En resa till Bologna, den röda staden

Bologna i Italien

Letar du efter en stad i Italien som har något av landets bästa mat, arkitektur och människor, men vill inte välja de allra vanligaste resmålen som Rom eller Venedig? Då borde du testa att resa till Bologna, landets sjunde största stad belägen i den norra delen av landet. 

Vill man ha en sammanfattning av staden är det bara att vända sig till dess smeknamn. Ett av dem är la dotta, den lärde, som står för sina många universitet, däribland det äldsta i Europa som grundades år 1088. Det andra är La rossa, den röda, för de terracotta-färgade medeltida byggnaderna som staden består av. Ett tredje smeknamn är la grassa, den feta, som syftar på stadens kulinariska traditioner. Kombinerat ger de tre smeknamnet en passande bild av vad man kan vänta sig i Bologna.

Sevärdheter i Bologna

Det finns mycket att upptäcka och göra i Bologna. Här följer ett par exempel på de bästa sevärdheterna staden har att erbjuda.

Piazza Maggiore

Stadens hjärta hittar du i Piazza Maggiore. Det enorma torget ligger mitt i stadens centrum, omgärdat av medeltida byggnader, som stadshuset och Basilica di San Petronia, Bolognas största katedral.

Piazza Maggiore Bologna

Här kan du ta en morgonkaffe medan du umgås med det trevliga folket som spenderar sina morgnar på torget. I det nordöstra hörnet av Piazza Maggiore kan du beundra en av stadens symboler, Neptunus fontän. Bredvid finns stadsbiblioteket Biblioteca Salaborsa, som är värt ett besök även om ditt intresse inte ligger bland böckerna, utan bara att se den pampiga insidan som tidigare har varit börshuset.

När du besöker Piazza Maggiore, se till att inte missa det väldigt rörande minnesmärket Sacrario dei Partigiani, som består av bilder av de hundratals människorna ur lokalbefolkningen som blev avrättade av nazisterna under andra världskriget just vid den här väggen. Platsen är ett av de mest berörande minnesmärkena i hela Italien, och ett måste att besöka under en resa till Bologna.

Besök de två tornen Torri degli Asinelli och Torri Garisenda

När du känner dig klar på Piazza Maggiore kan du gå nedför gatan Via Rizzoli som tar dig till två av Bolognas mest berömda landmärken, de två tornen Torri degli Asinelli och Torri Garisenda. Under medeltiden visade rika familjer i staden upp sin makt genom att börja bygga upp stora torn, och alla försökte göra det största och bästa. 

Via Rizzoli till Torri degli Asinelli och Torri Garisenda

På sin höjd fanns det cirka 125 torn i staden, och 25 av dem står kvar än idag. De här två tornen är de högsta av de som fortfarande finns kvar, och Torri degli Asinelli är det enda som du fortfarande kan gå upp i. Mot en liten avgift kan du njuta av den bästa utsikten staden har att erbjuda.

Mat i Bologna

Som ett av stadens smeknamn antyder är Bologna känt för sin goda mat, även jämfört med andra italienska städer. Här kan du hitta goda varianter av charkprodukter, saltad ost, handgjord pasta, utsökta såser och fantastisk glass.

Tagliatelle al Ragu, också känd som pasta bolognese

I Bologna kan du inte fråga efter pasta bolognese. Även om någon direkt länk till maträttens ursprung inte kunnat kopplas till staden som rätten fått sitt namn efter, så heter den här Tagliatelle al Ragu, och man använder den tjockare pastasorten tagliatelle istället för spaghetti eftersom den håller kvar såsen bättre.

Ricotta- och fikonglass

Glass har länge serverats i Bologna, och flera goda smaker har uppfunnits här. En oväntat god smak som nästan garanterat inte säljs i Sverige som du bara måste prova vid ett besök i den röda staden är ricotta och fikon, eller ricotta e fichi som du får säga när du beställer den kalla godsaken.

Hur man reser till Bologna

Bologna har en egen flygplats som ligger precis i utkanten från staden, så det är lätt att ta sig till stadens centrum härifrån. Det går flyg hit från till exempel Arlanda eller Kastrup, men räkna med att få göra ett byte. Trots det är flyg lätt det snabbaste sättet att ta sig från Sverige till den vackra italienska staden.

Njut av vädret i Bologna

Om du reser till Bologna under sommarmånaderna kan du vänta dig temperaturer på uppemot 30 grader, även om du är ganska långt norrut i landet. Under de kallaste månaderna kan det däremot nå ner nästan till nollgradigt, så sker ditt besök i staden under vintern får du vara beredd på att nästan klä dig lika ordentligt som hemma i Sverige.

Bolognas historia i korthet 

Bologna är en av de äldsta städerna i Italien, och det är i ett land där flera av städerna är över 2 000 år gamla. Man har hittat spår av mänsklig bosättning som sträcker sig mer än 4 000 år tillbaka. Ungefär år 600 f. Kr. anlade etruskerna staden Felsina där Bologna nu ligger, och staden blev snabbt en viktig punkt i områden. Efter att ha blivit erövrat av först bojerna och sedan romarna fick namnet till slut sitt nuvarande namn. Under romartiden var Bologna en av de fem rikaste städerna i Italien.

Gamla staden bologna

Universitetet som har stått här i snart tusen år har under århundradenas gång lockat till sig ett flertal historiskt viktiga personer, som Gratianus, Dante och Giovanni Boccaccio. År 1254 förbjöd staden allt slaveri, köpte upp alla slavar och släppte dem fria.

Bologna fick bara lättare skador under andra världskriget, trots att det var en viktig punkt i det Italienska försvaret. Och vi kan vara glada att den vackra röda staden fortfarande är intakt så att vi kan beundra den än idag.