Olbia – Upptäck Italiens rika historia i Olbia!

Oblia (Tavolara) Sardinien, Italien

Vackra stränder, spännande ruiner och en massa intressanta utflykter – Det här är Olbia som ligger på nordöstra kusten av Sardinien. Staden har en gedigen historia som du kan upptäcka i form av ruiner och intakta historiska byggnader. Det här är ett fint resmål för en weekend såväl som för en längre semester till Italien med eller utan familjen.


Hur tar du dig till Olbia?

Under högsäsong finner du direktflyg från Sverige till Olbia. Då flyger du till Aeroporto Olbia Costa Smeralda Geasar. En direkt flygtur från Sverige tar inte mer än 3 timmar. Det kan bli en längre flygresa om du får dras med mellanlandningar. Flygplatsen ligger 5 km sydost om Olbia vilket är nära.

Det är också ganska vanligt att ta sig till Olbia med båt. Staden har en hamn där färjor och kryssningsfartyg lägger till. För svenskar lär det dock vara enklast att flyga. De billigaste flygen till Olbia hittar du på hösten i september och oktober månad då det fortfarande är varmt och skönt i regionen.

Bästa årstiden att besöka staden

Många åker till Olbia mitt i sommaren eller i december för att uppleva marknader. Om vi ser på temperaturer så är det som behagligast i Olbia mellan april och oktober. Då är det varmt och det regnar mycket sällan. På vintern blir det mycket sällan minusgrader. I januari kan du gå omkring utomhus i vad som skulle kunna beskrivas som vårväder i Sverige.

Vad kan du göra i Olbia?

Det finns mycket att uppleva och se i och omkring Olbia. Det här är en bra utgångspunkt för dig som vill besöka mindre byar som finns på Sardinien. Du kan hyra en bil och göra dina egna utflykter för att upptäcka Italien.

Exempel på aktiviteter i Olbia är:

Delfinskådning och snorkeltur

Du kan boka in dig på en båttur som tar dig ut till delfinernas habitat. Då kan du få uppleva delfiner som simmar fritt omkring båten. Nära Figarolo finns det gott om delfiner och här är det också fint att snorkla.

Båten kan stanna till vid en grotta som du kan upptäcka från vattnet. I vattnet finns det färgglada fiskar. I och med att vattnet är kristallklart så kan du lätt få syn på unika arter från båten eller i vattnet med snorkelutrustning.

Åk tuk-tuk i Olbia

Det finns en rad olika utflykter i och omkring staden som sker med fordonet tuk-tuk. Det här är ett trehjuligt fordon med en chaufför längst fram som också kan agera tourguide. Du sitter bekvämt i vagnen och kan ta bilder på de utflyktsmål som ni kör till.

Många tuk-tuk-turer har en inspelad guide så du kanske till och med kan få förklaringar på svenska!

Båttur till Sardegna med snorkling

Det är vanligt med vattenaktiviteter i Olbia. Tavolara är ett skyddat marint område där du får hoppa i vattnet och snorkla. Här är vattnet otroligt klart och vackert. Det finns över 50 fiskarter såväl som koraller. Du kan också utforska en kalkstensgrotta som finns i området.