Herculaneum (Ercolano)

Modern bild av herculaneum

Herculaneum, även känt som Ercolano, var en romersk stad som låg vid foten av Vesuvius i det nuvarande Italien. Staden drabbades av den förödande eruptionen av vulkanen år 79 e.Kr., tillsammans med den närliggande staden Pompeji.

Herculaneum var en mindre och mer exklusiv stad än Pompeji, med ett rikt kulturellt och arkitektoniskt arv. Många av de byggnader som återfinns i staden är välbevarade och ger en unik inblick i den romerska livsstilen under antiken.

Fynden i Herculaneum

Fynden i Herculaneum är av stor betydelse för att förstå det romerska livet under antiken och ger oss en unik inblick i stadens historia och kultur. Många av fynden är välbevarade på grund av den lera som täckte staden under vulkanens eruption år 79 e.Kr.

Båtshuset

Ett av de mest imponerande fynden i Herculaneum är det så kallade ”Båtshuset”, där man har hittat en rad av romerska fritidsbåtar bevarade i lera. Dessa båtar användes för fisket och för att ta sig till och från den närliggande havet och ger oss en inblick i hur rika romerska familjer under antiken njöt av fritidsaktiviteter.

”Gymnasiet”

En annan intressant plats i Herculaneum är det så kallade ”Gymnasiet”, där man har hittat en mängd konstverk och antika skulpturer. Dessa fynd antyder att Herculaneum var en plats med hög kulturell aktivitet under antiken, och ger oss en bättre förståelse för den romerska konst och kultur under den här tiden.

Konst & romersk kultur

En annan viktig fynd är de många grafiska fynden som hittats i Herculaneum, inklusive fresker och mosaiker. Dessa fynd ger oss en unik inblick i den romersk konst och kultur och ger oss en bättre förståelse för den romerska estetiken under antiken.

I Herculaneum har man även hittat en mängd föremål som användes i vardagen, som keramik, metallföremål, glas och textilier. Dessa fynd ger oss en inblick i det romerska hantverk och teknik under antiken.

Besök Herculaneum

Idag är Herculaneum ett populärt turistmål och det finns guidade turer och biljetter som kan köpas för att besöka området. Det rekommenderas att boka biljetter i förväg för att undvika köer och att anlända tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen för att undvika folkmassorna.

Biljetter och öppetider finns på den oficiella hemsidan: http://pompeiisites.org/

Adress

Herculaneum, den före detta romerska staden, ligger i södra Italien, nära Napoli. Den exakta adressen är:

Scavi di Ercolano, Via IV Novembre, 80056 Ercolano, Campania, Italy

Observera att det är viktigt att använda det italienska namnet ”Ercolano” istället för Herculaneum, när man söker efter adressen på kartor eller GPS.

Herculaneum arkeologiska museet

Herculaneum (Ercolano) arkeologiska museet, Italien

Herculaneum arkeologiska museet, även känt som Museo Nazionale di Archeologia, är ett museum beläget i Ercolano, Italien, som är hem för en stor samling av artefakter från den romerska staden Herculaneum. Museet öppnade sin dörr i 2019, och det är ett av de viktigaste museerna i Italien för att bevara och visa föremål från den romerska tiden.

Museet innehåller en mängd av föremål som hittats under utgrävningarna av staden Herculaneum, inklusive keramik, mosaiker, fresker, statyer och möbler. Det finns också en modell av Herculaneum, som visar hur staden såg ut före utbrottet av Vesuvius.


Lisa Moretti