Assisi: Helige Fransiscus kyrka

Maria del fiore kyrktopp

UMBRIA

Basilica di San Francesco d’Assisi är en kyrka i Assisi, Italien, som är dedikerad till helige Frans av Assisi. Kyrkan är en av de mest kända kyrkorna i Italien och är ett viktigt helgedom för katoliker världen över. Den är också ett av UNESCOs världsarv sedan år 2000.

Kyrkan byggdes på 1200-talet och är känd för sin gotisk arkitektur och fresker av konstnären Giotto och hans elev Cimabue. Freskerna föreställer scener från Fransiscus liv och är viktiga verk inom medeltida konst.

Basilican är uppdelad i två kyrkor: den övre kyrkan och den nedre kyrkan. Den övre kyrkan är den ursprungliga kyrkan och är känd för sina fresker och arkitektur. Den nedre kyrkan är en senare tillägg och är känd för sina mosaiker och kapell.

Kyrkan är också känd för sina reliker av helige Frans av Assisi. Relikerna inkluderar hans kläder och hans kärna, som är förvarade i en relikskrin i den nedre kyrkan.

Basilica di San Francesco d’Assisi är ett populärt resmål för pilgrimer och turister som är intresserade av helige Frans av Assisi och medeltida konst och arkitektur. Kyrkan är öppen för besökare året runt, men vissa delar kan vara stängda under vissa tider på grund av religiösa högtider eller renoveringar.

Om Assisi

Frans av Assisi, född Giovanni Francesco di Bernardone, var en italiensk friare, präst och helgon. Han är mest känd som grundaren av Franciskanerorden, en av de viktigaste kristna rörelserna under medeltiden. Han föddes i Assisi, Italien, runt 1181 och dog där den 4 oktober 1226.

Frans av Assisi är känd för sin förenkling av livsstilen och hans starka kärlek till naturen och fattigdom. Han är också känd för sin fredsmedvetenhet och för att ha talat för fred under den tredje korståget.

Frans hade tidigt en lycklig och välbärgad ungdom men han kände ett starkt kall att lämna sitt tidigare liv bakom sig och leva ett enklare liv i följd av Jesus. Han började att predika om Gud och hjälpa de fattiga och utsatta i Assisi. Efter att ha mött Gud i ett syn, han kände ett kall att öka sin andakt och hjälpa andra att hitta Gud. Han började att predika och samla följare och tillsammans bildade de Franciskanerorden, även känd som ”Fraticelli” eller ”Bröderna”.

Assisis liv och verk har inspirerat många människor genom åren och han är en av de mest älskade helgonen i katolska kyrkan. Han är känd för sitt kärleksfulla förhållande till Gud och hans kärlek till alla skapelser. Han är också känd för sin andaktsfulla livsstil och hans lära om fred och enkelhet. Frans av Assisi helgades av Pave Honorius III 1216 och är fortfarande en av de mest älskade helgonen i katolska kyrkan.

Lisa Moretti