Lombardia (Lombardiet)

Lombardiet

Lombardiet är en av Italiens 20 regioner och ligger i norra delen av landet. Huvudstaden är Milano, som är en av Europas viktigaste mode- och affärsstäder. Regionen är känd för sin rika historia, kultur, mat och vin.

Snabbfakta om Ligurien

 • Huvudstad: Milano
 • Hemsida för regionen: https://www.in-lombardia.it/
 • Gränsar till: Piemonte, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige/Südtirol, Veneto och Schweiz
 • Känd för: mode, handel, mat, vin, historia, kultur och vacker natur med många stora sjöar.
 • Befolkning: ca 10 miljoner
 • Antal provinser: (11) Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Lecco, Lodi, Mantova, Milano, Monza e Brianza, Pavia, Sondrio och Varese

Saker att göra: Sevärdheter och städer att besöka i Lombardiet

Lombardiet är en mycket populär turistdestination på grund av dess rika historia, kultur och mat. Huvudstaden Milano är en av Europas viktigaste mode- och affärsstäder och erbjuder ett brett utbud av shopping, kultur och nattlivet.

Regionen är också känd för sina vackra landskap och natursköna områden, inklusive Lago di Como och Lago di Garda.

 • Besök huvudstaden Milano – Milano är känd för sin mode, shopping och kultur. Du kan besöka kända sevärdheter som Duomo di Milano, Galleria Vittorio Emanuele II och Teatro alla Scala.
 • Upptäck Lago di Como – Lago di Como är en av världens vackraste sjöar och erbjuder vacker natur, vattensport och möjlighet att besöka lyxvillorna på Comosjön.
 • Utforska lombardiets historia i Bergamo – Bergamo är en av Lombardiets äldsta städer och erbjuder en unik kombination av medeltida och renässansarkitektur.
 • Besök Varese och Lago di Varese – Varese är känd för sina trädgårdar och parker, inklusive Sacro Monte di Varese och Parco Nazionale Campo dei Fiori. Lago di Varese är också ett populärt område för vattensport och friluftsliv.
 • Upplev konst och arkitektur i Mantua – Mantua är känt för sina palats och kyrkor, inklusive Palazzo Ducale och Basilica di Sant’Andrea.
 • Njut av Lombardiets mat och dryck – Lombardiet är känt för sin goda mat och dryck, inklusive pastarätter, ostar och viner. Besök en av regionens vingårdar eller deltag i en matlagningskurs för att lära dig mer om lokal matkultur.
 • Besök Monza – Monza är känd för sin Formel 1-bana, Autodromo Nazionale Monza, och erbjuder också ett brett utbud av sevärdheter, inklusive Monza Cathedral och Villa Reale di Monza.
 • Upplev naturskönheten i Stelvio National Park – Stelvio National Park är en av Italiens mest vackra nationalparker och erbjuder ett brett utbud av vandringsleder, cykelvägar och skidbackar.

Regionens geografi och klimat

Lombardiet gränsar till Piemonte, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige/Südtirol, Veneto och Schweiz. Det är en av de mest tätbefolkade och industrialiserade regionerna i Italien och är också en av de viktigaste ekonomiska regionerna i landet.

Klimatet i Lombardiet är kontinentalt, med kalla vintrar och varma somrar. Nederbörden är vanligtvis högre i bergen och lägre i de flackare områdena.

Lombardiet är indelat i 11 provinser, dessa är:

 1. Milano – huvudstaden i Lombardiet och en av Europas viktigaste mode- och affärsstäder.
 2. Bergamo – en av Lombardiets äldsta städer och känt för sin medeltida och renässansarkitektur.
 3. Brescia – en av Lombardiets äldsta städer och känt för sina historiska sevärdheter och kultur.
 4. Como – känt för sina vackra trädgårdar och parker, samt Lago di Como.
 5. Cremona – känt för sin musikhistoria och violinskola.
 6. Lecco – känt för sina vackra omgivningar och Lago di Como
 7. Lodi – känt för sina historiska sevärdheter och kultur.
 8. Mantua – känt för sina palats och kyrkor, samt sina historiska och kulturella utbud.
 9. Monza and Brianza – känt för sin Formel 1-bana, Autodromo Nazionale Monza, och sina historiska och kulturella utbud.
 10. Pavia – vacker universitetsstad känt för sina kultur och historiska sevärdheter.
 11. Varese – känt för sina trädgårdar och parker, samt Lago di Varese.

Kalla vintrar och varma somrar

Lombardiet har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma somrar. Temperaturen i regionen varierar beroende på plats och höjd över havet. I de lägre belägna områdena, såsom Milano, kan temperaturen under vintern sjunka till runt 0 grader celsius medan under sommaren kan den stiga till runt 30 grader celsius.

Nederbörden är vanligtvis högre i bergen och lägre i de flackare områdena. Vintermånaderna är vanligtvis torrare medan sommaren brukar vara våtare.

Lombardiet är också känt för sina vindar, speciellt i bergen där Bora och Föhn vindar är vanliga. Dessa vindar kan vara starka och kan leda till kalla och torra förhållanden.

Sommaren är vanligtvis den varmaste årstiden i Lombardiet, med temperaturer som oftast överstiger 25 grader celsius. Vintermånaderna är vanligtvis kalla med temperaturer under 0 grader celsius.

Matkultur

Lombardiet är känt för sin goda mat och dryck. Regionen är känd för sina pastarätter, inklusive risotto alla milanese och ossobuco, en gryta gjord av kalvkött. Regionen är också känd för sina ostar, som gorgonzola och grana padano.

Lombardiet är också hem för några av Italiens mest kända viner, inklusive Franciacorta och Oltrepò Pavese.

Nedan en överblick med populära maträtter med ursprung från Lombardiet:

 • Risotto alla milanese: En klassisk risotto gjord med safran, ossobuco (kalvkött) och parmesan.
 • Ossobuco: En gryta gjord av kalvkött som kokas i vin och grönsaker.
 • Polenta taragna: En gryta gjord med polenta, ostsås och svamp.
 • Cassoeula: En gryta gjord med gris eller nötkött, kål och potatis.
 • Cotoletta alla milanese: En klassisk kotlett gjord med kalvkött, panerad med brödsmulor och parmesan.
 • Pizzoccheri: En typ av pasta gjord med potatis och vete, serverad med en sås gjord av smör och ost.
 • Risotto alla certosina: En risotto med smör, grönsaker, ost och svamp.

Historia och kultur

Lombardiet har en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Regionen var en del av det romerska riket och var känt för sin handel och kultur. Under medeltiden var Lombardiet en av de viktigaste regionerna i Europa och var känd för sin handel och kultur.

I 568 invaderade germanska folken Lombardiet och grundade det germanska riket där. Under denna tid blev regionen en viktig plats för handel och kultur.

Under det tidiga 1000-talet kom Lombardiet under kontroll av den normandiska fyran. Normanderna införde en ny form av administration och byggde många kyrkor och klosters.

På 1200-talet blev Lombardiet en del av det mäktiga Visconti-dynastin och under deras styre blev regionen en viktig kultur- och konstcentrum.

Under det sena 1400-talet och tidigt 1500-talet blev Lombardiet en del av det spanska väldet och under detta styre blev regionen en viktig plats för handel och industri.

Under 1800-talet blev Lombardiet en del av det italienska kungariket och under detta styre blev regionen en viktig ekonomisk och industriell region.

Sedan andra världskriget har Lombardiet fortsatt att vara en viktig ekonomisk och industriell region i Italien och är idag en av de mest tätbefolkade och industrialiserade regionerna i landet.

Lisa Moretti