Shopping i italien

Sopping i italien (i bild Milano)

Italien är känt för sina exklusiva varumärken inom mode, skor, väskor och andra accessoarer. Shopping i Italien kan vara en unik upplevelse, där man kan hitta exklusiva varumärken som Gucci, Prada, Armani, Versace, Fendi, Ferragamo, Dolce & Gabbana m.fl.

Milano är känt som en av världens främsta modestäder och har många exklusiva butiker längs Via Montenapoleone, Via della Spiga och Via Sant’Andrea. Även Florens och Rom är bra städer för shopping, där man kan hitta unika lokala varumärken och handgjorda produkter.

Venice är också känd för sin glass och masker, och i Neapel kan man hitta en unik shoppingupplevelse med speciella varumärken som handgjorda kläder och accessoarer.

Outlets i Italien

Det finns också många outlet-butiker runt om i Italien där man kan hitta designer varor till förmånliga priser.

En av de mest kända outlet-destinationerna i Italien är ”The Mall” nära Florens, där man kan hitta ett brett utbud av designer varumärken som Gucci, Prada, Tod’s och Ferragamo.

I närheten av Milano, finns ”Serravalle Designer Outlet” med över 400 butiker från välkända varumärken som Armani, Versace, Dolce & Gabbana, m.fl.

”Fidenza Village” nära Parma är ett annat bra val med mer än 110 butiker från kända varumärken som Burberry, Michael Kors, Ralph Lauren, m.fl.

”Valmontone Outlet” nära Rom är ett annat bra val, med ett brett utbud av designer varumärken till förmånliga priser.

Det finns många andra outlet-destinationer runt om i Italien, så det är bra att undersöka och planera sin resa i förväg för att få ut det mesta av sin shoppingupplevelse.

Öppetider för affärer

Öppettiderna för affärer i Italien varierar beroende på plats och typ av affär. Generellt sett är affärerna öppna från tidigt på morgonen till sent på eftermiddagen, men det finns också många som håller öppet till sent på kvällen, speciellt i större städer.

Butiker i centrala delar av städerna brukar vara öppna mellan klockan 9 eller 10 på morgonen till klockan 8 eller 9 på kvällen, med en lunchstängning mellan klockan 1 och 4 på eftermiddagen.

Supermarkeder är öppna från tidigt på morgonen till sen kväll, vanligtvis mellan klockan 8 eller 9 på morgonen till klockan 8 eller 9 på kvällen, men det finns också många som håller öppet dygnet runt.

Outlet-butiker brukar vara öppna från tidigt på morgonen till sen kväll, vanligtvis mellan klockan 10 eller 11 på morgonen till klockan 7 eller 8 på kvällen.

Priser & att pruta

Det är vanligt att pruta på priset för varor och tjänster i vissa delar av Italien, speciellt på marknader och i mindre affärer. Detta gäller särskilt för varor som kläder, skor, väskor, keramik, handgjorda föremål, m.fl. Prutning kan också vara möjligt i loppmarknader och second hand-butiker.

Det är viktigt att notera att prutning inte är vanligt eller accepterat i alla affärer, speciellt inte i exklusiva affärer eller butiker med fasta priser. Det är också viktigt att vara artig och respektfull när man prutar, och att komma överens om ett pris som är acceptabelt för båda parter.

Annat bra och veta

Det viktigt att begära kvitto eller faktura vid varje köp i Italien.

I Italien är det obligatoriskt för affärer att utfärda en kvitto eller faktura vid varje köp, det gäller både för fysiska butiker och för online-köp. Kvittot eller faktura innehåller detaljer om varan eller tjänsten som köpts, priset och eventuella skatter.

Lisa Moretti