Marche: en guide till regionens sevärdheter

Marche

Marche är en region i Italien som erbjuder en unik kombination av historia, kultur, mat och viner. Regionen är känd för sina historiska monument och konstgallerier, liksom för sina vackra kloster och katedraler. Mat- och vinälskare kommer också att uppskatta regionens gastronomi och viner.

Snabbfakta om Marche

  • Huvudstad: Ancona
  • Hemsida för regionen: https://www.turismo.marche.it/en-us/
  • Gränsar till: Umbrien, Toscana, Emilia-Romagna och Abruzzo.
  • Känd för: matkultur, historia, vackra landskap, vingårdar, shoppingmöjligheter och naturupplevelser (vandring, cykling & fiske)
  • Befolkning: ca 1.5 miljoner
  • Provinser: (5) Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata och Pesaro e Urbino.

Historia

Marche har en lång historia som går tillbaka till romartiden. Regionen var en viktig plats under medeltiden och renässansen, och det finns många historiska byggnader och monument att besöka. Ett av de mest kända monumenten är Basilica di Santa Maria di Loreto, som byggdes under renässansen och är känd för sin arkitektur.

Matkultur

Marche är känt för sin matkultur, som är baserad på lokala produkter som fisk, skaldjur, kött och grönsaker. En av de mest kända rätterna från regionen är ”Vincisgrassi”, en lasagne gjord med fisk och skaldjur. Andra populära rätter inkluderar ”brodetto” (en fisksoppa), ”crescia” (en lokal variant av foccacia) och ”olive all’ascolana” (stekta olivkärnor fyllda med kött).

Vingårdar och viner

Marche är också känt för sina vingårdar och viner. Regionen producerar både vita och röda viner, inklusive den kända druvan Verdicchio. Andra populära druvor från regionen är Pecorino, Passerina och Montepulciano. Många av vingårdarna i Marche erbjuder vinprovningar och turer.

Populära sevärdheter i Marche

Här är några av de mest kända och populära sevärdheterna i regionen:

Urbino

Urbino är en historisk stad i Marche som är känd för sin renässansarkitektur. Staden är hem för Palazzo Ducale, ett av de mest kända renässanspalatsen i Italien och världsarv. Detta palats var hem för hertigen av Urbino och innehåller många konstverk och kulturskatter.

Recanati

Recanati är en charmig by som är känd för sina vackra byggnader och för att vara födelseorten för den italienske poeten Giacomo Leopardi. Byn har också ett stort konstmuseum, Museo Civico Leopardi, som innehåller verk av Giacomo Leopardi och andra lokala konstnärer.

Loreto

Loreto är en annan historisk stad i Marche som är känd för sin Basilica di Santa Maria di Loreto, en av de mest kända renässanskyrkorna i Italien. Kyrkan är hem för ett av de mest helgade relikvierna i katolska kyrkan, Maria Helighetens Hus.

Conero

Conero är en naturpark som ligger längs Adriatiska kusten. Parken är känd för sina vackra stränder och vandringsleder. Det finns också många vattensportmöjligheter som dykning och segling.

Grotte di Frasassi

Grotte di Frasassi är en av de största och mest imponerande grottorna i Europa. Grottorna är kända för sina imponerande speleotemer och vackra formationer, inklusive de stora salarna som är öppna för besökare.

Monte Conero

Monte Conero är en klippa som ligger utanför kusten i Marche, det är en av de mest kända sevärdheterna i regionen. Det är en populär plats för vandring och utsikten över havet är helt fantastisk.

Utforska vackra landskap, till fots eller med cykel

Marche är känt för sina vackra landskap, inklusive kusten, bergen och nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Regionen erbjuder många olika aktiviteter, inklusive vandring, cykling, vattensport och fiske. Stränderna i regionen är också populära bland turister.

Kulturella evenemang

Marche är också känt för sina många kulturella evenemang som hålls året runt. Ett av de mest kända evenemangen är ”Sagra Musicale Umbra”, en musikfestival som hålls varje sommar i staden Città di Castello. Andra populära evenemang inkluderar ”Ancona Jazz Festival” och ”Fiera delle Ciliegie”, en festival som firar cherryskörden i regionen.

Shopping och konst

Marche är också känt för sina shoppingmöjligheter, med många boutiquer och butiker som säljer lokalt tillverkade produkter, inklusive konst, keramik, textilier och smycken. Regionen har också många konstgallerier och museer som visar verk av lokala konstnärer.

Sammanfattning

Sammantaget är Marche en region med mycket att erbjuda, från dess historia, matkultur och viner till dess vackra landskap och många kulturella evenemang. Det är en perfekt destination för den som är intresserad av att upptäcka det bästa av det italienska livet.


Lisa Moretti