dig till Neapel

Flyg till Neapels flygplats Capodichino. Därifrån är det drygt en halvmil in till Neapels centrum. Bussar avgår från flygplatsen var 20:e minut och tar 15-20 minuter in till centrum.  Restiden med taxi är lika lång. 

Sevärdheter

Neapel är spännande storstad som är både ruffig och smått kaotisk, men med mängder av charm. Här hittar du underjordiska barer, pumpande nattklubbar och fler Michelinbelönade restauranger än nån annanstans i Italien. Alltihop i en stad där graffitimålade ödehus hukar bredvid moderna arkitektoniska skrytbyggen. Det här är en stad perfekt för den som vill kasta sig ut på sinnliga äventyr och bli berusad på livet.  

Stadskärnan i Neapel

Det här är våra absoluta måsten när du besöker Neapel.

Museo d´Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE)

Modernt konstmuseum med en världsberömd katalog. Här hittar du verk av den moderna konstvärldens superstars, som Jeff Koons, Anish Kapoor och Bagnoli. 

Museo Archeologico Nazionale di Napoli

Här kan du få uppleva lämningar från romartiden och inte minst, fynd från utgrävningarna i Pompeji. Missa inte den lite ”gömda” avdelningen med erotisk konst från just Pompeji

Reggia di Caserta

Det kungliga slottet Caserta är inte bara en upplevelse i sig med sina 1200 rum och flera hundra år av historia. Det är kanske främst slottsträdgården som gör besöket så minnesvärt, med skulpturer och en perfekt ansad vegetation.

Cimitero Delle Fontanelle

En makaber men fascinerande upplevelse är att besöka den underjordiska begravningsplatsen belägen i en grotta. Här ligger ben och skallar on display i tiotusentals. Se till att gå en guidad tur så att du får ta del av alla historier, för det är dessa som gör besöket så minnesvärt. 

Chiaia distriktet

För den som söker lyx och flärd är Chiaha distriktet värt ett besök. Här trängs lyxbutikerna med flådiga restauranger och barer. Att vara ledigt uppklädd vid ett besök är verkligen rekommenderat. Annars är risken stor att både barer och affärer plötsligt har ”fullt” när du dyker upp. 

Galleria Umberto I

Är det en shoppinggalleria eller ett arkitektoniskt mästerverk? Det är båda! Riktigt bra shopping i en fantastisk miljö som även förvandlar även det enklaste fönstershoppande till en totalupplevelse. 

Diego Armando Maradona Stadion. Fotbollsklubbens Napolis hemmaarena med plats för 55.000 spelare, döpt efter Maradona. Neapels kärlek till fotbollslegendaren Maradona är påtaglig överallt, ända sedan han tog Napoli till seger i italienska serie A ligan 1986-87. Ett besök på arenan under en ligamatch är en närmast extatisk upplevelse än idag.

Väder & Klimat

Neapel har ett relativt torrt Medelhavsklimat med milda temperaturer året om. Juli till september kan det bli rätt varmt stundtals, med temperaturer som klättar upp runt 30 grader. Våren, mars till juni, är det behagliga 16-25 grader. 

Kallast är det under januari till februari då kvicksilvret kryper ner till 10-14 grader. November är den stora regnmånaden, men borde inte avskräcka någon för ett besök.

Njut av Neapel

Neapel är på många sätt ett gigantisk utomhus-museum på samma sätt som Rom. Här finns mängder av historia i form av palats, kyrkor, katakomber och vindlande smala gator. Samtidigt är det en pulserande storstad med en ruffig charm och en högljudd attityd. 

Prova äkta napolitansk pizza

Att äta äkta napolitansk pizza är så klart ett måste när du besöker Neapel. Undvik turistfällorna vid Centro Storico och leta i stället upp våra tre favoriter;

Neapel är pizzans stad - i bild en neopolitan pizza
  • L´Antica Pizzeria da Michele. Här finns det bara två pizzor på menyn, Margherita & Marinara. Stället brukar vara proppfullt, men väl värt att vänta på. 
  • Pizza Concettina ai Tre Santi. Här har man vågat gå ifrån det traditionella och vågar pröva nya innovationer. En smaksensation som lär tillfredsställa även den mest kräsna pizzanörden. 
  • Pizzaria La Notiza. Inredningen är lekfull och pizzorna laddade med lokala specialiteter. Om du är en Calzone-älskare är detta ett givet besök, då de kanske serverar världens bästa Calzone. 

Neapel är betydligt mer än pizza. Här finns fler restauranger i världsklass än någon annanstans i Italien. Neapels läge vid kusten gör att du alltid får det bästa från havet och de bördiga markerna runtom garanterar råvaror av yppersta klass. 

För den som vill äta på någon av Neapels 30 Michelinbelönade restauranger, bör man ha bokat bord flera veckor innan ankomst. 

För dig som vill läsa mer om pizzor, kika in sajten italienskpizza.se för recept och andra roliga tips.

Boende

Neapel har ett boende som passar alla. Från exklusiva boutiquehotell till billiga hostells. Frågan är mest vad du är ute efter i ett boende. Vill du bo nära havet, centralt, gammalt och charmigt eller modernt och designat? 

Hotellrum landar vanligtvis runt €80-200 per natt beroende på läge. Det finns också gott om air B&b i Neapel. Undvik dock området runt centralstationen om du är ljudkänslig, för Neapel är en högljudd stad och det området anser till och med många neapelbor vara extremt rent trafikmässigt.  

Om du letar efter billiga boende strax utanför Neapel bör du undvika området Scampia, som anses vara ett av Europas farligaste områden. Neapel i stort räknas dock som en trygg och säker stad att turista i. 

Nattliv

I Neapel börjar man kvällen med ett restaurangbesök runt 21-22. Efter en god middag drar man vidare till någon mysig vin- eller cocktailbar. Någon timme efter midnatt drar klubbscenen i gång och håller pulsen i gång tills solen dippar upp över horisonten. 

Nattlivet i Neapel är både högljutt och intensivt. Här kan du hitta små svettiga technoklubbar under jord och lyxiga nattklubbar i gamla palats. De flesta klubbar tar entré, men då ingår rätt ofta en drink i priset. 

Den som har en liten budget bör styra stegen mot Piazza Bellini kvällstid där ölen är billig. Den som söker det fashionabla och sofistikerade söker sig till områden som Mare Chiaro eller Chiaia. 

Vare sig du vill gå på museer, leva strandliv eller vältra dig i gastronomi av världsklass, så levererar Neapel.  Det här är en stad som inte söker din kärlek, det är en stad som vet att du kommer bli fullständigt omtumlad och betagen. Det här är en kaxig och högst levande stad.