Religiöst boende / Klosterresa till Italien

Chiostro di Santa Chiara i neapel, kloster

Det finns många klostersboenden i Italien där man kan bo och samtidigt få ta del av det religiösa livet på platsen. Dessa boenden erbjuder ofta en unik möjlighet att få en djuptgående upplevelse av den italienska kulturen och traditionen, samtidigt som man får möjlighet att fördjupa sin andliga praxis.

Boenden öppna för allmänheten

Vissa klostersboenden är öppna för allmänheten, medan andra är avsedda endast för medlemmar av den specifika orden eller klostret. Det är vanligt att boendet inkluderar enkel, men bekväm, logi och måltider, samt möjlighet att delta i regelbundna böner och andakter. Många klostersboenden i Italien är belägna i vackra omgivningar, ofta med utsikt över landskapet eller med närhet till historiska platser.

Vad är det för typ av boende som erbjuds på klostren i Italien?

Det vanliga är enkel, men bekväm, logi i form av enskilda rum eller sovsalar. Måltider ingår ofta i boendet.

Kan vem som helst bo på ett kloster?

Det beror på klostret. Vissa är öppna för allmänheten, medan andra är avsedda endast för medlemmar av den specifika orden eller klostret.

Kan man delta i andakter och böner om man bor på ett kloster?

Ja, det är vanligt att boendet inkluderar möjlighet att delta i regelbundna böner och andakter.

Kan man göra utflykter eller besöka sevärdheter medan man bor på ett kloster i Italien?

Det beror på klostret och programmet som erbjuds. Vissa klostersboenden erbjuder utflykter eller besök till sevärdheter i närheten, medan andra fokuserar mer på andakt och avkoppling.

Vad ska man söka efter?

Ifall du avser söka på italienska internet eller i lokaltidningar. Håll utkik efter orden ”monastero”, ”convento”, ”chiostro”, ”abbazia”, ”suore”. Du kan även resa med en svensk arrangör så som till exempelvis https://www.klosterresor.se/

Är det möjligt att få hjälp med fördjupa sin andliga lära om man bor på ett kloster i Italien?

Ja, det är vanligt att det finns möjlighet att få hjälp med att lära sig eller fördjupa sin andliga praxis när man bor på ett kloster i Italien.

Vad kostar det?

Priserna varierar mellan mycket billigt och dyrt beroende på kloster överlag är det ett prisvärt alternativ jämfört med andra typer av boende så som hotell.

Lisa Moretti