Agriturism / Lantligt boende

Agriturism, eller lantligt boende, är en form av semesterboende där man bor på en gård eller ett landbruk, ofta med möjlighet att delta i vardagliga aktiviteter som att skörda och ta hand om djur. Många agriturism-boenden erbjuder också mat och dryck från egen produktion.

Att bo ute på italienska landsbygden är en dröm för många, en dröm som är lätt att förverkliga. Många är de lantgårdar som vid sidan om sin jordbruksverksamhet tar emot turister för boende och/eller middagar; ”agriturism” kallas företeelsen i Italien, och lantgårdarna kallas för ”agriturismo” eller ”azienda agrituristica”

ENIT – Italienska Statens Turistbyrå, 2021

Varför välja agriturism i Italien?

Agriturism är ett bra val för dem som vill uppleva den italienska landsbygden och kulturen på ett mer autentiskt sätt. Det ger också möjlighet att lära sig mer om landets mat- och vinproduktion samt att prova på lokala rätter. Många agriturism-boenden erbjuder också mat och dryck från egen produktion.

Vart hittar man agriturism i Italien?

Det finns många olika typer av agriturism-boenden i Italien, från enkla bondgårdar till lyxvilla med spa-faciliteter. Många av dem ligger i natursköna områden som Toscana, Umbrien och Sicilien. Men även i andra regioner som Piemonte, Veneto, och Puglia kan man hitta Agriturismo.

Summering

Agriturism är en unik möjlighet att få uppleva den italienska landsbygden och kulturen på ett mer autentiskt sätt. Det finns många olika alternativ att välja mellan och det finns i olika regioner i Italien. Agriturism ger också möjlighet att prova på lokala rätter och lära sig mer om landets mat- och vinproduktion.

Vad kan man fövänta sig?

Agriturism, eller lantligt boende på gårdar, är en populär form av semesterboende i Italien. Verksamheten regleras av både nationell och regional lagstiftning, och det finns klassificeringssystem för gårdarna, men dessa varierar från region till region och är inte jämförbara sinsemellan. Till exempel i Toscana har gårdarna en till tre sädesax, där tre är det högsta betyget, men detta baseras inte bara på rumsstandarden utan också på gårdens verksamhet i stort.

Många gånger är agriturism ett kvalitetsboende med vackert renoverade och stilfullt möblerade rum i gamla lanthus, ibland finns det till och med pool att utnyttja. Men ibland kan det vara enklare, men ändå inte billigt, med priser som jämför med mellanklass eller högre hotellpriser.

Relevanta länkar

Lisa Moretti